Historisk cykeltur i Karlskrona
Cykling: 40 km med start i Karlskrona, Blekinge
3 500 kr/pers (3 nätter)
sell
3 500 kr / pers
hotel
3 nätter
directions_bike
40 km

Allt detta ingår

  • doneTre nätter (del i dubbelrum)
  • done3 x frukost
  • doneBåttransporter
  • doneHyrcykel i 4 dagar (stabil modell med 3 växlar)
  • doneKarta och färdbeskrivning

Möjliga tillval

  • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
  • doneEnkelrumstillägg
  • doneBoende i hotellrum i Karlskrona

Epitetet Sveriges trädgård säger en del om det trevliga klimatet i Blekinge. I det här varierade och lärorika cykelpaketet får du en inblick i världsarvsstaden Karlskronas stolta historia och vackra vyer över öarna utanför kusten.

Karlskrona grundades på 1680-talet för att kung Karl XI behövde en isfri hamn för rikets örlogsfartyg. Den är byggd på ett antal öar och inloppet var väl bevakat av de två fästningarna Kungsholms fort och Aspö kastell. Under den här turen kommer du, bland annat, kunna besöka båda två. Det blir även besök på Skärva herrgård där varvsamiralen af Chapman huserade.

Det här är ett lättcyklat cykelpaket för dig som gillar historia och vill uppleva Blekinge skärgård. I Kalrskorna finns flera bra restauranger, och passa på att prova kroppkakor och stekt sill som är några av landskapets specialiteter. Om du är intresserad av sjöfart och örlogsfartyg så blir ett besök på Marinmuseet en riktigt fin upplevelse.

Dag 1

Karlskrona - Skärva

Du anländer till Karlskrona och tar dig med skärgårdsbåten M/F Axel till Nättraby, en trevlig tur på en dryg halvtimme där sista delen går in i vackra Nättrabyån. Du går iland vid den lilla kyrkan som byggdes redan på 1100-talet, med mycket av inredningen sedan 1600-talet. Du cyklar genom samhället ut mot Sjuhalla och Skärva.

Skärva herrgård uppfördes som lantställe åt varvsamiralen af Chapman. Huvudbyggnaden har en mycket säregen byggnadsstil och är omgiven av en engelsk park. Herrgården ingår i världsarvsmiljön, och du tillbringar din första natt i någon av byggnaderna på området. Middag kan ätas i byn (eller köpas med) innan cykelturen ut till Skärva.

Skärva Herrgård
ca 5 km
Dag 2

Skärva - Karlskrona

Den andra dagen väljer du om du vill cykla eller ta båten till Karlskrona. På Marinmuseum kan du titta på intressanta saker ur Karlskronas historia och här passar det utmärkt att äta lunch. På menyn finns förutom "dagens rätt" speciella rätter från Blekinge, som kroppkakor och stekt sill.

På eftermiddagen åker du med den guidade turen till Kungsholmen, som tillsammans med kastellet på Aspö byggdes som ett effektivt försvar av inloppet till Karlskrona. Under rundturen besöks också den spännande parken, som hyser växter från hela världen. Det var sed att sjömännen på flottans långresefartyg tog med en sällsynt växt och planterade här. Du är tillbaka i staden på kvällen och övernattar i det gamla Kronhäktet på Stumholmen, ett byggnadsminne som ingår i Världsarvet Karlskrona, och ligger cirka fem minuters cykelväg från centrum där det finns flera bra restauranger att välja på. Häktescellerna är ganska små och du sover i våningssäng (bekväm sådan), men kan välja att uppgradera till boende i hotell om du hellre vill det.

Häktescell, Kronohäktet i Karlskrona
Frukost
ca 10 km
Dag 3

Karlskrona - Aspö

Efter en god frukost kan du välja att se dig om i världsarvsstaden Karlskrona, kanske spela minigolf på Dragsö där banan är ett Karlskrona i miniatyr eller besöka den trevliga hembygdsparken på Wämö. Ibland finns möjlighet att följa med på en guidad vandring med anknytning till världsarvet. Du kan när du vill ta dig med vägfärjan till ön Aspö. Färjan avgår en gång i timmen.

På Aspö finns flera trevliga cykelvägar, och dagen kan med fördel avrundas på Kastellet där du fördjupar dig i historien och äta middag med inramning av de tjocka stenväggarna alternativt ute på borggården. Du sover i det före detta lotstornet en bit bort, med en fantastisk utsikt över skärgården.

Lotstornet Aspö
Frukost
ca 15-20 km
Dag 4

Aspö - Karlskrona

Efter frukost tar du vägfärjan tillbaks till Karlskrona. Beroende på hur mycket tid du vill spendera i staden innan det är dags för hemresa så får du förslag på trevliga cykelsträckor i närområdet. Kanske väljer du att stanna en extra natt, och uppleva mer av Blekinge skärgård?

Frukost
ca 5 km

Aktuella avbeställningskostnader:
- fri avbokning fram till 7 dagar före startdatum.
- 7 dagar före startdatum, 100 % av paketets totalpris.

Cykelpaketet betalas direkt till hotellet vid ankomst.