Åsnen runt på fyra dagar
Cykling: 157 km med start i Alvesta, Småland
3 900 kr/pers (3 nätter)
sell
3 900 kr / pers
hotel
3 nätter
directions_bike
157 km

Allt detta ingår

 • doneTre övernattningar på utvalda boenden (del i dubbelrum)
 • done3 x frukost
 • done3 x picniclunch
 • doneCykelkarta och färdbeskrivning

Möjliga tillval

 • done7-växlad hyrcykel: 350 kr/person
 • doneElcykel: 750 kr/person
 • doneMountainbike: 600 kr/person
 • doneBarncykel: 200 kr/person
 • doneCykelväska: 200 kr/väska
 • doneExtra natt på hotell i Alvesta 490 kr/person (del i dubbelrum)
 • doneExtra natt på hotell i Växjö 590 kr/person (del i dubbelrum)
 • doneEnkelrumstillägg i Alvesta/Växjö: 750 kr/person
 • doneBagagetransport mellan boendena: 2 000 kr totalt
 • doneMåltid på kvällen kan förbeställas

Med skogslandskap och sjön Åsnen med sina många öar som centralpunkt bjuder det här cykelpaketet på fantastisk cykling för dig som älskar den svenska naturen. Åsnens nationalpark invigdes 2018 för att bevara det till stora delar orörda växt- och djurlivet. Bara ekskogarna är värda ett besök. Åsnen är en fiskrik sjö som har en spännande struktur med alla sina öar och fjärdar. Runt sjön finns många gamla borgar och andra historiska sevärdheter.

Du kan antingen cykla runt hela sjön under fyra dagar eller välja delar av rundan. Cykelleden ”Åsnen runt” är cirka 140 km lång. Den utgår från Alvesta och fortsätter runt hela sjön Åsnen. Knappt halva sträckan är helt bilfri och går på de gamla järnvägsbankarna. Leden tar dig genom en gammal kulturbygd som bjuder på naturupplevelser och många intressanta sevärdheter.

Priset för barn mellan 6-12 år är 925 kronor (barncykel ingår ej).

Dag 1

Alvesta -Torne

Torne Gård rum och frukost

Du startar från Alvesta järnvägsstation och beger dig mot Blenda och Blädinge kyrka. Senare under dagen anländer du till Huseby där du har möjlighet till en guidad tur, lunch och besök i den fina trädgården. Slutdestinationen för dagen blir trevliga Torne gård där du övernattar. Middag kan ordnas på kvällen (förbokas).

Torne Gård, Torne
Picniclunch
ca 30 km
Dag 2

Torne - Urshult

Urshult Hotell dubbelrum

Njut av frukosten på morgonen, där du bland annat serveras ägg från gården. Idag kommer du att cykla nära sjön Åsnens västra strand. Åsnen är Smålands tredje största sjö. Den har en yta på 150 kvadratkilometer, en sammanlagd strandlinje på 737 kilometer, ett medeldjup på bara 3 meter och är som djupast 14 meter. Åsnen är berömd för sina många fjordar, den största är Skatelövsfjorden som är över en 10 km lång.

Övernattning sker på mysiga Urshult Hotell Bed & Breakfast och du kan även äta middag på hotellet (förbokas).

Urshult Hotell Bed & Breakfast, Urshult
Frukost, picniclunch
ca 35 km
Dag 3

Urshult - Växjö

hotel-esplanad-reception-växjö-sweden-by-bik

Efter frukost går färden genom Urshult, för att strax fortsätta på en banvall. När du kommer fram till Rössmåla börjar en slingrande väg. Cykla, njut av omgivningarna och fortsätt färden mot Väckelsång. Järnvägsbanken du cyklar på är den forna Ronneby-Tingsryd-Växjö banan.

På kvällen väntar trevlig övernattning på Hotel Esplanad i Växjö. Middagsalternativ finns det många att välja på bland Växjös trivsamma restauranger.

