”Cykeln bästa sättet att uppleva den totala friheten”

I den här intervjun har Sweden by Bike storfrämmande. Vad sägs om tre etappvinster i tuffa cykelklassikern Giro d’Italia? Vi har äran att presentera den före detta professionella cyklisten Glenn Magnusson. Idag driver han företaget Cykelaptit som arrangerar cykelresor i bland annat Italien, naturligtvis, och numera även Sverige. 

Foto: Jesper Anhede https://anhede.se/

När vi frågar vem som är den största landsvägscyklisten genom tiderna tvekar inte Glenn Magnusson en sekund.

 – Eddy Merckx.

Den belgiske legenden Merckx vann Giro d’Italia fem gånger i början av 1970-talet. Tävlingen är tillsammans med Tour de France och Spanien runt (Vuelta a España) det största etapploppet i världen och räknas som det allra tuffaste med tanke på stigningarna i bergen. Själv lyckades Glenn Magnusson under sin karriär som professionell cyklist med bedriften att vinna tre etappsegrar i den italienska klassikern.

 – Det ser jag som mitt största minne från karriären. 

Glenn-Magnusson_segerbild-från-Giro-d´Italia-1997-vid-målet-i-Cuneo
Glenn Magnusson – segerbild från Giro d´Italia 1997 vid målet i Cuneo.

Glenn Magnusson har som en av få svenskar fullföljt även Tour de France och Spanien runt. Efter den aktiva karriären har han bland annat hunnit med att vara svensk förbundskapten. En tungt meriterad herre med andra ord. Man kan fråga sig vad det är man söker när man har tillbringat så många timmar på cykelsadeln i olika länder och i varierande landskap. Varför är det så härligt att cykla?

 – Det är det bästa sättet att uppleva den totala friheten. Om jag skulle välja en plats i Sverige dit jag skulle vilja ta med mig en god vän på en cykelresa skulle jag välja bilfria vägar i Värmland. 

Hans företag Cykelaptit har i många år arrangerat cykelresor i Italien. Nu erbjuder man även resor i Serbien, Schweiz och Sverige. Ett av de svenska cykelpaketen finns med i Sweden by Bikes utbud. Sweden by Bike kan se ett ökat intresse för att cykelsemestra i Sverige. En bidragande orsak är tyvärr pandemin, men det finns så mycket som talar för cykelresor. Glenn Magnusson tror att den positiva utvecklingen för cyklingen kommer att hålla i sig.

– Cykelsporten växer hela tiden både internationellt och i Sverige, så det kommer fortsätta att finnas en stor marknad för cykelresor.