Nyköping är en av Sveriges äldsta städer och här finns mycket att upptäcka. Du cyklar i lugn takt genom Nyköping och längs Nyköpingsån. Om du gör en liten avstickare finns ett unikt område med fornlämningar, mitt i stan. Eftersom du cyklar på gamla landsvägar som du delar med bilar är turen inte lämplig för barnfamiljer. Blaxta vingård och Kvarnen Kafé är slutmålen för dagen. Kolla öppettiderna innan du ger dig iväg och njut av en cykeltur som tar dig genom vacker natur.

Ladda ner GPX-fildownload help_outlined

 • 1

  Nyköpingshus

  nyköpingshus

  Du ser det pampiga Kungstornet på Nyköpingshus när du cyklar ut från stan.Nyköpingshus är centrum för stadens historia och är ursprungligen en medeltida borg. Nyköpings gästabud kallas de ruggiga händelser som utspelades år 1317, då Sveriges kung Birger Magnusson bjöd till kalas på slottet och fängslade sina bröder.

 • 2

  Slätborstningarna

  släbro fornlämning

  Här finns ett unikt område med hällristningar, gravfält, runstenar, hålvägar och broläggning. Intill runstenarna finns gravhögar som hörde till gårdarna Släbro och Broby. De världsunika Slätborstningarna är hällristningar med hundratals figurer och skålgropar. Många av motiven är unika i sitt slag.

 • 3

  Tisda slott

  Tistad_slott_Tista_herrgård

  Gör gärna en avstickare till natursköna Tista slott. Slottet som idag är i privat ägo, är byggt i italiensk stil. Omgivningarna är mycket vackra, och här kan du göra en paus och njuta av medhavd matsäck.

 • 4

  Edsbrobadet

  badsjö-sweden-by-bike

  Vid Lidsjöns sydligaste spets ligger en fin badplats som heter Edsbrobadet. Här finns gräsytor och en sandstrand, Perfekt att stanna till för en svalkande simtur.

 • 5

  Husby-Oppunda

  Husby-Oppunda kyrka (platsId_988)

  Kyrkan ligger mellan sjöarna Långhalsen och Lidsjön. Här finns flera järnåldersgravfält, rester av fem bygdeborgar och tre runstenar. Strax väster om kyrkan finns en av landskapets största gravhögar.

 • 6

  Blaxta vingård

  blaxta vingård

  På Blaxta vingård odlas välkända druvsorter som Merlot, Chardonnay och Vidal Blanc. Vinerna framställs vinerna efter en traditionell kalljäsningsmetod och är helt naturliga utan tillsatser av svavel, färg och aromer. Du kan gå på en guidad visning i vingård och vinfabrik, avnjuta en middag och övernatta på hotellet.

 • 7

  Kvarnen Kafé

  ekenäs-kvarn-kafe

  Vackert beläget, trevligt café inrymt i en gammal kvarn vid ån med goda bakverk och fina vädurskaniner. Kvackande änder utanför höjer mysfaktorn.

Några praktiska tips

Den här cykelturen är lättcyklad och kräver inga särskilda förkunskaper. Du cyklar på gamla landsvägar och delar vägen med bilar. Turen är därför inte lämplig för barnfamiljer. Kolla öppettiderna på Kvarnen Kafé och Blaxta vingård innan du ger dig iväg. Ta gärna med badkläder.

Sevärdheter

 • local_seeKungshagens lekpark
 • local_seeNyköpingshus
 • local_seePalstorps äventyrsgård och skogsby
 • local_seeSankt Nicolai kyrka
 • local_seeSörmlands Museum
Visa alla cykelturer