Cykeläventyr på Utvandrarleden
Cykling: 135 km med start i Linneryd, Småland
7 195 kr/pers (4 nätter)
sell
Pris
7 195 kr/pers
hotel
Boende
4 nätter
directions_bike
Cykling
135 km

Allt detta ingår

 • doneEn natt på STF Korrö Vandrarhem (del i dubbelrum)
 • doneEn natt på Abrahams Camp (del i dubbelrum)
 • doneEn natt på Långasjö Vandrarhem (del i dubbelrum)
 • doneEn natt på Moshults Vandrarhem (del i dubbelrum)
 • done4 x frukost
 • done4 x lunchpaket
 • done4 x middag (exkl dryck)
 • doneCykelkarta och färdbeskrivning
 • doneSänglinne och handdukar ingår på alla boenden

Möjliga tillval

 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • doneEnkelrumstillägg: 300 kr/natt
 • doneHyrcykel 4 dygn: 600 kr
 • doneBagagetransport: 2 000 kr per sällskap

Välkommen till en oförglömlig cykelresa längs Utvandrarleden, där du tar dig fram på cykel genom historiska landskap och kulturella skatter. På denna cykeltur genom tid och rum följer du i fotspåren av de modiga utvandrarna som en gång lämnade sitt hem för att söka en ny framtid i Amerika. I cykelpaketet ingår övernattning i bekväma dubbelrum på familjära boenden och helpension.

Du cyklar genom ett mycket vackert landskap, med böljande gröna kullar, skogsområden och förbi stilla sjöar som speglar himlens skiftande färger. Längs vägen finns flera pittoreska byar och historiska platser. Varje stopp längs vägen är en möjlighet att uppleva lokal kultur och smaka på traditionella delikatesser. Låt Utvandrarleden guida dig genom en resa fylld av spännande upplevelser och nostalgiska ögonblick.

I Växjö finns en museipark där du bland annat kan besöka Utvandrarnas hus. I museet kan du lära dig mer om den massiva utvandring som skedde under 1800-talets andra hälft och in på 1900-talets början då svenskar i tiotusental lämnade Sverige bakom sig för gott för att söka lyckan i Amerika.

Dag 1 - Korrö - en liten historisk hantverksby

hotelSTF Korrö Vandrarhem, Linneryd
restaurantMiddag
korrö-vandrarhem-utvandrarleden-sweden-by-bike

Mitt i den strömmande Ronnebyån ligger Korrö, en liten historisk hantverksby med anor ända sedan medeltiden. Här kan du titta in i de gamla byggnaderna och koppla av i den stämningsfulla miljön. Incheckning från kl 15:00 i trevliga dubbelrum. Cykelkarta och färdbeskrivning för turen får du i receptionen.

Middagen är framdukad och serveras kl 18:00 i den mysiga restaurangen som ligger alldeles intill Ronnebyån. Du kan sitta inomhus eller på verandan och se vattnet virvla fram.

Dag 2 - Cykla på slingrande vägar i naturskön miljö

hotelAbrahams Camp, Älmeboda
restaurantFrukost, lunchpaket och middag
Ca 38 km
abrahams-camp-utvandrarleden-badsjö-sweden-by-bike

Efter frukost cyklar du vidare mot dagens mål som är Abrahams Camp. Du plockar själv ihop ett lunchpaket från frukostbuffén. Cyklingen går på slingrande vägar genom jordbruksmark och skogsområden. I Älmeboda kan du stanna till för fika eller lunch. Här finns också en hembygdsgård.

På Abrahams Camp väntar övernattning i en naturskön miljö, omgiven av skogar och sjöar. Middagen står framdukad och serveras kl 18:00. Kanske tar du dig ner till sjön för ett dopp innan det är dags att sova?

