Ha inte för bråttom när du cyklar långt

För grafikern och formgivaren Dick Norberg ger långcykling en tillfredsställelse som liknar yoga. I september tog han sig från Stockholm ner till Kalmar. Ett gott råd till den som vill göra en liknande tur är att packa lätt och tvätta ofta.  

Du cyklade från Stockholm till Kalmar i Småland i september 2019. Hur många mil blev det?

Från Stockholm via delmålen på min resa: Kråksmåla, Drageryd plus några andra byar i Småland, till slutmålet Kalmar blev det drygt 60 mil.

När man som du cyklar långa sträckor i Sverige, tycker du att det går bra att hitta vägar som inte är alltför hårt trafikerade av bilar?

Visst händer det att man hamnar på hårt trafikerade vägar någon gång, men oftast beror det på att man har cyklat fel, haft för bråttom, antingen för stunden, eller med planeringen av den dagens cykling.

Du har cyklat många långturer i Sverige och utomlands. Vad är det du tycker bäst om med att ge sig iväg?

Även vi nutidsmänniskor lever i kroppar anpassade och skapade för jägar- och samlarmänniskans behov för 10 000 tusentals år sedan. När man långcyklar infinner sig en tillfredsställelse, som liknar någon slags yoga, i både huvud och muskler, som inte går att hitta på annat sätt. Tror det har något med våra grundläggande behov att göra.

Hur var det att cykla i Småland?

Inte alls bara skog som jag trodde, det var gott om öppna landskap också.

Har du något bra tips till den som blir sugen på en långtur i Sverige?

Ta inte för mycket packning, själv tvättar jag till exempel i regel varje kväll under resan. På en vecka sparar man på så sätt sex ombyten i cykelväskan.

(Bild: Dick Norberg)