Gör livet svårare för cykeltjuven

Tyvärr har alldeles för många svenskar upplevt hur det känns att få cykeln stulen. Maktlösheten, frustrationen, ilskan och inte minst den ekonomiska förlusten. Sweden by Bike frågade Robert Ytterberg, som är Produktansvarig för stöldskyddsmärkningar SSF Stöldskyddsföreningen, hur man ska bära sig åt för att göra det svårare för de klåfingriga tjuvarna.   

Stölder är ett gissel för cyklister. Hur många cyklar stjäls på ett år i Sverige? 

Enligt BRÅ genomfördes cirka 65 000 cykelstölder under 2018.

Ni har en speciell teknik för märkning av cyklar. Vad går den ut på i korthet? 

SSF Cykel-märkning innehåller hela fyra olika sorters märkningar bestående av MärkDNA med mikropunkter, UV-etsning av ID-kod, samt en QR ID-kod, som tillsammans ger en avancerad stöldskyddsmärkning i flera lager. Tre utav de nämnda märkningarna kan dessutom avläsas på plats av polisen, vilket avsevärt påskyndar en identifiering. En snabb identifiering av en ägare är av yttersta vikt för att kunna bevisa att gods är stulet och därmed kunna kvarhålla förövare för vidare utredning.

Finns det andra saker man kan göra för att slippa få cykeln stulen? 

Använd ett certifierat lås (listor över dessa finns på Stöldskyddsföreningens hemsida) och lås fast cykeln i både ramen och hjulet i ett fast föremål.

Varför har ni valt att samarbeta med oss på Sweden by Bike? 

Vi tycker ni står för ett bra miljöförespråkande, ett sunt sätt att se Sverige på och bra förespråkare för svensk turismnäring.

Om du själv ska ut och cykla för nöjes skull, har du något favoritställe?

Jag är tyvärr inte någon stor cykelfantast själv, men i så fall cyklar jag ut på picknick, i skogen eller till stranden.

Det finns saker man göra för att stoppa cykeltjuvarna, eller åtminstone göra det svårare för dem. Det handlar om sådant som att låsa cykeln med ett bra cykellås som Robert Ytterberg tar upp. Annat som är bra att tänka på är cykelförsäkring, hur man bär sig åt om cykeln blir stulen och, som sagt var, hur cykeln spåras på bästa sätt. Här finns en länk med massor av nyttig information från SSF Stöldskyddsföreningen.