Historisk cykeltur i Karlskrona
Karlskrona, Blekinge (ca 40-60 km)
3 nätter fr. 4 300 kr / pers
  • doneTre nätter i dubbelrum
  • done3 x frukost
  • done2 x lunch
  • done3 x middag med kaffe och efterrätt
  • doneTre båttransporter
  • doneGuidad tur till Kungsholmen
  • doneHyrcykel i 4 dagar (stabil modell med 3 växlar)
  • doneKarta och färdbeskrivning
  • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
  • doneEnkelrumstillägg

Epitetet Sveriges trädgård säger en del om det trevliga klimatet i Blekinge. I det här varierade och lärorika cykelpaketet får du en inblick i världsarvsstaden Karlskronas stolta historia och vackra vyer över öarna utanför kusten.

Karlskrona grundades på 1680-talet för att kung Karl XI behövde en isfri hamn för rikets örlogsfartyg. Den är byggd på ett antal öar och inloppet var väl bevakat av de två fästningarna Kungsholms fort och Aspö kastell. Under den här turen kommer du, bland annat, kunna besöka båda två. Det blir även besök på Skärva herrgård där varvsamiralen af Chapman huserade och på Sturkö.

Ett cykelpaket för dig som gillar historia, skärgård och god mat. Landskapsspecialiteter är bland annat kroppkakor och stekt sill. För dig som gillar sjöfart och örlogsfartyg blir Marinmuseet en höjdare.

Dag 1:

Karlskrona - Skärva

Du anländer till Karlskrona och tar dig med skärgårdsbåten M/F Axel till Nättraby, en trevlig tur på en dryg halvtimme. Du går iland vid den lilla kyrkan som byggdes redan på 1100-talet, med mycket av inredningen sedan 1600-talet. Du cyklar genom samhället ut mot Sjuhalla och Skärva.

Skärva herrgård uppfördes som lantställe åt varvsamiralen af Chapman. Huvudbyggnaden har en mycket säregen byggnadsstil och är omgiven av en engelsk park. Herrgården ingår i världsarvsmiljön, och du tillbringar din första natt i någon av byggnaderna på området. Middag intas i byn (eller tas med) innan cykelturen ut till Skärva.

Skärva Herrgård
Middag
Ca 5 km
Dag 2:

Skärva - Karlskrona

Den andra dagen väljer du om du vill cykla eller ta båten till Karlskrona. På Marinmuseum kan du titta på intressanta saker ur Karlskronas historia och här äter du också lunch. På menyn finns förutom dagens rätt speciella rätter från Blekinge, som kroppkakor och stekt sill.

På eftermiddagen åker du med den guidade turen till Kungsholmen, som tillsammans med kastellet på Aspö byggdes som ett effektivt försvar av inloppet till Karlskrona. Under rundturen besöks också den spännande parken, som hyser växter från hela världen. Det var sed att sjömännen på flottans långresefartyg tog med en sällsynt växt och planterade här. Du är tillbaka i staden på kvällen och sover på ett hotell i centrum, men innan dess njuter du av en god middag.

Hotell i Karlskrona
Frukost, lunch, middag
Ca 10 km
Dag 3:

Karlskrona - Sturkö - Aspö

Du åker med någon av skärgårdsbåtarna till Sturkö. På ön finns olika alternativ på rundor. Du kan titta på konst i den gamla kvarnen eller besöka någon trevlig gårdsbutik. Lunchbuffé med skärgårdstema står uppdukad hos Sturkö rökeri.

Vid 16.00-tiden är det dags att ta M/F Gåsefjärden den lilla biten över sundet till Aspö. Här finns flera trevliga cykelvägar, och dagen avrundas på Kastellet där du fördjupar dig i historien innan du äter middag med inramning av de tjocka stenväggarna alternativt ute på borggården. Du sover i det före detta lotstornet en bit bort, med en fantastisk utsikt över skärgården.

Lotstornet Aspö
Frukost, lunch, middag
Ca 15-20 km
Dag 4:

Aspö - Karlskrona

Beroende på hur mycket tid du vill spendera i Karlskrona denna dag, får du förslag på trevliga cykelsträckor i stadens närhet.

Frukost
Ca 5 km
Karlskrona, Blekinge

Fler cykelpaket i närheten