Förutom inspiration och kunskap är glädjen i att vara aktiv och uppleva naturen två saker som cykelguide Joakim Hermansson vill förmedla och till sina kunder. Han har en gedigen bakgrund inom naturturism och driver företaget Upplevelsebolaget i Bohuslän. Sweden by Bike fick tillfälle att ställa några frågor om cykling.    

Varför har du valt att bli cykelguide?

Jag har, som många andra, alltid cyklat. Att mountainbike fanns med som en huvudaktivitet när jag startade Upplevelsebolaget var naturligt. Sen dess har det rullat på, som en göteborgare skulle sagt.  

Joakim Hermansson. Fotograf: Karoline Abrahamansson

Du arbetar för svensk naturturism. Vilka är fördelarna med att uppleva naturen från cykelsadeln?

Cykla är ett fantastiskt sätt att färdas med alla sinnen, i en fart som vi klarar av att förstå. Huvudet hinner med. Hjärnan och kroppen kommer fram samtidigt. På en mountainbike är det en svårslagen kombination av rörelse och kanske action, samtidigt som naturen och upplevelsen av den hela tiden finns med. Cykling är också tillåtande på det sättet att det går att utöva på alla nivåer. Man kan cykla långt eller kort, sakta eller fort, på olika typer av underlag och upplevelsens fokus kan variera. På en cykel täcker man också ett lite större geografiskt område än till fots. Man har större räckvidd. Vilket jag utforskat på mina långcyklingar.   

Vilken typ av upplevelser vill du bjuda den du guidar på? 

Det beror på vilken grupp, eller vilka gäster, vi har. Och en hel del andra faktorer. Men gemensamt är glädjen i aktiva naturupplevelser. Att röra oss och vara fysiskt aktiva, i vackra miljöer, gör oss ju helt enkelt lyckligare. Utöver det vill vi gärna förmedla kunskap och inspiration. Det är kul att lära sig saker, oavsett om det handlar om själva cyklingen eller om miljön vi vistas i. Den sociala aspekten, umgänget och hänget med likasinnade, är också viktig.

Tillbaka till alla artiklar