Åsnen runt på fyra dagar
Cykling: 157 km med start i Alvesta, Småland
3 500 kr/pers (3 nätter)
sell
Pris
3 500 kr/pers
hotel
Boende
3 nätter
directions_bike
Cykling
157 km

Allt detta ingår

 • doneTre övernattningar på utvalda boenden (del i dubbelrum)
 • done3 x frukost
 • done3 x picknick-lunch
 • doneCykelkarta och färdbeskrivning

Möjliga tillval

 • done7-växlad Skeppshult: 650kr
 • doneElcykel: 1000 kr/person
 • doneMountainbike: 850 kr/person
 • doneBarncykel: 200 kr/person
 • doneCykelväska: 200 kr/väska
 • doneExtra natt på hotell i Alvesta 490 kr/person (del i dubbelrum)
 • doneExtra natt på hotell i Växjö 590 kr/person (del i dubbelrum)
 • doneEnkelrumstillägg i Alvesta/Växjö: 750 kr/person
 • doneBagagetransport mellan boendena: 2 000 kr totalt
 • doneMåltid på kvällen kan förbeställas

Med den vackra sjön Åsnen som central punkt bjuder det här cykelpaketet på fantastisk cykling för dig som älskar den svenska naturen. Åsnens nationalpark, som invigdes 2018, ger dig möjlighet att uppleva den orörda växt- och djurvärlden. Ta en titt på ekskogarna, de är verkligen värda ett besök! Åsnen är en fiskrik sjö som har en spännande struktur med alla sina öar och fjärdar. Runt sjön hittar du många gamla borgar och andra historiska sevärdheter.

Cykelleden ”Åsnen runt” är cirka 140 km lång. Den utgår från Alvesta och fortsätter runt hela sjön Åsnen. Knappt halva sträckan går på de gamla järnvägsbankarna och är helt bilfri. Leden tar dig genom en gammal kulturbygd som bjuder på fantastiska naturupplevelser och intressanta sevärdheter. Du kan antingen cykla runt hela sjön under fyra dagar eller välja delar av rundan.

Priset för barn mellan 6-12 år är 925 kronor (barncykel ingår ej).

Dag 1 - Alvesta-Torne

hotelTorne Gård, Torne
restaurantPicknick-lunch
ca 30 km
Torne Gård rum och frukost

Du startar vid Alvesta järnvägsstation och beger dig mot Blenda och Blädinge kyrka. Senare under dagen anländer du till Huseby, där du har möjlighet att ta en guidad tur, njuta av en god lunch och upptäcka den vackra trädgården.

Slutdestinationen för dagen är den charmiga Torne gård, där du kan vila och övernatta. För den som vill kan en god middag ordnas till kvällen (förbokas).

Dag 2 - Torne-Urshult

hotelUrshult Hotell Bed & Breakfast, Urshult
restaurantFrukost, picknick-lunch
ca 35 km
Urshult Hotell dubbelrum

Njut av frukosten på morgonen, där du bland annat serveras färska ägg från gården. Idag väntar en spännande cykeltur vid Åsnens västra strand, en av Smålands mest spektakulära sjöar.

Åsnen imponerar med sin enorma yta på 150 kvadratkilometer, en sammanlagd strandlinje på 737 kilometer och ett medeldjup på bara 3 meter. Men det är inte bara storleken som gör Åsnen unik, den är även känd för sina djupa fjordar, varav den mest berömda är Skatelövsfjorden som sträcker sig hela 10 km.

När dagen är över, väntar en övernattning på Urshult Hotell Bed & Breakfast. Vill du kan du även avsluta kvällen med middag på hotellet (förbokas).

Dag 3 - Urshult-Växjö

hotelHotel Esplanad, Växjö
restaurantFrukost, picknick-lunch
ca 59 km
Hotel Esplanad Växjö - reception

Efter en härlig frukost är det dags för en minnesvärd cykeltur genom den natursköna byn Urshult, för att sedan fortsätta längs en banvall. När du kommer fram till Rössmåla börjar en slingrande väg. Cykla, njut av omgivningarna och fortsätt färden mot Väckelsång. Järnvägsbanken du cyklar på är den forna Ronneby-Tingsryd-Växjö banan.

På kvällen väntar en trevlig övernattning på Hotel Esplanad i Växjö. Middagsalternativ finns det många att välja mellan bland Växjös trivsamma restauranger.

