Vänern runt en cykelupplevelse utöver det vanliga

Med rätt förberedelser kan det vara fantastiskt att cykla runt Sveriges största sjö. Fina vägar, vackra vyer och massor av kvalitativ cykling med ”etapploppskänsla”. Är man en grupp vänner som gör det tillsammans blir det dessutom till en upplyftande social upplevelse.  

Vi intervjuade Mats Rönnbacka, BikeinBergslagen som har varit med och satt ihop upplägget med cykelpaket i olika komfortnivåer för att cykla Vänern Runt i egen regi. Vilken upplevelse vill du ge den som bokar de här paketen?

Upplevelsen av att under tre dagar göra något som är bland det bästa du kan göra, att cykla! Upplevelsen av att under långa dagar uppleva naturen runt Vänern och de fina vägarna som turen går på. Upplevelsen av att bara fokusera på sin cykling med sina närmaste vänner, eller nyfunna vänner, samtidigt som man får allt serverat under dagen och mellan dagarna. 

De flesta känner till Vätternrundan. Hur är det att cykla runt Vänern i jämförelse?

Att cykla runt Sveriges största sjö är som att cykla runt Vättern drygt två gånger, fast på tre dagar och på mycket roligare vägar! Det känns som att man är med i ett etapplopp eller ett cykeläventyr. Att cykla runt Vänern är tre dagar av njutning, istället för en dag. 

Det handlar ju om ganska krävande etapper. Hur pass vältränad tycker du att man bör vara för att cykla Vänern Runt under några dagar?

Du behöver inte vara supervältränad rent fysiskt, men du behöver vara uthållig och ”sadelvan”. Ju mer du suttit på cykeln under våren, ju roligare kommer det bli runt Vänern. Det kan vara bra att under våren tränat några gånger på att köra långa pass två till tre dagar i rad. Då menar jag 10-15 mil per dag. 

Du är även en riktigt duktig mountainbikecyklist. Vad är tjusningen med landsvägscykling?

All typ av cykling är roligt. Mountainbike, gravel och landsvägscykling! Jag tycker tjusningen med landsvägscykling är att man tar sig fram relativt fort i landskapet. Man får en känsla av att resa. Jag älskar känslan av att rulla in i små byar och städer under sin cykeltur. Om man dessutom cyklar i en liten grupp, så blir det sociala fantastiskt trevligt då man kan prata med varandra under turen.

Mats Ronnbacka BikeinBergslagen - Vänern runt en cykelupplevelse utöver det vanliga