Digitalt hyrcykelföretag siktar på studentstäder

Med start i de cyklande studentstäderna Västerås och Lund siktar hyrcykelföretaget DigiBike på att rulla ut sina tjänster i andra delar av Sverige. Konceptet är digitalt med en app och tanken är att flexibiliteten för användarna ska vara stor. Vd Kevin Renhberg är övertygad om att den internationella trenden med hyrcyklar i städer kommer att fortsätta växa i omfattning.

Ni erbjuder hyrcyklar i Västerås och Lund med hjälp av digital teknik. Kan du kort berätta hur det fungerar?
DigiBike är en enkel, stationslös hyrcykeltjänst som fungerar så att man laddar ner vår app och registrerar ett konto. Man får sedan upp en karta i appen där man ser alla lediga cyklar som är tillgängliga att hyra. När man kommer fram till den cykeln man vill använda skannar man en QR-kod som sitter på cykelns lås med sin smartphone och inom några sekunder låser cykeln upp sig och man kan börja cykla.

Vad gör man när man är klar med cyklingen?
När man cyklat färdigt parkerar man cykeln på valfri plats inom staden och låser cykeln samt avslutar resan i appen. Just möjligheten att kunna parkera cykeln på valfri plats istället för i utpekade dockningsstationer ser vi som vår största styrka, det erbjuder en större flexibilitet till användarna som tidigare system inte har kunnat erbjuda.

Varför just Västerås och Lund?
Vårt mål är att DigiBike ska finnas i alla stora städer i mellersta och södra Sverige och vi tyckte att Västerås och Lund var bra städer att starta i.

Ni siktar på att växa. Vad är målet?
Nu när vi kommit igång i dessa två städer känner vi att vi vill expandera och det är många som har hör av sig och sagt att de gillar vår idé och undrar när vi kommer till deras stad. Vi har träffat och diskuterat med flera olika kommuner i Sverige men än så länge är det inte klart vilka som blir våra nästa städer. Vi siktar främst på studentstäderna då vi ser just studenter som en väldigt stor målgrupp.

Vem är det som använder era hyrcyklar?
Vi ser att vår tjänst är populär hos studenterna i båda städerna, men det är även många som använder dem för pendling till och från jobbet. Vi har även hört att många använder cyklarna på fritiden som ett enklare sätt att ta sig runt i staden på, till kompisar, till restauranger, på shoppingrundor med mera.

Ni har internationella kopplingar både till Kina och Storbritannien. Ser du en global trend mot ökad cykling i storstäder? 
Ja absolut, folk börjar bli mer och mer miljömedvetna och att folk börjar cykla istället för att ta bil eller buss i städerna ser vi som en väldigt positiv utveckling, och det är vi inte ensamma om. Många städer runt omkring i världen har börjat erbjuda hyrcyklar som ett komplement till kollektivtrafiken och det är en trend som jag tror kommer fortsätta att öka.