Hon älskar att cykla i skogen i mörker

Det går inte att ta miste på passionen när Katarina Rönnbacka Nybäck pratar om mountainbike. Hon började tävla relativt sent, men har hunnit med att vinna EM i cyclocross, SM i sprint och kommit femma i veteran-VM. Här berättar hon för Sweden by Bike om hur man tar sig över steniga passager, varför tjejer ska cykla MTB, Bergslagen cycling, fördelarna med mörkercykling och mycket annat.  

Varför tycker du att MTB är en bra träningsform?
Det är främst för att det är så roligt. Träning ska vara rolig annars blir den inte av. Kombinationen av naturupplevelsen och adrenalinpåslag kan du få i många sporter, men i mountainbike är det lätt. Det är bara sätta sig på cykeln och svänga in på närmsta stig. Du väljer själv hur avancerat du vill köra. Det handlar om ständiga belöningar som kanske är svårt att känna eller uppnå under exempelvis en löptur. Under ditt träningspass på mountainbike tar du dig igenom delmål som ger direkt feedback och endorfinpåslag. Att till exempel fixa ett parti med rötter och sten som du inte klarade förra veckan, eller att du tar dig uppför eller utför den branta backen som du fick gå i förra gången. Man ska inte underskatta möjligheterna till egotrippar och stärkt självkänsla inom idrott. I mountainbike kan du få flera per pass. Sen gör den lekfulla cyklingen i skogen oftast att du glömmer att du tränar hårt. Du kan träna själv eller i grupp, du kan träna kort eller en hel dag.

Mountainbike är som ett ”kinderägg” som paketerar naturupplevelse, träning och lekfullhet i ett. Farten avgör om din upplevelse varar 30 min eller flera timmar oavsett om du är nybörjare eller elit och till skillnad mot vandring eller löpning kommer du längre per pass och hinner uppleva mer. Till sist så är mountainbike relativt skonsamt. Det är många löpare som fått knäproblem som skolar om till cyklister. På så sätt kan de fortfarande träna i naturen.

Det är speciellt att cykla över stenar och rötter, och kanske över en smal spång. Hur mycket är en fråga om teknik och hur mycket är kondition för att bli duktig? 
Det är naturligtvis bra med benstyrka och ork för att klara vissa tekniska moment, men för att cykla över en spång behöver du snarare jobba med ditt självförtroende och lära dig små knep hellre än förbättra konditionen. Fäst blicken långt fram. Det sämsta du kan göra är att titta ner på spången. Öva på plankor på plan mark. Klarar du att cykla på en planka klarar du att cykla på en spång. Öva balans och vilken fart du känner dig bekväm med för att hantera cykeln bäst. Ska du sitta eller stå?

När det gäller stenar och rötter i skogen, små knixiga backar eller liknande spelar benstyrka och kondition större roll. Du presterar tekniskt bättre om du inte är helt slut. Du håller huvudet klarare och har lättare att fatta rätt beslut medan du är pigg. Sen handlar det mycket om att öva och öva. Att ta sig genom ett stenigt parti, rycka framhjulet över ett hinder och så vidare är mycket tajming. Genom att till exempel gå en teknikkurs, träna med någon som bra på att förklara eller hitta en klubb att träna med kan du få mycket hjälp för att utvecklas snabbare. Youtube är också en källa till mycket kunskap, men det är oslagbart att ha en erfaren person som kan kolla på dig och rätta till dina misstag. Det kan ibland handla om att flytta kroppsvikten några centimeter, hur mycket eller lite du böjer armarna i ett visst moment, eller var du fäster blicken.

Svaret på frågan är egentligen en motfråga. Vilken är din ambitionsnivå? Om du ska tävla måste du jobba hårt med båda delarna. Handlar det om att du vill utvecklas tekniskt för att det känns roligt att klara utmaningar i skogen? Lägg då så mycket tid du har lust till på teknikträning. Konditionsträningen får du på köpet. Det vet den som har övat olika teknikmoment, på till exempel ett läger. Hela kroppen blir trött.

