Slott och sjöar i Sörmland
Stockholm, Södermanland (ca 150 km)
5 nätter fr. 7 995 kr / pers
 • done5 x nätter på Hotell/B&B
 • done5 x Frukost
 • done1 x Middag
 • done1 x Picniclunch
 • doneHyrcykel inkl hjälm
 • doneFärdbeskrivning och kartor
 • doneTransfer från Stockholm (90 km) dag 1
 • doneBagagetransport dag 2, 3 & 4
 • doneKanotpaddling
 • doneÅngbåt Mariefred-Stockholm (dag 5)
 • done24 h telefonservice
 • doneEnkelrumsstillägg
 • doneExtranätter i Stockholm

Kom med på en 6-dagars cykeltur där du verkligen får det bästa av Sörmland! Du cyklar, vandrar, paddlar och åker ångbåt genom det vänliga, inbjudande sörmländska landskapet. Här bjuds allt från cityliv till kala klippöar via slott, herresäten och idylliska lantliga miljöer. Din upptäcksfärd avslutas i stor stil med en ångbåtsfärd på Mälaren.

Avresa varje tisdag 14 maj-10 september 2019 (samt onsdagen den 19 juni). Barnpriser på förfrågan.

Dag 1:

Stockholm, staden vid vattnet

Sörmlandsresan startar i vår huvudstad, där du på egen hand kan ta en cykeltur genom Nationalstadsparken - en grön oas alldeles intill staden där ek- och bokskog, öppna ängar och vatten samsas med kulturarv. Ute på Djurgården kan du åka upp i Kaknästornet och från 155 meters höjd betrakta staden från ovan. Här finns några av stadens bästa muséer, som Tekniska och Etnografiska muséerna. Cykla längs Djurgårdskanalen, ta en paus och fika i trädgården på Rosendal, njut av vyerna över vattnet mot Södermalm och Gamla Stan. Bege dig sedan norrut till Hagaparken, i Haga Slott bor kronprinsessan Viktoria med sin familj. Du cyklar på bilfria grusvägar längs Brunnsviken upp mot Ulriksdals slott som har en fin park.

Restaurangutbudet i Stockholm är stort, här finns något för alla smaker och du kommer att hitta en favorit. Sedan väntar en god natts sömn på något av våra hotell, boutiquehotellet Hotel Rex i centrala staden med sin mysiga hemmakänsla eller herrgårdsliknande Hotel Hellstens Malmgård på Södermalm. Vill du lyxa till det, så uppgraderar du till fyrstjärniga Hotel Hellsten i city.

Boutiquehotellet Hotel Rex eller Hotel Hellstens Malmgård. Lyxa och uppgradera till fyrstjärniga Hotel Hellsten i City
Frukost
ca 10-33 km
Dag 2:

Stendörrens naturreservat - Nynäs Slott - Trosa

Efter transfer från Stockholm vandrar du ut i naturreservatet Stendörren, ett fantastiskt skärgårdsområde med en mängd låga små klippöar sammanlänkade med hängbroar. Här är det ljuvligt att bada i det klara Östersjövattnet. Sedan hoppar du upp på cykeln och ger dig iväg längs småvägar i det varierande landskapet med skogar, ängsmarker och sjöar. Imponerande Nynäs Slott är värt en paus, 1600-talsslottet har fina omgivningar med strövstigar genom ett naturreservat, eller så passar du på att ta en guidad visning i slottet. I orangeriet finns restaurang och kafé.

På din fortsatta tur passerar du den vackra badstranden Sandvik. Dagens slutmål är Trosa, den lilla pittoreska staden vid kusten. På sommaren ett populärt besöksmål för seglare och andra turister. Du bor på Ågården Gästhem, i vackra ljusa rum i de milt gula trähusen - precis vid kanalen.

Ågården Gästhem
Frukost
ca 43 km
Dag 3:

Trosa - Tullgarns slott - övernatta på bondgård

Ta en lugn förmiddag och upptäck Trosa med sina gulliga trähus och gångvägen längs kanalen. Efter en lunch på någon av de trevliga restaurangerna i stan, är det dags att cykla till Tullgarns slott. Det kungliga slottet har anor från 1200-talet, nuvarande byggnad är från 1700-talet och riktigt pampig där den ligger vid vattnet. Den stora parken är vacker och här finns Tullgarns Värdshus, Stallkafé och Orangeri. Cykelturen fortsätter till Gnesta trakten och går genom gles tallskog och över öppna gröna fält, här får du lugn och ro. Är du badsugen, kan vi rekommendera att cykla till lilla stranden vid sjön Sillen.

I Gnesta väntar Bed & Breakfast på bondgård! Kanske extra kul för familjen?

Mälby säteri
Frukost och middag
ca 46 km
Dag 4:

Paddla kanot i Marviken - cykla till Mariefred

Dags att äta en rejäl frukost och hoppa upp på cykeln full av energi! Idag går turen från Gnesta genom ett sjörikt landskap, österut mot Mariefred vid Mälaren. Du passerar bland annat sjön Klämmingen som har gott om badplatser. I Laxne väntar kanot och picknickkorg och en
vidunderlig färd uppför sjön Marviken till Åkers Styckebruk. Njut av din medhavda lunch vid vattnet. Marviken är ett smalt sjösystem som bildades när berget sprack itu, därför kantas sjön av 50 meter höga klippkanter och ger en dramatisk känsla till din färd. Här väntar cyklar och lite längre bort charmiga Mariefred och din säng för natten.

I Mariefred bor du på Skomakargården Bed & Breakfast, ett charmigt boende i ett gammalt trähus i de gamla stadsdelarna. Här finns fyra dubbelrum som ligger runt en mysig innergård.

Skomakargården Bed & Breakfast
Frukost och lunch
ca 26,5 km och paddling ca 9 km (ca 3,5 h)
Dag 5:

Mariefred med Gripsholms slott - Taxinge Slott - ångbåt till Stockholm

Idag kan du välja att upptäcka charmiga Mariefred, grundat i början av 1600-talet och berömd för sina små gränder och pastellfärgade små trähus. Magnifika Gripsholms slott hyser Statens porträttsamling med över 4 000 verk, där besökaren kan följa porträttkonstens förändringar från 1500-talet och fram till nutid.

Längs Mälarens stränder och genom ett lantligt landskap färdas du i din egen takt på cykeln mot Taxinge Slott. Cyklingen har förhoppningsvis jobbat upp aptiten, för här väntar en överdådig kakbuffé med 65 sorter att välja bland. Ta god tid på dig och njut av bakverken. Troligen proppmätt trampar du tillbaka till Mariefred, eller så väljer du ett historiskt färdsätt och tar ångtåget hem. På eftermiddagen kliver du ombord på ångbåten som tar dig tillbaka till Stockholm på Mälarens blanka vatten. Under 3,5 timme kan du njuta av vyerna på sjön och koppla av i solen på däck. Du bor på något av våra hotell i Stockholm.

Boutiquehotellet Hotel Rex eller Hotel Hellstens Malmgård. Du kan också uppgradera till fyrstjärniga Hotel Hellsten i City
Frukost
ca 32 km
Dag 6:

Stockholm på egen hand

Sista dagen kan du fortsätta utforska Nationalstadsparken med Djurgården och Hagaparken på egen hand, eller kanske cykla ut på Lidingö och besöka Millesgården. Hela staden finns till ditt förfogande med muséer, shopping, nöjesparker och allt annat härligt.

Valfritt
Närmaste flygplats: Stockholm, Arlanda
Närmaste tågstation: Stockholm Central
Stockholm, Södermanland

Fler cykelpaket i närheten