Cyklar man utmed ån från centrala Eskilstuna är det ungefär 2,5-kilometer till populära Vilsta Sporthotell och Camping. En anläggning som har det mesta när det gäller utbud av fysisk aktivitet och olika typer av boende. I omedelbar närhet finns både MTB-leder och Sörmlandsleden. Hemligheten bakom Vilstas framgång är enkel menar ägaren Göran Pettersson. Hårt arbete. 

På anläggningen finns hotell med 39 rum, vandrarhem, camping och ett 30-tal stugor. Dessutom finns det sporthallar, badplats, kanotuthyrning, frisbeegolfbana med 18 korgar, skateboardramp, beachvolleybollplan, motionsslinga för mountainbike och en tävlingsslinga. Och så vidare. Det var 2005 som Göran Pettersson köpte de första stugorna, tog över campingen från kommunen och byggde sporthallen. Hur får man en anläggning att växa så mycket och med den höga beläggningen som Vilsta har, cirka 95 procent under högsäsong?

– Man ska vara uthållig, det tror jag är A och O. Som företagare måste man hela tiden lösa problem och jag tror att många som ger upp saknar just den rätta uthålligheten. Det tog mig 15 år innan jag kunde ta ut min första regelrätta semester, säger Göran Pettersson.

Att driva en anläggning som Vilsta är med andra ord inget nio-till-fem-jobb. Har man hotell, och camping på sommaren, innebär det jour sju dagar i veckan.

– Man måste helt enkelt tycka om att vara företagare, det är ett sätt att leva. Det senaste året försökte jag varva ner till en ”vanlig heltid” eftersom jag har engagerat mig i Eskilstunas utveckling genom att sitta i olika styrelser och föreningar, exempelvis är jag ordförande i Hotell- och restaurangföreningen. Vi får se hur det går, det lutar åt att jag måste jobba mer än heltid igen.

På många håll i landet har politiker börjat inse att turistnäringen är viktig för den ekonomiska tillväxten och sysselsättningen. Det gäller även Eskilstuna menar Göran Pettersson.

– Det är vi inom besöksnäringen som skapar nya arbetstillfällen, och inte minst arbeten som ungdomar utan erfarenhet kan få. Vi har mycket nya svenskar som arbetar på anläggningen och eftersom restaurangerna är personalkrävande kommer vi att skapa fler arbetstillfällen om vi får fortsätta växa. Idag har vi en politisk majoritet som består av socialdemokrater, moderater och centern, och det har fungerat bra, säger Göran Pettersson.

Han gläds åt att staden har fått fler stora företag på senare tid. Exempelvis bygger amerikanska Amazon nya lokaler i Eskilstuna.

– Det skapar ett ökat inresande som är bra för hotellen. Fram till juni ökade hotellbeläggningen i år med 12 procent, om än från en jämförelsevis låg nivå.

Det finns massor att göra på Vilsta, men det finns även annat att göra när man besöker Eskilstuna. Göran Pettersson rekommenderar en dag på Parken Zoo och Rademachersmedjorna som är 400 år gamla. Som sportintresserad tipsar han även om det nya badhuset i staden, Stiga Sports Arena där Guif spelar elithandboll, allsvensk herrfotboll med AFC Eskilstuna, allsvensk damfotboll med Eskilstuna United och speedway med Smederna. Ett sista tips när det gäller Vilsta och närområdet har med vintersäsongen att göra.

– Kommunen har byggt ut skidanläggningen så att det finns tre kilometer skidspår med konstsnö. Jag tror att folk kommer att göra så att de kommer hit och hyr en stuga över en helg när de tränar för Vasaloppet. Tanken är att från Lucia till påsk ska det finnas snö, och då tror jag att många kommer hit eftersom det inte är så långt från Stockholm. Dessutom byggs slalombacken ut.

Daniel Bergstrand
daniel@swedenbybike.com

Tillbaka till alla artiklar