Ända sedan 50-talet har Västerås varit känd som cykelstad. Här finns över 37 mil cykelvägar och flera vackra utflyktsleder. I Västerås kan du bo precis vid Mälaren på The Steam Hotel samt i en stuga på Björnö eller hos något av våra cykelvänliga hotell eller campingar.

Testa cykelvägen till Gäddeholm, eller ta en cykeltur ut till Tidö Slott. Den historieintresserade kanske föredrar en tur till Anundshög eller till Frösåkers brygga – Västerås Historiska Skeppsmuseum där glassen är värd en resa i sig? Västerås har fina cykelvägar som leder till nya eller klassiska äventyr. På Stora Torget står stadens mest kända staty Aseaströmmen, perfekt för en selfie. Den visar hur det såg ut när arbetarna på ASEA skulle till och från jobbet. En cykelutflykt till Björnön är också att rekommendera, här finns mysigt bad, servering och utmärkta MTB-leder.

Det går många båtturer från Västerås där du kan ta med dig cykeln. Ett tips är att ta en tur till Strängnäs. Vid Västersås hamn finns det också flera trevliga restauranger och i närheten ligger det citynära Lögarängsbadet där både stor och liten kan ta ett bad eller slå dig ner för en härlig picknick. För barnfamiljen finns här också Sveriges största actionbad – Kokpunkten, väl värt ett besök för badsugna.

Cykelleder

Runt Västerås finns två cykelleder. TMF (Träning Motion Fritid) är ett nätverk av cykelvägar runt hela Västerås kommun. TMF-leden är tydligt skyltad, cirka 600 km och går till 90 procent på asfalterade vägar. Syftet är att stimulera till närmotion och närturism. Leden är tydligt skyltad och karta med sevärdhetsbeskrivning kan köpas hos Västerås turistbyrå genom att mejla visit@vasteras.se.

Västerås är också en av flera städer som ligger längs Sveriges äldsta cykelled, Mälardalsleden, som består av 444 km cykelväg runt Mälaren. Leden går till 90 procent på asfalterade vägar och är tydligt utmärkt med röda skyltar. Närheten till andra städer längs Mälardalsleden ger fantastiska möjligheter till att bygga ditt alldeles egna cykeläventyr.

Mountainbike och downhill

För dig som vill cykla mountainbike finns ett antal markerade leder i och kring skogarna i Västerås – i Rocklunda, Rönnby, Lista Kärr och Gäddeholm. Alla leder är lättillgängliga och tydligt skyltade med olika svårighetsgrad. För dig som kanske vill prova första gången har Björnögården vid Björnön både kurser och hyr ut MTB-cyklar. Förutom att cykla kan du kombinera ditt besök här med att prova höghöjdbanan, hyra SUP-bräda eller kajak – närheten till Mälaren gör din semester extra magisk.

För dig som gillar downhill är tipset Vedbobacken, som under sommaren har liftburen downhill, centralt i staden. I vedbobacken finns 3 spår ner från toppen i varierande svårhetsgrad som passar alla. Liften till toppen håller öppet enligt ordinarie öppettider sommartid och vi har även skjuts upp i kärra för de som inte kan åka lift. Downhill-cyklar och hjälmar finns för uthyrning! Välkomna!

Kartor och mer information

Cykelkarta Västerås
Västerås officiella MTB-leder
Downhillcykling i Vedbobacken
För dig som vill cykla på vintern

Foto toppbild: Pia Nordlander

Se och uppleva

 • local_seeAnundshög, Sveriges största gravhög
 • local_seeBjörnön - MTB-cykling, höghöjdbana och kajakuthyrning
 • local_seeKarlsgatan 2, ett hus två muséer
 • local_seeKokpunkten - Actionbad
 • local_seeSkultuna Messingsbruk
 • local_seeStrosa runt i Vallby Friluftsmuseum
 • local_seeTa en tur med Elba-färjan
 • local_seeVästerås domkyrka - "värt en resa"

Cykelkartor

 • Cykelkarta 27 Östra Mälaren omslag

  Cykelkarta Östra Mälaren

  175 kr
  Läs mer
 • Cykelkarta 26 Västra Mälaren Hjälmaren omslag

  Cykelkarta Västra Mälaren / Hjälmaren

  175 kr
  Lägg i varukorg

Närliggande cykelleder