Hotel Esplanad, Växjö
Frukost, picniclunch
ca 59 km
Dag 4

Växjö - Alvesta

Efter en härlig frukost finns det mycket att upptäcka; Tegnaby, Teleborgs slott och de vackra sjöarna i Växjö centrum. Ett besök på Utvandrarnas hus och Smålands museum kan rekommenderas. När det blir dags efter utflykterna i Växjö kliver ni upp på cykeln igen och trampar vidare mot Alvesta som är det här cykelpaketets slutdestination.

Det kan vara trevligt att förlänga vistelsen med en extra natt i Växjö, och äta en god middag på någon av stadens många restauranger. Om ni har bilen parkerad i Alvesta så kan ni ta tåget tillbaks till Alvesta nästa morgon (ca 20 minuters restid) och lämna kvar cykeln i Växjö.

Frukost
ca 33 km

Aktuella avbeställningskostnader:
- mer än 30 dagar innan startdatum - full återbetalning.
- 30-15 dagar innan startdatum - 50% återbetalning.
- 14- 4 dagar innan startdatum - 20% återbetalning.
- 3 dagar och under - ingen återbetalning.

Cykelpaketet betalas direkt till hotellet vid ankomst.

15 Omdömen

star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
Helhetsintryckstar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
Värde för pengarnastar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
Bemötande och servicestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Boendestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
Matupplevelsestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
Cykelupplevelsestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
juli 2022
,
Ann-Charlotte M.
Vi är jättenöjda med Åsnen runt-paketet. Väldigt fin och enkel cykling - på banvall och små landsvägar. Inte mycket trafik och ganska platt. Boendet på Torne gård var fantastiskt mysigt! Även Urshult hade sin charm (shabby chic med betoning på shabby :-)), där kvällspuben var en höjdpunkt.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
juli 2022
,
Erik M.
En lättcyklad och mycket trevlig tur på bra och välmarkerade cykelleder. Till 90% utan biltrafik. Boende- och matupplevelsen varierar starkt från utmärkt i Torpe och Växjö till okay i Urshult. Ta med termos till lunchpaketet, annars får du ingen dryck utom från Växjö. Eloge till Monika på RentBike för snabb och utmärkt service!
star_ratestar_ratestar_ratestar_halfstar_outline
juli 2022
,
Carl Inge Jansson
Bra ojämn klass på boendet.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
juni 2022
,
Bengt M.
Boendet i Urshult lever inte upp till en standard som man förväntar sig 2022. De andra boenden var toppen.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
juni 2022
,
Inger B.
Fantastisk fin cykelupplevelse. Färdbeskrivningen skulle kunna bli tydligare, mycket intressant med alla sevärdheter i området men ibland blev det otydligt vilken väg som var rätt att ta. Fick punktering på ett bakdäck . Ett lagningskit bör ingå eller så ska det tydligt informeras om att man själv bör ta med sig ett. Det bör också tydligt framgå att åtgärda en ev punktering ansvarar cyklisten själv för.
Svar från arrangören
Tack för det fina omdömet. Jag har påtalat för ansvarig i kommunen då skyltningen påverkas av träd och buskar som vuxit för.
Reparationskit ska alltid följa med och det missades denna gång, det ber vi om ursäkt för. Tyvärr har vi inte alltid möjlighet att åka ut på punkteringar. Då du fick punktering i Ingelstad, gick det snabbare denna gång att lämna in den i butiken som jag hittade åt er och rentbike tog kostnaden.
Vänliga hälsningar Johan/Rentbike.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
juni 2022
,
Lars S.
Fantastisk service från Solviken att administrera boendet från Spanien. Svagt av Johan att inte ens meddela förändringen!
Svar från arrangören
Hej!
Det blev ett missförstånd med Solvikens pensionat och vi ber om ursäkt för det och hoppas att cykelturen i övrigt var bra.
Hälsningar Johan/Rentbike.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_rate
september 2021
,
Thomas T.
Johan Sund på Rentbike super trevlig fixar allt, kan verkligen rekommendera Rentbike.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_rate
augusti 2021
,
Eva
Fantastisk cykeltur! Större delen av färden går på gammal banvall, platt, bilfritt och bekväm cykling med vackra vyer mest hela tiden. Bra beskrivning över sevärdheter längs vägen och gott om Åsnen-runt-skyltar för vägledning. Kanonservice av Johan på rentbike (tack!). Boendet på Torne gård och Solviken underbart, med god mat och trevliga värdar, men Urshults hotell var mer som ett vandrarhem drivet av Mr Fawlty... (kul på sitt sätt).
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
juli 2021
,
Kerstin B.
Första dagarna bäst avseende cyklingen boendet varierar mycket personalen på boendena mycket trevliga och hjälpsamma. Maten mycket bra för det mesta.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
oktober 2020
,
Eva Engström
Trevlig cykeltur! Rekommenderas! Gott bemötande vid alla kontakter båda före, under och vid avslut av turen. Fick dock inte den detaljerade informationen om turen vid starten och heller inte per mail innan vilket var ett stort minus. Den borde kunna vara tillgänglig på nätet åtminstone från den dagen bokningen är bekräftad SAMT medfölja i pappersform när cyklarna lämnas ut och man får kartan. Mycket god mat framförallt på Torne och pensionat Solviken. Bra boende med visst undantag för Urshult som skulle behöva en viss uppfräschning.
Svar från arrangören
Tack för din recension. Vi ber om ursäkt att ni inte fick färdbeskrivningen i tid, detta berodde på den mänskliga faktorn. I vanliga fall ska den mailas ut såfort bokningen är genomförd.

