Ligger bambucyklar rätt i tiden?

Under Svenska Cykelmässan i Kista i Stockholm 16-18 mars pratades det mycket cykling. En av dem som inspirerades var Isaac Mayanja som har planer på att importera cyklar i bambu. Det som fick honom att fastna var den hälsosamma känslan han fick när han tog en provtur i Uganda.

Cyklarna tillverkas av en bekant i Uganda. Idag sker tillverkningen i liten skala, men verksamheten har potential att växa.
– Om vi hjälper dem att nå ut kan det här bli stort. Jag har själv alltid varit intresserad av cyklar som är gjorda av trä, för att de är snygga. Det fina med bambu är att det är hållbart och smart när det gäller återanvändning. Sedan kommer de här cyklarna ifrån landet där jag har mina rötter, och kombinationen kan inte bli bättre, säger Isaac Mayanja som är 27 år och bor i Bromma.

En som tror på idén att importera bambucyklar från Uganda till Sverige är Isaacs flickvän Elin Berzelius.
–  Jag är säker på att det kommer att slå. Många företag här på mässan använder ord som hållbart och eko, sedan känns det som att man inte alltid vet vad man menar med det. Därför tror jag att bambucykel och hållbara cyklar kan ligga väldigt rätt i tiden.

Isaac tror att han kan ha kommit igång om mellan sex månader och ett år.
– Då känner jag mig säker på produkten. Först vill jag testa ordentligt på mig själv.