Sedan ett antal år har Sweden by Bike märkt ett stadigt ökande intresse för att cykla i landets norra delar. Frisk luft och vacker natur spelar stor roll, men även behagliga sommartemperaturer. Vi ställde några frågor om cykling till Karl Frykholm på vår nya samarbetspartner Västerbotten Sweden.
Västerbotten Sweden är en satsning som bland annat omfattar cykelturism. Kan du berätta kort varför ni har valt cyklingen som fokusområde?
Sedan 2015 har regionens besöksnäring arbetat med hållbarhet genom Västerbotten Experience metoden. Detta har lett till systematisk samverkan, konkreta verktyg och struktur för att jobba mer hållbart men även mer tillit och framtidstro. Västerbotten har många olika typer av cykling representerade och Västerbotten Sweden vill verka för att föra besöksnäringen samman ytterligare genom att lyfta upp och samarbeta kring fokusområden som har potential för hela regionen och kommande generationer.
Varför ska en cykelturist komma till er och cykla? Något särskilt du vill lyfta fram?
Vi tror att besökare ständigt söker nya platser att besöka och att pandemin efterlämnade en känsla hos många såväl nationellt som internationellt av att Sverige har mycket outforskat att erbjuda. Det är här som Västerbotten platsar för nästa cykelupplevelse med vindlande älvar, många grusvägar, ljusa sommarkvällar och nätter, strapatsinbjudande temperaturer som uppmuntrar till rörelse och lokal mat som ger ny kraft.
Ni har valt att samarbeta med oss på Sweden by Bike. Vad hoppas ni få ut av det samarbetet?
Att ännu fler pratar om den cykling som vi har i Västerbotten och besöker någon utvald del som faller dem i smaken.
Om Västerbotten Sweden: En treårig gemensam satsning (2023-2025) där Västerbottens exportintresserade besöksnäringsföretag, kommuner och destinationer kraftsamlar för att tillsammans kvalitetssäkra en hållbar och gemensam export.
Fram till och med 2025 kommer Västerbotten Sweden, genom ett antal marknadsaktiviteter, arbeta för att skapa kännedom om och intresse för det hållbara resmålet Västerbotten. Sveriges redan framstående position som hållbar destination och det växande intresset för medvetet resande ger oss goda möjligheter att attrahera besökare inom det området också till Västerbotten. För att lyckas behövs ett enat arbetssätt där vi vågar fokusera och vara kreativa samt en gemensam organisering som består efter projektets slut.
Samverkan sker mellan Gold of Lapland, Visit Umeå, Visit Skellefteå, Region Västerbotten turism och kommunerna i Västerbotten. Västerbotten Sweden möjliggörs genom medel från Europeiska Regionalfonden för Övre Norrland, Region Västerbotten samt egna medel från de ingående samarbetsparterna.