Du har satsat lite extra på MTB-träning för kvinnor. Varför? 
Jag började med läger för tjejer för 2011. Det berodde dels på att jag i det projekt jag jobbade i skulle anordna ett evenemang av något slag och dels att jag var rätt ensam som tjej när jag cyklade i skogen. Första lägret var fullbokat och sen fortsatte det av bara farten. Ett läger växte till tre läger om året men på två av lägren är också killar välkomna. Mountainbike har varit och är till stor del fortfarande en mansdominerad sport, även om antalet kvinnliga utövare ökar i rask takt. Jag upplevde att en del kvinnor skrämdes av att det är en prylsport och tror att man måste kunna så mycket för att klara av att cykla i skogen. Därför innehåller vårt tjejläger också workshops i form av att meka, inställningar av dämpare, bromsar, position på cykeln och så vidare. Naturligtvis är det kvinnliga instruktörer som lär dig meka. Intresset bland tjejer för dessa kunskaper är enormt. Vårt mål är att tjejerna inte ska vara rädda för att ge sig ut i skogen och cykla. De ska kunna byta slang, sätta ihop en trasig kedja, justera växlar som krånglar och inte minst, ta hand om cykeln på rätt sätt efter turen. Sen är det extra kul att flera av tjejerna som gått läger hos oss tagit sig ut på tävlingsbanorna. Några till och med ut i världen, med EM-medaljer som följd.

Om man tycker om att cykla men inte är någon tävlingsmänniska, hur tycker du att man ska träna för att komma upp på nästa nivå? 
Först ska man fråga sig vilken nivå man vill uppnå och varför. Om man vill få bättre kondition räcker det ofta med att öka farten på vissa pass, eller lägga till flera pass i veckan. Funkar inte det kanske det är dags att strukturera upp träningen något mer. Du kan läsa på själv, hitta träningsprogram på nätet, eller är du riktigt seriös tar du hjälp av en tränare. På så sätt kan du maximera dina träningspass för den tid du har att lägga på träning. Är det bättre teknik du vill skaffa dig gör du som jag tipsat om ovan. Kurser, klubb eller schyssta kompisar är troligtvis nyckeln. Men det enkla svaret är att ju mer du cyklar desto bättre blir du.

Varför är Bergslagen cycling ett bra område för MTB? 
Bergslagen cycling erbjuder leder oavsett om du är nybörjare, barnfamilj, klubb eller erfaren. Mängden leder gör att du kan spendera veckor här utan att cykla samma led två gånger. Vi har nästan 120 mil skyltade leder. Du hittar all info om våra leder, cykelvänliga boenden, områden, ledbeskrivningar, gps-filer att ladda ner och info om var du köper kartorna på bergslagencycling.com

Vissa av områdena har många korta leder vilket är bra för nybörjaren och barnfamiljen. Andra områden har fler långa och krävande leder för den som gillar de utmaningarna. Du får en bra översikt över var lederna går och vilken svårighetsgrad de har på den digitala kartan på hemsidan. Sen kan du klicka fram var boendeanläggningarna ligger i förhållande till lederna. Det bästa du kan göra är att ladda ner gps-filerna till någon av de appar som föreslås eller till din pulsklocka. Ibland försvinner en skylt på lederna, men har du gps-rutten nedladdad kör du inte fel. Lederna är indelade i svårighetsgraderna, grönt, blått, rött och svart, där svart är svårast. Sen ligger vi bra till i landet. Örebro ligger mitt i vårt område med bra förbindelser åt alla väderstreck.

Hur motiverar man sig för att träna när det blir höst och kvällarna mörknar?
Investera i bra kläder och skor, reflexvästar och lampor och sen ger du dig ut på mörkerkörning med ett gäng kompisar. Det ger en helt annan dimension av cyklingen. Strunta i att fokusera på kondition och prestation på din cykeltur ute under höstkvällarna. Det finns inget som rensar bort stress och negativa tankar som en mountainbiketur i vanliga fall. I mörkret kommer du dessutom behöva hålla extra fokus på stigen. Rötter och sten är halare på hösten, du upptäcker hindren senare, du tränar din koordination och reflexer och har absolut inte tid att fundera över något annat. Det kan blåsa och regna, men i skogen skyddar träden och mörkret gör att du hamnar i din egen bubbla. Det är en underbar upplevelse. Sen skulle jag vilja slå ett slag för cyclocross. För dig som vill fortsätta träna hårda pass och din kondition men samtidigt ha ett mål, är höstens och vinterns cyclocrosstävlingar galet roliga. Du får köra på din mountainbike i motionsklass. Cyclocross körs i parkmiljö på rundbanor, och kan innehålla allt från lera, sandpartier till hinder såsom trappor och uppställda trähinder att hoppa eller springa över. Om du tycker att mountainbikesäsongen känns förbi så väntar en ny cykelsäsong nu.

