Så använder du GPX-filer

GPX-filer används för att beskriva en led eller rutt som du kan visa i din mobil, gps-klocka eller dator och sedan navigera efter. Här hittar du en guide steg-för-steg som hjälper dig att enkelt ladda ner och använda GPX-filer för att navigera medan du cyklar.

Steg 1: Ladda ner appen

Först måste du ladda ner en mobilapp som stöder GPX-filer. Några populära alternativ är RideWithGPS, Komoot och Maps.me. Sök efter appen i din appbutik och ladda ner den till din mobil. Om du inte redan har en navigeringsapp kan vi rekommendera två enkla som är gratis; GPX Viewer 2 eller BikeGPX.

Steg 2: Hitta GPX-filen

När du har hittat en cykelrutt du vill utforska, leta efter en nedladdningslänk som tillhandahåller en GPX-fil. Länken kan finnas på en webbplats eller skickas till dig via e-post. Klicka bara på länken för att starta nedladdningsprocessen.

Steg 3: Importera GPX-filen

När nedladdningen är klar, leta reda på alternativet att importera GPX-filen i din mobilapp. Detta kan finnas i appens inställningar eller under avsnittet ”Rutter” eller ”Navigering”. Välj GPX-filen du laddade ner och importera den till appen.

Steg 4: Följ rutten

När GPX-filen har importerats bör du kunna se rutten på appens karta. Starta din cykelresa och följ rutten på appens karta. Appen kan ge dig sväng-för-sväng-anvisningar och information när du närmar dig korsningar eller behöver göra olika vägval längs rutten.

Steg 5: Justera efter behov

Om du behöver ta en omväg eller avvika från den planerade rutten kommer appen att ge dig uppdaterade vägbeskrivningar. När du har slutfört rutten kan du spara resan i appen för att granska din statistik och dela din upplevelse med andra.

Att använda en GPX-fil för att navigera medan du cyklar kan verka svårt i början, men med dessa enkla steg kan även nybörjare enkelt ladda ner och använda GPX-filer i mobilappar. Hoppas informationen var till hjälp för dig, och att du får en riktigt fin cykeltur!