Inget rum är det andra likt på Kohlswa Herrgård

Ungefär 15 kilometer nordväst om Köping ligger orten Kolsva och Kohlswa herrgård med anor från mitten av 1600-talet. Det finns 18 enkelrum och 25 dubbelrum i olika byggnader och inget är det andra likt. Ernst Kirchsteiger har lett renoveringen av det gamla orangeriet. Tillsammans med maken Mikael driver Linda Wiborg Kohlswa Herrgård och det intilliggande ekologiska lantbruket. Vi bad henne berätta litet om herrgården.    

Vad är det som gör Kohlswa Herrgård speciell för en besökare?
Det är ett smultronställe i utkanten av ett litet brukssamhälle i södra Bergslagen. En gammaldags miljö som ligger intill ån Hedstömmen. I herrgården ingår sex charmiga hus och i den gamla herrgårdsbyggnaden kan man njuta av pampiga salonger. Det finns även en herrgårdspark som är enkel men rogivande.

När man har tittat på orangeriet, gått ner till den vackra Hedströmmen och tagit en promenad i parken. Vad finns mer att göra?
Vi har byggt en ny bastuby med badtunnor som smälter in i den historiska miljön på ett fint sätt. Sedan kan man förboka besök i vårt ekologiska lantbruk med mjölkproduktion och lite köttdjur. Vi satsar på modern teknik och har bland annat robotmjölkning.

Ni serverar lunch på vardagar och middag på fredagar och lördagar. Hur påverkas menyn av lantbruket?
Allt nötkött som serveras i restaurangen är ekologiskt från Kolsva Lantbruk.

Herrgården har anor från mitten på 1600-talet och har bland annat haft Karl XI som gäst. Hur känns det att förvalta så pampiga traditioner?
Vi värnar om Kolsvas historia och är glada över att ha möjlighet att förvalta både herrgården och lantbruket som en gång i tiden ingick i Kolsva Bruk. Kolsva är som sagt ett brukssamhälle med anor flera hundra år tillbaka i tiden.

Tillbaka till alla artiklar