Hemmavasan Strängnäs har moment som passar alla

Alla som gillar MTB känner till att anrika Vasaloppet arrangerar Cykelvasan. I sommar kan den som vill njuta av cykling enligt det här receptet även anmäla sig till Hemmavasan i vackra Strängnäs vid Mälarens strand. Aktiviteterna går under namnet Hemmavasan Strängnäs och äger rum i olika moment med olika startdatum mellan 3 och 10 juni 2023. Sweden by Bike bad eventchefen Torbjörn Pettersson berätta mer om vilka upplevelser som erbjuds.

Torbjorn-Pettersson_eventchef-Hemmavasan-Strangnas
Torbjörn Pettersson, eventchef, Hemmavasan Strängnäs.

Kan du berätta vilka datum och former som gäller för de olika aktiviteterna?

Först har vi Hemmavasan Strängnäs MTB Cykel som arrangeras 3-10 juni 2023. Loppet arrangeras som ett ”öppet spår”, det vill säga att deltagarna kan välja helt själva när de vill starta sitt lopp. De väljer också på vilken av fyra tätorter i Strängnäs kommun som man vill starta i och gå i mål i. Banan på cirka 55 kilometer erbjuder start och målgång i utkanten av Strängnäs, i Stallarholmen, i Mariefred eller i Åkers Styckebruk.

Hemmavasan Strängnäs Rulla & Rusa arrangeras 5 juni. Det här är loppet för deltagare med funktionsvariationer i någon form. Det finns två banlängder att välja på: 1,7 kilometer eller ca 5 kilometer.

Sist men inte minst har vi Hemmavasan Strängnäs Gå, Lunka, Löp eller Tävla som arrangeras på självaste nationaldagen 6 juni 2023. Våra yngsta deltagare har chansen att delta över 1,7 kilometer, medan de vuxna kan välja på två distanser, 5 eller 10 kilometer. Samtliga banor går till stora delar i anslutning till Mälaren och har karaktären av stadslopp, men de längsta distanserna har även delar som går på skogsstigar.

Hemmavasan-Strangnas-utsikt

Vilka platser kommer man att se om man cyklar Hemmavasan Strängnäs MTB? Har du någon favorit?

Banan går mestadels på grusvägar, ingen avancerad MTB-cykling, och vissa delar går på asfalt. Banan går genom böljande, vackra, lantliga miljöer och man passerar tätorterna Stallarholmen, Mariefred och Åkers Styckebruk samt i utkanten av Strängnäs. Deltagarna väljer redan i samband med sin anmälan på vilken ort hen vill starta och gå i mål. Start-, passer- och målregistrering sker med hjälp av tidtagningschipet som tillhandahålls av arrangören och bärs på cykelhjälmen. Några av alla vyer som kommer att möta deltagarna i cykelmomentet är utsikten över Mälaren in mot stadskärnan i Strängnäs med Domkyrkan som landmärke och sen givetvis Vasaborgen, Gripsholms Slott, vid starten i, eller vid passeringen av, Mariefred.

Vad ska man tänka på som cyklist innan loppet om man är intresserad av att delta? 

Som deltagare i Hemmavasan Strängnäs MTB Cykel så ska man tänka på att planera sin cykling genom att ha med sig vätska för hela rundan, eller att man helt enkelt tar ett stopp för lunch, fika eller påfyllning av vätska utefter vägen. Det finns inga fasta vätskestationer finns utefter banan. Arrangören tillhandahåller en väl uppmärkt bana, nummerlapp, tidtagningschip, deltagartröja i funktionsmaterial samt att alla får medalj efter målgång.