Självklart satsa på cykelturism i Köping

Vid Mälarens innersta vik ligger Köping. Här finns djupa skogar, badmöjligheter, massor av spännande historia och inte minst KUJ-banan som erbjuder fin asfaltscykling rätt genom det bördiga landskapet. För Annelie Hedvall, som är enhetschef för Turism, är det en självklarhet att satsa på cykelturism.

Vilka attraktioner skulle du vilja rekommendera en cykelturist som söker sig till Köping med omnejd?
För den som tycker om historia kan jag rekommendera den kringelkrokiga landsvägen till hällristningarna i Häljesta, Västmanlands största hällristning med cirka 200 figurer. Eller så tar man svängen till Korslöt skans, en av våra fina fornborgar. Vill man passa på och kombinera med lite bad så är en cykeltur till Mälarens stränder inte lång.

Köping, cykelturismVarför har Köpings kommun valt att satsa på cykelturism?
Vi vill värna natur- och friluftsturism, och har det med i våra politiska mål. Så att satsa på cykling är inte svårt. Sedan är förutsättningarna så goda. Vi har sjöar, skogar och vackra öppna landskap, och det finns lättcyklade fina vägar till platser att besöka med stora natur- och kulturvärden.

Kommunen har även byggt ut MTB-spår på senare tid, bland annat i Karlbergsskogen. Märker ni av ett ökat intresse för MTB?
Inte så mycket hittills, det är väldigt nytt och vi har inte lanserat dem så mycket ännu.  Men vi har även fortsatt utbyggnaden av MTB spår i Skoftestaskogen som blir klara senare under 2018.

Var söker du dig själv om du ska göra en utflykt med cykel i hemtrakten?
Jag har några fina smultronställen som jag gärna tittar till några gånger om året. Till vardags blir det ofta en runda för motionens skull, ibland med en kvällsmacka i cykelkorgen. När jag får nys om ett blommande linfält så cyklar jag dit, för det är så vackert.

Om du ska ut i världen och cykla?
Drömmen är att vara långledig och ge mig ut på en cykelresa. Gillar Skottland, så kanske North Sea Cycle Route.

Köping, StröbohögCyklingstips i Köping:
Sweden by Bike har provcyklat det som heter KUJ-banan i Köping. Namnet kommer ifrån en järnväg som först hette Köping-Uttersbergs järnväg (KUJ) och stod klar redan 1866. Den förlängdes och ändrade namn till Köping-Uttersberg-Riddarhyttans Järnväg (KURJ) 1911. Det sista godståget gick på järnvägen 1968. Idag är stora delar av banan cykelväg. Delvis är den asfalterad och mycket lättcyklad. Ska man exempelvis cykla från Köping till Kohlswa Herrgård norr om staden kan man använda KUJ-banan en stor del av vägen. På vägen från Köping till banan passerar man den pampiga gravhögen i Ströbo.