Dag 3 - Långasjö med spår från guldruschens Klondyke

hotelLångasjö vandrarhem, Långasjö
restaurantFrukost, lunchpaket och middag
Ca 27 km
långasjö-vandrarhem-utvandrarleden-sweden-by-bike

Efter frukost cyklar du vidare mot Långasjö som är din destination för dagen. Här finns många spår från utvandrartiden. Långasjöborna har lagt ned ett stort arbete med att kartlägga den lokala emigrationen. På kyrkbacken står Utvandrarmonumentet, rest till minne av de 1 400 personer som lämnade Långasjö under emigrationsåren.

Som ett Småland i miniatyr ligger Klasatorpet, känt för inspelningen av utvandrarfilmerna efter roman av Vilhelm Moberg. Guldgrävarstugan intill vandrarhemmet, är en kopia av en ”log cabin” från guldruschens Klondyke. I stugans ”återvändarrum” berättas i bild och text om återvändande emigranter och deras fortsatta liv i hembygden.

Långasjö Vandrarhem ligger i de gamla kyrkstallarna från 1800-talet. Här bor du naturskönt med badplats och brygga precis intill. Efter middagen som serveras kl 18:00, kan du ta en promenad runt sjön (ca 1,5 km) innan det är dags att sova.

Dag 4 - Vilhelm Mobergs föräldrahem, Amerikabåten och Pestkyrkogården

hotelMoshults Vandrarhem, Moshult
restaurantFrukost, lunchpaket och middag
Ca 40 km
moshults-vandrarhem-utvandrarleden-sweden-by-bike

Efter frukost cyklar du vidare och dagens mål är Moshult, platsen där författaren Vilhelm Moberg föddes. Inom promenadavstånd från Moshults Vandrarhem finns huset han växte upp i, skolan där han gick, stigar han vandrat och vägar han cyklat. Atmosfären och miljön påverkade hans uppväxt och gav senare inspiration till hans berättelser, bland annat ”Utvandrarna”.

Moshult är idag är en slumrande idyll, men i början av seklet var byn
ett kommersiellt centrum med egen järnvägsstation, sågverk, torvindustri och glasbruk. Ca 2 km från vandrarhemmet finns Åkerby vägskäl. Det var en mötesplats för bygdens utvandrare som samlades för att ta sig till Karlshamn och den väntanande Amerikabåten.

Under ekarna nedanför vandrarhemmet finns ett stort kors som markerar ut begravningsplatsen för flera Moshultsbor som avled i pestens härjningar 1710-1711. Intill muren som omgärdar graven finns ett stort stenröse som har oklart ursprung. Kan det vara en helig plats, en offerplats eller något annat från en tid som vi inte minns? Middagen serveras kl 18:00 och kanske väljer du "Mobergare" där receptet på biffarna kommer från Vilhelm Mobergs hushållerska.

Dag 5 -

restaurantFrukost och lunchpaket
Ca 30 km
utvandrarleden-cykla

Idag är det dags för den sista etappen av denna historiska cykeltur. Efter frukost cyklar du upp mot Korrö. Idag cyklar du genom Glasriket. Stanna till vid Skrufs Glasbruk, där finns en fabriksförsäljning.

Vi hoppas du har haft riktigt fina dagar i Utvandrarnas och Vilhelm Mobergs fotspår.

Cykelpaketet betalas direkt till arrangören.

Avbokning eller ändring kan ske senast klockan 15 dagen före ankomst utan kostnad. Avbokning senare eller utebliven ankomst debiteras med hela beloppet.

1 Omdöme

Helhetsintryck
Värde för pengarna
Bemötande och service
Boende
Matupplevelse
Cykelupplevelse
juni 2024, Eva N.
Väldigt fina cykelvägar. Vissa ställen saknades skyltar där vi skulle ta av men vi hade digital karta så det gick bra ändå. Alla boenden hade otroligt trevliga och servicemaindade föreståndare. Boendena hade jättebra comfort. Om man är intresserad av Vilhelm Moberg, får man veta det mesta om hans liv. Denna resa rekommenderar jag verkligen.