Dag 4 - Växjö-Alvesta

restaurantFrukost
ca 33 km

Efter en härlig frukost finns det mycket att upptäcka; utforska Tegnaby, beundra skönheten i Teleborgs slott och upptäck de vackra sjöarna i Växjös centrum. För en riktig kulturupplevelse kan vi rekommendera ett besök på Utvandrarnas hus och Smålands museum.

När det är dags att fortsätta cykelfärden, är det Alvesta som väntar som det här cykelpaketets slutdestination. För den som önskar förlänga vistelsen i Växjö finns möjlighet att njuta av en extra natt och en god middag på någon av stadens många restauranger. Har du bilen parkerad i Alvesta, kan du enkelt ta tåget tillbaka dit nästa morgon (ca 20 minuters restid) och lämna cykeln bakom dig i Växjö.

Cykelpaketet betalas direkt till arrangören.

Aktuella avbeställningskostnader:
- mer än 30 dagar innan startdatum - full återbetalning.
- 30-15 dagar innan startdatum - 50% återbetalning.
- 14- 4 dagar innan startdatum - 20% återbetalning.
- 3 dagar och under - ingen återbetalning.

16 Omdömen

Helhetsintryck
Värde för pengarna
Bemötande och service
Boende
Matupplevelse
Cykelupplevelse
augusti 2023, Astrid S.
Åsen runt är en oerhört vacker och mycket lättillgänglig cykeltur. Cyklarna var fina men vi fick ofullständig färdbeskrivning och ingen karta. Dessutom fick vi vänta både när vi skulle kvittera ut och när vi skulle lämna tillbaka cyklarna. Boendet på Torne gård var helt outstanding och Ursvik hotell är klart charmigt :-)
Svar från arrangören
Tack för ert fina omdöme. Kul att ni gillade Åsnen.
Vi erbjöd cykelkarta vid utlämning av cykel, ni tackade nej då det regnade och valde google karta. Dessvärre blev leveransen av cyklar 15 min sen då ert sms inte gått fram kvällen innan. Jag ber om ursäkt för att vi kom lite sent vid hämtning av cyklar, det var den mänskliga faktorn. En trevlig sommar önskar Johan/Rent Bike.
juli 2022, Ann-Charlotte M.
Vi är jättenöjda med Åsnen runt-paketet. Väldigt fin och enkel cykling - på banvall och små landsvägar. Inte mycket trafik och ganska platt. Boendet på Torne gård var fantastiskt mysigt! Även Urshult hade sin charm (shabby chic med betoning på shabby :-)), där kvällspuben var en höjdpunkt.
juli 2022, Erik M.
En lättcyklad och mycket trevlig tur på bra och välmarkerade cykelleder. Till 90% utan biltrafik. Boende- och matupplevelsen varierar starkt från utmärkt i Torpe och Växjö till okay i Urshult. Ta med termos till lunchpaketet, annars får du ingen dryck utom från Växjö. Eloge till Monika på RentBike för snabb och utmärkt service!
juli 2022, Carl Inge Jansson
Bra ojämn klass på boendet.
juni 2022, Bengt M.
Boendet i Urshult lever inte upp till en standard som man förväntar sig 2022. De andra boenden var toppen.
juni 2022, Inger B.
Fantastisk fin cykelupplevelse. Färdbeskrivningen skulle kunna bli tydligare, mycket intressant med alla sevärdheter i området men ibland blev det otydligt vilken väg som var rätt att ta. Fick punktering på ett bakdäck . Ett lagningskit bör ingå eller så ska det tydligt informeras om att man själv bör ta med sig ett. Det bör också tydligt framgå att åtgärda en ev punktering ansvarar cyklisten själv för.
Svar från arrangören
Tack för det fina omdömet. Jag har påtalat för ansvarig i kommunen då skyltningen påverkas av träd och buskar som vuxit för.
Reparationskit ska alltid följa med och det missades denna gång, det ber vi om ursäkt för. Tyvärr har vi inte alltid möjlighet att åka ut på punkteringar. Då du fick punktering i Ingelstad, gick det snabbare denna gång att lämna in den i butiken som jag hittade åt er och rentbike tog kostnaden.