Du har vunnit SM och kommit femma i veteran-VM i XCO. Hur är det att tävla?
Jag har inte tävlat så länge. Jag körde min första riktiga tävlingssäsong i grenen XCO (samma gren eller typ av cycling som Jenny Rissveds vann OS i) 2014. Före det hade jag testat att köra långlopp, men jag tyckte att det var jobbigt med köer i skogen, för mycket grusväg och att det tog så många timmar att komma i mål.  Jag blev ju hungrig, kissnödig och fick ont i ryggen. Några andra cyklister peppade mig att testa grenen XCO. VM i XCO för veteraner skulle gå av stapeln på hösten 2014 i Norge. Jag velade men min man som också cyklar och jag bestämde oss tillsammans. Detta var ju en chans i livet. Spelade ingen roll om vi skulle komma sist. Tänk att få vara med i ett VM! Så vi började träna, och tävla. Jag tävlade så flitigt att jag tog hem segern i två cuper det året. Och det berodde inte på att jag vann utan att jag var flitigast. Dessutom var vi med på SM för första gången. Jag var också anmäld till grenen sprint, där man tävlar i heat som tar cirka 2 min. Det slutade med SM-guld! På VM i Norge kom jag inte sist. Det var några efter mig i mål trots att det var bland det läskigaste jag gjort. Men det gav mersmak och vi har fortsatt att tävla, även i VM.

Att tävla är otroligt roligt. Jag måste erkänna att jag kan vara fruktansvärt nervös innan och många gånger frågat mig varför jag gör det här. När man står på startlinjen, känner adrenalinet pumpa, är torr i munnen och motståndarna ser ut som att de ska käka upp dig, ja då kan det kännas jobbigt. När man efter första varvet tänker att- jag bryter, så här trött har jag aldrig varit, då känns det också jobbigt. Men belöningen, när du klarar de tekniska passagerna, när du hittar flowet och inser att du kan fortsätta även om du känner dig nära döden. När du full av endorfiner, pratar oavbrutet om loppet hela hemresan, ja då vet jag att det var värt det och att jag kommer att göra det igen.

Det handlar inte om placeringar. Att tävla ger så mycket mer. Det handlar främst om gemenskapen med dina medtävlare och människorna du träffar. Vi är nästan som en stor familj och det är så kul att träffa de andra tjejerna. Vi övar in banorna tillsammans, vi umgås efteråt och ibland mellan tävlingar. Sen är det såklart kul att vinna. Jag var fantastiskt glad när jag tog EM-guld i cyclocross. År av slit gav ytterligare en belöning. Ibland vet man inte riktigt vad livet tar för vändningar, och att jag skulle bli tävlingscyklist efter jag fyllt 40 var inget jag ens drömt om. Men nu är jag det och det är galet roligt! Ut och cykla. Man vet aldrig var resan tar dig.

Meriter i urval
Guld i EM i Cyclocross
Plats 5 i veteran-VM i XCO
Guld i Sprint i SM i XCO (och flera andra SM-medaljer i MTB och Cyclocross)

Fakta
XCO står för Olympisk Cross Country och är en gren inom MTB. Loppen inleds med masstart på en kuperad bana med många höjdmeters klättring. Banan ska innehålla gräs, skog, stigar eller fält och ofta svåra byggda hinder. 

En tävling i cyclocross arrangeras oftast på rundbana med cyklar som kan beskrivas som extra robusta landsvägscyklar. Banan är alltid varierad med inslag av sand, äng, stig, park och väg och ofta hinder som man måste bära cykeln över. Så kallade plankhinder hoppar de skickligaste cyklisterna över i farten. Tävlingarna är väldigt intensiva och kräver såväl god kondition som god balans.

Daniel Bergstrand
daniel@swedenbybike.com