Njutningsfullt i Ronneby
Cykling: 53 km med start i Ronneby, Blekinge
2 800 kr/pers (2 nätter)
sell
2 800 kr / pers
hotel
2 nätter
directions_bike
53 km

Allt detta ingår

  • doneTvå nätter på utvalt boende i Ronneby (del i dubbelrum)
  • done2 x frukost
  • doneHyrcykel i 3 dagar (stabil modell med 3 växlar)
  • doneKarta & färdbeskrivning

Möjliga tillval

  • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två nätter
  • doneEnkelrumstillägg

Välkommen till ett avkopplande och njutningsfyllt cykeläventyr i hjärtat av Blekinge. Här cyklar du på bilfria, mjukt slingrande cykelvägar i vackra omgivningar. Den här cykelturen utgår från Ronneby, den moderna kurorten där en hälsobringande källa upptäcktes för över 300 år sedan. Landskapet Blekinge kallas ibland för Sveriges trädgård, med all sin färgsprakande växtlighet. 

Du bor i den vackra Brunnsparken, med fin utsikt över alla planteringar och de gamla brunnsvillorna. Här hittar du den vackra doftträdgården med över 700 växter från 50 olika arter, alla omsorgsfullt utvalda för sin dofts skull, och den mer spartanskt inredda japanska trädgården. Runt om i parken finns promenadstråk genom parkens trädgårdar och förbi vackra byggnader från Brunnsepoken. Stanna gärna till på ett mysigt café eller ta en bit mat på någon av parkens restauranger.

Ronneby har en dramatisk historia och staden har tillhört Danmark längre än den varit svensk, vilket den blev först år 1658 vid freden i Roskilde. År 1564 intog svenskarna och Erik XIV Ronneby och hela staden, förutom kyrkan, brändes ner i det som kallas ”Ronneby blodbad”. Inne i Heliga Kors kyrka finns en gammal kyrkdörr med huggmärken gjorda av den svenska kungens män när de försökte ta sig in i kyrkan.

Dag 1

Upptäck Ronneby – den moderna kurorten

Ronneby kulturkvarter

1705 öppnade den första källan i Ronneby och 1727 upptäcktes den källa som blev anledningen till att Ronneby Brunn blev landets ledande kurort. Här levde den svenska och internationella societeten brunnsliv under 1700- och 1800-talet och blev, kan man förmoda, friska tack vare det hälsosamma vattnet och de vackra omgivningarna. Och nu är det din tur! Här står ett rum och väntar på dig och den prisbelönta parken bjuder på allehanda upplevelser i form av trädgårdar, utställningar och mycket mera.

Vi kan rekommendera att du börjar med den lilla stadsrundan som är cirka 10 km lång och går på cykelvägar längs med Ronnebyån ner till hamnen och Karön. Perfekt om du vill ta ett dopp i havet. Här finns även Brunnsbadet med sina vattenrutschbanor, tennisbanor precis bredvid och en mysig lekpark för de små. Kvällen avslutas förslagsvis med en promenad i de gamla kulturkvarteren och middag på någon av stadens trevliga restauranger.

Utvalt boende i Brunnsparken, Ronneby
ca 10 km
Dag 2

Upptäck lantliga smultronställen

Cykla till Äggaboden utanför Ronneby

Idag går cykelturen genom vackra eklandskap och bjuder på slottsmiljöer och spännande fornlämningar. Området har sedan tusentals år varit en viktig mötesplats. I den gamla byskolan finns Susanne Demåne som delar med sig av sin konst och sin vackra trädgård.

Du kan äta middag i lantlig idyll. Att cykla på Gärestad bygata fram till gårdsbutiken Äggaboden/restaurang Vikakillan ger en känsla av att du förflyttats till Astrid Lindgrens Bullerbyn. Här kan du handla närproducerade varor från traktens odlare och mathantverkare och njuta av en god måltid uppe på logen. Efteråt cyklar du hem till Ronneby för en vilsam natts sömn.

Utvalt boende i Brunnsparken, Ronneby
Frukost
ca 15 km
Dag 3

Cykla till havet - stanna en extra natt?

Ronneby_saxemara

Efter frukost väljer du själv om du vill se ännu mer av trakten från cykelsadeln eller förströ dig med annan aktivitet i staden innan du reser hem. I Brunnsparken kan du till exempel uppleva musik och underhållning och på söndagarna lockar loppmarknaden tusentals besökare.

Cykelturer vi rekommenderar är till exempel den till Saxemara. Du cyklar på cykelvägar hela tiden, cirka 18 km, och väl framme i Saxemara passar det perfekt med en stunds paus och ett dopp i havet. Passa gärna på att besöka det gamla båtvarvet där man bygger allmogebåtar på traditionellt sätt. Stanna gärna en extra natt, så kan du boka en bastuflotte och njuta av stillheten i en genuin kulturmiljö.

Frukost
ca 18 km

Aktuella avbeställningskostnader:
- fri avbokning fram till 7 dagar före startdatum.
- 7 dagar före startdatum, 100 % av paketets totalpris.

Cykelpaketet betalas direkt till hotellet vid ankomst.

1 Omdöme

star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Helhetsintryckstar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_rate
Värde för pengarnastar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_rate
Bemötande och servicestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
Boendestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_rate
Matupplevelsestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
Cykelupplevelsestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
september 2018
,
Irene Algotsson
Mat och boende var mycket bra. Ronneby brunn och Bistro bakgården skilde sig en del vilket var bra för variationen. Cafe´Mandeltårtan var helt suverän..... Fina cykelstråk men jag har ofta svårt att läsa karta med vägbeskrivning trots att den är noggrant utformad. Att vandra i Ronneby brunns park var också mycket fint. Jag är mycket nöjd med hela upplevelsen.