Vänliga hälsningar Johan/Rentbike.
juni 2022, Lars S.
Fantastisk service från Solviken att administrera boendet från Spanien. Svagt av Johan att inte ens meddela förändringen!
Svar från arrangören
Hej! Det blev ett missförstånd med Solvikens pensionat och vi ber om ursäkt för det och hoppas att cykelturen i övrigt var bra.

Hälsningar Johan/Rentbike.
september 2021, Thomas T.
Johan Sund på Rentbike super trevlig fixar allt, kan verkligen rekommendera Rentbike.
augusti 2021, Eva
Fantastisk cykeltur! Större delen av färden går på gammal banvall, platt, bilfritt och bekväm cykling med vackra vyer mest hela tiden. Bra beskrivning över sevärdheter längs vägen och gott om Åsnen-runt-skyltar för vägledning. Kanonservice av Johan på rentbike (tack!). Boendet på Torne gård och Solviken underbart, med god mat och trevliga värdar, men Urshults hotell var mer som ett vandrarhem drivet av Mr Fawlty... (kul på sitt sätt).
juli 2021, Kerstin B.
Första dagarna bäst avseende cyklingen boendet varierar mycket personalen på boendena mycket trevliga och hjälpsamma. Maten mycket bra för det mesta.
oktober 2020, Eva Engström
Trevlig cykeltur! Rekommenderas! Gott bemötande vid alla kontakter båda före, under och vid avslut av turen. Fick dock inte den detaljerade informationen om turen vid starten och heller inte per mail innan vilket var ett stort minus. Den borde kunna vara tillgänglig på nätet åtminstone från den dagen bokningen är bekräftad SAMT medfölja i pappersform när cyklarna lämnas ut och man får kartan. Mycket god mat framförallt på Torne och pensionat Solviken. Bra boende med visst undantag för Urshult som skulle behöva en viss uppfräschning.
Svar från arrangören
Tack för din recension. Vi ber om ursäkt att ni inte fick färdbeskrivningen i tid, detta berodde på den mänskliga faktorn. I vanliga fall ska den mailas ut såfort bokningen är genomförd.

Möjlighet finns att få färdbeskrivningen i pappersformat om detta meddelas innan avfärd. Vi är glada att ni gillade boendet i Torne och Ingelstad. Vi är dock ledsna att boendet i Urshult inte var till er belåtenhet. Vi är tacksamma för era synpunkter, och boendet i Urshult har nu lovat att åtgärda deras brister.
september 2020, Madeleine Lindqvist
Det fungerar dåligt att ge ett helhetsomdöme om boende o mat, eftersom den upplevelsen i Urshult (väldigt låg boendestandard och ganska ostädat) var en helt annan än i Torne (fantastiskt) och Solvikens pensionat (mycket bra mat och fin miljö). Även lunchpaketen var betydligt bättre dag två och fyra. Bemötandet genomgående väldigt trevligt. Vi fick ingen färdbeskrivning förrän efter förfrågan. Den kom på kvällen dag två per mail, och hade ju varit bra att ha tidigare. Färdbeskrivningen kunde vara mera genomarbetad, med färdanvisning till sevärdheterna utifrån cykelvägens sträckning t ex.
september 2020, Johan af Kleen
Tyvärr var vi tvungna att avbryta våran 3-dagars tur Åsnen runt p.g.a sjukdom men vi kommer tillbaks.
augusti 2020, Bjørn Thomsen
Dejlig cykeltur på perfekt rute. Fin service fra Sweden by Bike og Johan fra Växjö MTB. Gode vilkår. Gode overnatningssteder. Urshult lidt sliten men under renovering. Stor madoplevelse på Tornegård og Solviken. Gode værter. Det var andet år i rad med cykelsemester i Sverige och vi har intet fået nog. Vi kommer tilbaka.
juli 2020, Olof Palmlund
Markering Åsnen runt bristfällig på vissa sträckor. Incheckningstider på boende bör anges. Lunchpaktet från Torne gård mycket bra, övriga lite sämre.
juni 2020, Christer o Anita
Torne är en riktig höjdare med fin miljö och värdinnan dukade upp en fantastisk god middag. Boendet i Urshult kunde varit lite uppdaterat, väldigt mörka rum. Bra service och trevligt värdskap. Solviken är trevligt med god mat och vänligt bemötande. "Åsnen runt" skyltarna gjorde cykelturen lättsam tillsammans med beskrivningen av historiska platser. Dag två var speciellt bra med vacker natur och med rastplatser intill sjön.