Förstklassig cykelförvaring på hotell

Du som tycker om att cykla på semestern kommer att gilla Scandic Elmia i Jönköping. Det finns inte bara ett välutrustat cykelförråd på hotellet. Du kan välja ett rum dit du kan ta med cykeln och hänga den på väggen.

En av förklaringarna till att Scandic Elmia ligger så långt framme när det gäller säker cykelförvaring är faktiskt ett triathlon. Närmare bestämt ett triathlon som hotellets direktör Katarina Boustedt deltog i förra året.

             – Det gjorde att jag såg behoven när det gäller exempelvis boende ur cyklistens perspektiv. Sedan har jag varit på Mallorca och sett deras lösningar för cykelturism, säger Katarina Boustedt.

Nyckelorden när hotellet utvecklade sin cykelförvaring var säkerhet, enkelhet och tillgänglighet. Idag är det många som unnar sig fina cyklar som kostar en hel del. Då är känslan av säkerhet viktig.

Katarina Boustedt, General Manager, Scandic Elmia & Portalen

             – Inom hotellnäringen pratar vi om olika ”features” och att ha med sig cykeln när man är ute ensam eller i en grupp är en sådan ”feature”. Det är väldigt roligt att kunna erbjuda den.

I cykelförrådet finns det även möjlighet att låna verktyg och att tvätta av cykeln.

Scandic Elmia vänder sig till alla olika kategorier av cyklister. De som cyklar på ”vanliga” cyklar, racercyklisterna och de som föredrar mountainbike. Hotellet kommer under våren att få besök av deltagarna på ett cykelläger som ska utnyttja cykelfaciliteterna. Katarina Boustedt, som är direktör även för Scandic Portalen i Jönköping, upplever det som att cykelturismen är på tillväxt i Sverige.

             – När man som jag bor i Göteborg och ser alla dessa människor som cykelpendlar förstår man att något håller på att hända. Det handlar om hur man lever och mår. När det gäller turism är cykling ett nytt och alldeles speciellt sätt att uppleva saker.

Katarina Boustedt är säker på att Sverige blir allt mer intressant för övriga Europa när det gäller utomhusaktiviteter som fiske, vandring och cykling. Under Svenska Cykelmässan i Göteborg var hon på seminariet Cykelturismdagarna, som Sweden by Bike arrangerar, och märkte att de olika svenska destinationerna upplever samma sak.

– Det var verkligen något som triggade mig, att vara på seminariet och höra om svensk cykelturism. Strukturer och samhälle behöver lite omställningstid, men vi i näringslivet kan fånga upp den här trenden ganska snabbt. Och nu hoppas jag att cykelturisterna hittar till oss på Scandic Elmia som valt att bli Cykelvänligt boende hos Sweden by Bike.

Daniel Bergstrand
daniel@swedenbybike.com