Stadigt ökande intresse för Järvsö Bergscykel Park

Järvsö Bergscykel Park har kommit att få en alldeles speciell betydelse för den som gillar downhill och mountainbike. Antalet besök ökar stadigt och Lars Ek Lööv, som är en av grundarna, tror att nästa stora trend blir XC. Förutom till den magiska naturen runt Järvsö styr han själv gärna till kanadensiska Whistler eller Glentress i Skottland när han hämtar ny inspiration.    

Du är ju vd för JBP. Du är också en passionerad cyklist. Vad ser du för trender inom cyklingen?

Ja passionerad eller inte, jag tycker att det är otroligt kul att det byggs så mycket roliga cykelstigar runt om i landet. Sedan hoppas jag att det mesta som byggs är lätt cyklade leder så att så många som möjligt får komma ut och känna hur härligt det är att cykla på en stig i skogen. Och i nästa steg kunna gå vidare till nästa nivå av led. Hos oss här i Järvsö ser vi en stor ökning inom alla discipliner vi har, som downhill, XC och pumptrack. Jag tror att lätt XC cykling kommer att vara den trend som ökar stort de kommande åren. 

Vilka lärdomar har ni tagit med er från cykelsommaren 2020 som var all-time-high på alla sätt?

Vi ökade 20 procent när det gäller antal besökare 2020. Jag tycker att vi var bra förberedda inför säsongen 2020, trots att pandemin ställde till det initialt med hur vi skulle handskas med våra gäster. Vi har ju fördelen att det är sommar och att vi kan ha gästerna på kö utanför vår uthyrning. Det är den trånga sektorn. När alla skall ha ut det som de har hyrt på morgonen är det lite bråttom.

Tycker också att vi gjort allt tydligare till i år, allt från information om regler, risker och skyltar till var man skall hämta ut sin hyrda utrustning. Det har vi gjort för att vi ska vara den roligaste och enklaste platsen i Sverige att komma och besöka som cyklist. Vare sig man är nybörjare eller rutinerad.

Vilken är din favoritplats när du själv tar en tur med cykeln?

Järvsö med all cykling som finns här så klart! Men att få komma till ställen som Whistler i Kanada och Glentress i Skottland är ju helt fantastiskt. Det ger energi till att fortsätta göra mer och ännu bättre leder här hemma. Sedan finns det några guldkorn i området runt Järvsö som kommer att öppnas för cykling snart. De är magiska, naturen är så häftig att man bara vill stanna och njuta av hur vackert det är.

Ordförklaringar

Downhill = cykling med en mountainbike nedför en led på ett berg.

XC = ”horisontell” cykling med en mountainbike på stigar genom landskapet. XC är en förkortning för engelskans Cross Country.

Pumptrack = cykling på en speciell bana med höjdskillnader där man ”pumpar” sig fram snarare än trampar.