Åsnen runt på fyra dagar
Alvesta, Småland (ca 150 km)
3 nätter 3 500 kr / pers
 • doneTre övernattningar på utvalda boenden (del i dubbelrum)
 • done3 x frukost
 • done3 x picniclunch
 • doneHyrcykel med 7 växlar och cykelhjälm
 • doneCykelkarta och färdbeskrivning
 • doneExtra natt i Alvesta eller Växjö före start/efter avslutad cykeltur: 475 kr/pers (del i dubbelrum inkl frukost). Enkelrum: 850 kr/pers
 • doneTillägg för enkelrum: 650 kr per person
 • doneBagagetransport mellan boendena
 • doneHyrcykel mountainbike: 375 kr
 • doneElcykel: 375 kr
 • doneCykelväskor
 • doneMiddag på kvällen

Med skogslandskap och sjön Åsnen med sina många öar som centralpunkt bjuder det här cykelpaketet på fantastisk cykling för dig som älskar den svenska naturen. Åsnens nationalpark invigdes 2018 för att bevara det till stora delar orörda växt- och djurlivet. Bara ekskogarna är värda ett besök. Åsnen är en fiskrik sjö som har en spännande struktur med alla sina öar och fjärdar. Runt sjön finns många gamla borgar och andra historiska sevärdheter.

Du kan antingen cykla runt hela sjön under fyra dagar eller välja delar av rundan. Cykelleden “Åsnen runt” är cirka 140 km lång. Den utgår från Alvesta och fortsätter runt hela sjön Åsnen. Knappt halva sträckan är helt bilfri och går på de gamla järnvägsbankarna. Leden tar dig genom en gammal kulturbygd som bjuder på naturupplevelser och många intressanta sevärdheter.

Priset för barn mellan 6-12 år är 925 kronor (barncykel ingår ej).

Dag 1

Alvesta -Torne

Torne Gård rum och frukost

Du startar från Alvesta järnvägsstation och beger dig mot Blenda och Blädinge kyrka. Senare under dagen anländer du till Huseby där du har möjlighet till en guidad tur, lunch och besök i den fina trädgården. Slutdestinationen för dagen blir trevliga Torne gård där du övernattar. Middag kan ordnas på kvällen (förbokas).

Torne Gård, Torne
Picniclunch
ca 30 km
Dag 2

Torne - Urshult

Urshult Hotell dubbelrum

Njut av frukosten på morgonen, där du bland annat serveras ägg från gården. Idag kommer du att cykla nära sjön Åsnens västra strand. Åsnen är Smålands tredje största sjö. Den har en yta på 150 kvadratkilometer, en sammanlagd strandlinje på 737 kilometer, ett medeldjup på bara 3 meter och är som djupast 14 meter. Åsnen är berömd för sina många fjordar, den största är Skatelövsfjorden som är över en 10 km lång.

Övernattning sker på mysiga Urshult Hotell Bed & Breakfast och du kan även äta middag på hotellet (förbokas).

Urshult Hotell Bed & Breakfast, Urshult
Frukost, picniclunch
ca 35 km
Dag 3

Urshult - Ingelstad

Solvikens Pensionat Ingelstad

Efter frukost går färden genom Urshult, för att strax fortsätta på en banvall. När du kommer fram till Rössmåla börjar en slingrande väg. Cykla, njut av omgivningarna och fortsätt färden mot Väckelsång. Järnvägsbanken du cyklar på är den forna Ronneby-Tingsryd-Växjö banan.

På kvällen väntar trevlig övernattning på Solvikens Pensionat i Ingelstad. Här kan äta en trerätters middag i restaurangen (förbokas).

Solvikens pensionat, Ingelstad
Frukost, picniclunch
ca 35 km
Dag 4

Ingelstad - Alvesta

Efter en härlig frukost beger ni er norrut och upptäcker Tegnaby, Teleborg slott och de vackra sjöarna i Växjö centrum. Ni cyklar in i Växjö mot utvandrarnas hus och Smålands museum. Efter ett stopp i Växjö kliver ni upp på cykeln igen och trampar vidare mot Alvesta som är det här cykelpaketets slutdestination.

Det kan vara trevligt att förlänga vistelsen med en extra natt i Växjö, och äta en god middag på någon av stadens många restauranger. Om ni har bilen parkerad i Alvesta så kan ni ta tåget tillbaks till Alvesta nästa morgon (ca 20 minuters restid) och lämna kvar cykeln i Växjö.

Frukost, picniclunch
ca 50 km

2 Omdömen star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate

Helhetsintryck star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Värde för pengarna star_rate star_rate star_rate star_half star_rate
Bemötande och service star_rate star_rate star_rate star_rate star_half
Boende star_rate star_rate star_rate star_half star_rate
Matupplevelse star_rate star_rate star_rate star_rate star_half
Cykelupplevelse star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
juli 2020
Olof Palmlund
Markering Åsnen runt bristfällig på vissa sträckor. Incheckningstider på boende bör anges. Lunchpaktet från Torne gård mycket bra, övriga lite sämre.
juni 2020
Christer o Anita
Torne är en riktig höjdare med fin miljö och värdinnan dukade upp en fantastisk god middag. Boendet i Urshult kunde varit lite uppdaterat, väldigt mörka rum. Bra service och trevligt värdskap. Solviken är trevligt med god mat och vänligt bemötande. \"Åsnen runt\" skyltarna gjorde cykelturen lättsam tillsammans med beskrivningen av historiska platser. Dag två var speciellt bra med vacker natur och med rastplatser intill sjön.
Alvesta, Småland

Fler cykelpaket i närheten