Möjlighet finns att få färdbeskrivningen i pappersformat om detta meddelas innan avfärd. Vi är glada att ni gillade boendet i Torne och Ingelstad. Vi är dock ledsna att boendet i Urshult inte var till er belåtenhet. Vi är tacksamma för era synpunkter, och boendet i Urshult har nu lovat att åtgärda deras brister.
star_ratestar_ratestar_ratestar_halfstar_outline
september 2020
,
Madeleine Lindqvist
Det fungerar dåligt att ge ett helhetsomdöme om boende o mat, eftersom den upplevelsen i Urshult (väldigt låg boendestandard och ganska ostädat) var en helt annan än i Torne (fantastiskt) och Solvikens pensionat (mycket bra mat och fin miljö). Även lunchpaketen var betydligt bättre dag två och fyra. Bemötandet genomgående väldigt trevligt. Vi fick ingen färdbeskrivning förrän efter förfrågan. Den kom på kvällen dag två per mail, och hade ju varit bra att ha tidigare. Färdbeskrivningen kunde vara mera genomarbetad, med färdanvisning till sevärdheterna utifrån cykelvägens sträckning t ex.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
september 2020
,
Johan af Kleen
Tyvärr var vi tvungna att avbryta våran 3-dagars tur Åsnen runt p.g.a sjukdom men vi kommer tillbaks.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_rate
augusti 2020
,
Bjørn Thomsen
Dejlig cykeltur på perfekt rute. Fin service fra Sweden by Bike og Johan fra Växjö MTB. Gode vilkår. Gode overnatningssteder. Urshult lidt sliten men under renovering. Stor madoplevelse på Tornegård og Solviken. Gode værter. Det var andet år i rad med cykelsemester i Sverige och vi har intet fået nog. Vi kommer tilbaka.
star_ratestar_ratestar_ratestar_halfstar_outline
juli 2020
,
Olof Palmlund
Markering Åsnen runt bristfällig på vissa sträckor. Incheckningstider på boende bör anges. Lunchpaktet från Torne gård mycket bra, övriga lite sämre.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
juni 2020
,
Christer o Anita
Torne är en riktig höjdare med fin miljö och värdinnan dukade upp en fantastisk god middag. Boendet i Urshult kunde varit lite uppdaterat, väldigt mörka rum. Bra service och trevligt värdskap. Solviken är trevligt med god mat och vänligt bemötande. "Åsnen runt" skyltarna gjorde cykelturen lättsam tillsammans med beskrivningen av historiska platser. Dag två var speciellt bra med vacker natur och med rastplatser intill sjön.