Sweden by Bike får ny logotyp och grafisk identitet

De senaste veckorna har vårt grafiska manér fått sig ett välförtjänt ansiktslyft. En av förändringarna är att vi fått en ny logotyp och nya guidelines kring hur denna ska användas. Här får vi träffa Oskar Glauser, designern bakom den nya logotypen, som berättar mer om varför den ser ut som den gör och hans tankar under den kreativa processen.

Hej Oskar! Stort tack för vår nya superfina logga! Hur gick tankarna inför att du skulle ta fram den?
Jag utgick från de två bestådsdelarna cykeln och sverige som finns i namnet och också i idén med Sweden by Bike. Då namnet i sig förklarar väldigt mycket tänkte jag att logotypen eller symbolen inte behöver vara övertydlig utan kan vara väldigt stiliserad och grafisk för att synas bättre och skapa igenkänning.

Och hur landade du i slutresultatet?
Tanken var att skapa en så tidlös logotyp som möjligt med en enkel och ren form som förhoppningsvis kan leva länge och fungera som en vägvisare längs sveriges cykelleder. Formen är tagen från en cykels ekrar men då den är gul mot blå botten kan den fungera lite som en sol också. Enkelheten gör också att den fungerar bra i små storlekar och t ex på sociala medier vilket är viktigt att tänka på.

Sweden by Bike - ny logotyp - Oskar Glauser

Det blev superbra tycker vi! Vad inspirerar dig i ditt arbete?
Jag inspireras mycket av klassisk grafisk design där enkla former och få färger ofta ger ett kraftfullare uttryck och är mer hållbart än något mer komplicerat som försöker förklara för mycket. Jag gillar old school designers som Paul Rand, Milton Glaser och Olle Eksell men också det som t ex Karl Grandin gör med Omnipollo.

Slutligen – har du något fint cykelminne att bjuda på?
Det finaste cykelminnet jag har måste vara när jag, min fru Cilla och båda barnen kunde cykla ihop på varsin cykel på en liten utflykt. Det var inte så långt som jag minns det men väldigt trevligt ändå. Annars cyklar jag nästan varje dag då jag cyklar till jobbet. Bra för hälsan och miljön!

Här kan du läsa mer om Oskar och hans företag Glauser Creative.

Ladda ner den nya logotypen här.