När vi cyklar söker vi gärna det där speciella mötet mellan natur och kulturlandskap som stimulerar både kropp och själ. Trakten runt Malingsbo Herrgård i södra Dalarna är en ypperlig kombination. Här driver Lotta von Schéele gården tillsammans med sin sambo Leif Hernborg. En lokal cykeltur kan bjuda på allt ifrån tornfalkar till byggnadsminnen från järnbrukens tid. Och missa inte den unika Kornskruven! 

Ni driver Malingsbo Herrgård som är ett cykelvänligt boende längs Strömsholms kanal. Varför ska man komma till er och cykla?

För den vackra naturen, det rika djurlivet man kan se från cykeln och för de många smultronställena längs vägen. Vi ligger i ett område som är rikt på kultur och på kulturminnen, både längs vägarna och i skogarna tack vare att det är en rik gammal jordbruks- och järnbruksbygd. När man kommer till oss bor man på en historisk plats, där skönheten i byggnader och park har bevarats sedan 1700-talet. På somrarna har vi dessutom kafé, konstutställningar och guidningar.

Malingsbo-herrgard
Malingsbo Herrgård – inte långt från cykelleden längs Strömshoms kanal.

Det finns en speciell byggnad på herrgården som heter Kornskruven. Kan du berätta lite om den?

Kornskruven är ett sädesmagasin från 1849, unikt i sitt slag, då det är det enda i Sverige som är så välbevarat från tiden då det brukades. Det var en revolution när den här metoden att torka säd togs till Sverige från Skottland, och få vågade eller kunde investera i den nya tekniken. Den resulterade i märkliga nya byggnadstyper i jordbrukslandskapet. Vår kornskruv är både en teknisk innovation och ett vackert byggnadsverk. Varje sommar öppnar vi Kornskruven för visningar och det är många som reser långväga för att få se den eftersom den aldrig tidigare har varit tillgänglig för allmänheten. 

Lotta-von-Scheele_cykelrast-2021-10-01
Lotta von Schelée som driver Malingsbo Herrgård

Vilken är din favoritrunda när du tar en tur med cykeln?  

Jag cyklar gärna på grusvägarna mellan byarna i Malingsbo-Kloten. Det är ett stort och orört område, vi är belägna mitt i ett 50 000 hektar stort naturreservat. Bilderna är från oktober i år, då vi var ett gäng kompisar från studietiden som samlades för en återträff på Malingsbo Herrgård. Vi cyklade en rundslinga mellan Kloten och Nyfors utmed ett vackert sjösystem. Båda byarna har fantastiska industriminnen mitt i byn! På vägen såg vi kattugglan segla mellan trädstammarna, men även sparvhök, tornfalk och en hel grupp med fjällvråk. Upplevelsen är väldigt omväxlande; vi passerade drömlika skogspartier (tänk Tomtebobarnen), kluckande vattendrag, byggnadsminnen från järnbrukens tid och storslagna vyer med milsvid utsikt. Vi rastade vid Nothusudden där det finns både vindskydd, eldstadsplats och torrdass. Vi hyrde cyklar av den mycket kunnige Micke Nilsson på Nordic Discovery/Wilderness Lodge i Kloten och blev väl omhändertagna. Det var en perfekt halvdagstur för en inte alltför vältränad cykelälskare.

Lotta von Schéele på Nordic Discovery 2021-10-01
Tillbaka till alla artiklar