Rättvik arrangerar Cykelturistveckan

Mellan 5 och 10 augusti 2018 arrangeras Cykelturistveckan i Rättvik i Dalarna. Cykelturistveckan är ett årligt evenemang som arrangeras av de lokala kretsarna i Cykelfrämjandet. Tanken är att medlemmar och andra som gillar cykling tar sig runt i den aktuella trakten på cykel på dagarna och umgås under festliga former på kvällarna. Vi bad Lotta Backlund, som är kommunikatör på Stiftsgården i Rättvik, berätta mer om det som händer.

Vad är det som händer när det gäller cykling under veckan i stora drag?
Invigning sker på Stiftsgårdens innergård söndag 5 augusti klockan 17:00. Då blir det musik, tal och trevligt mingel. Måndag till fredag erbjuds cykelturer på olika håll i kommunen. Det finns tre alternativ varje dag; en kortare tur på cirka 2-3 mil, en mellantur på cirka ca 3-5 mil och en längre tur på cirka 5-8 mil. Alla dessa dagsturer går dock åt samma håll för varje dag.

Vilka andra aktiviteter arrangeras?
Onsdag är det en gemensam picknick med musik från trakten och lunch. Fredag kväll är det avslutningsmiddag på Rättviksparken med mat och musikunderhållning.

Vad betyder det för Rättvik att ni har fått Cykelturistveckan?
Det är en ära att vi har fått arrangera Cykelturistveckan. Deltagarna kommer att få uppleva Rättviks vackra samhälle och trevliga byar under veckans olika dagsturer. Varje landskap som är värd för veckan sätter så klart sin egen prägel, så självklart kommer vi att visa upp vårt rika kulturarv, den vackra dalanaturen och bygdens människor.

Ni har egna cykelpaket som utgår från Stiftsgården. Kan du berätta om dem?
Vi erbjuder både cykelpaket där man bor, äter och cyklar runt på egen hand samt cykelpaket där det ingår guidade turer. Oavsett finns möjligheten att uppleva unika bymiljöer, spännande geologi, rikt kulturarv, lokal hantverkstradition, vackra vyer och härliga människor.

Läs mer om Cykelturistveckan här.

Fotot i topp är taget av Martin Litens, Rättviks kommun.