En ledande ledbyggares hemligheter

För den som kan mountainbike och cross country har namnet Fredrik Jelk en alldeles speciell innebörd. Det är nämligen så att de leder som han ligger bakom räknas till de bästa i landet. Sweden by Bike har frågat om tankarna som ligger bakom framgångarna.     

Du räknas som en av Sveriges bästa ledbyggare och har din bas i Järvsö. Varför har dina leder så högt anseende?

Vi har en tydlig bild av vilken målgrupp vi vill bygga för. Med det som startpunkt försöker vi skapa en så rolig, säker och hållbar produkt som möjligt utifrån de förutsättningar som naturen på platsen ger. När man sedan börjar bygga är det väldigt lätt hänt att man gör leden lite svårare än planerat. Därför är nyckeln till framgång att verkligen hålla sig till planen och ”bara” göra leden så kul som möjligt. 

Kan du dela med dig av någon klok lärdom som du har tagit med dig från andra framgångsrika cykelområden?

Att det inte bara är cyklingen som gör en bra upplevelse. Det är allting runt cyklingen: maten, cykeltvätten, hänget, boendet. Allt spelar roll. Det går inte att missa en del i helheten, det är som att få en trasig eker i hjulet. En annan framgångsfaktor är att plocka upp sevärdheter längs vägen för att förgylla leden. Sedan gäller det att fundera igenom dragningen innan man börjar bygga, så att man i ett senare skede kan bygga vidare på ett bra sätt. 

Vilka är dina topp-3-cykeldestinationer om du själv har några lediga cykeldagar?   

Långt att åka, men Whistler i Kanada är bäst hittills. Glentress i Skottland är också en plats jag kan rekommendera starkt. På närmare håll är Trysil i Norge bra.