En cykeltur runt sjön Åsunden kommer att ta dig genom ett omväxlande landskap på lågtrafikerade vägar med glittrande sjöutsikt. Väg 34 är ganska trafikerad men snart kan du vika av på en liten parallell väg intill. Du slipper den tunga trafiken och trampar fram mellan gårdar och skogsdungar.

I den här trakten finns många fornlämningar och du kommer att passera gravfält, baustastenar, spännande grottor och en nostalgisk BP mack. Du cyklar sjönära och det finns flera tillfällen till bad. På kartan ser du några förslag på fina badplatser. Vi rekommenderar också en avstickare från Spångsholm till fornborgen Hovberget och Hisneklint med fantasisk utsikt.

Ladda ner gpx-fildownload help_outlined

 • 1

  Kinda kanal

  Kinda kanal sträcker sig från sjön Roxen och slätterna i norr till skogsbygden och sjön Åsunden i söder. Kanalen består av partier med grävd kanal och 6 sjöar. Totalt finns 15 slussar. Alla öppnas för hand av slussvaktare. Precis som det gjordes när kanalen invigdes för nästan 150 år sedan. Idag är kanalen en kulturhistoriskt värdefull miljö av riksintresse, en välbesökt turistattraktion och en skönhetsupplevelse.

 • 2

  Skedevid slott

  Gården nämndes första gången år 1279. Den gamla byggnaden är troligen från 1600-talet. Slottet från 1780-talet ritades av arkitekten Carl Fredrik Adelcrantz.

 • 3

  Kättilstad

  I Kättilstads naturreservat finns både vackra ekhagar och barrnaturskog rik på stenblock. I en av hagarna ligger grunderna efter tidigare torpbebyggelse och i skogen resterna av en fornborg. Om du följer naturstigen här kan du få berättelser om området upplästa för dig.

 • 4

  Hamra ekhagar

  Längs Ämmerns vackra strand i Kinda kommun ligger naturreservatet Hamra ekhagar. Som namnet säger domineras naturen här av lummiga och öppna hagar med ek. Ortnamnet Hamra har forntida ursprung och markerna i trakten har ett långt historiskt förflutet som odlingslandskap.

 • 5

  Rövarkulan

  I en grotta norr om Nybygget i Björkfors höll sju rövare till. De rövade bort en flicka från Vånga som hölls fången i flera år. Vångabönderna hämnades genom att röka ihjäl rövarna i deras grotta. Så säger iallafall sägnen.

 • 6

  Soldattorpet Ekelid

  Grenadjärtorpet Ekelid är från 1600-talet med en samling av gamla föremål från bygden.Hembygdsgården består av torp, ladugård, bod och smedja. Mycket fin utsikt från höjden bakom museet.

 • 7

  BP Nostalgimack

  Macken öppnade 1955 och var i bruk till 1983. 2001 invigdes macken till Nostalgimuseum och är idag inredd som den såg ut på 1950- och 60-talen.

 • 8

  Hagla gravfält

  Gravfältet vid Hagla är troligen från yngre järnåldern omkring 400 e Kr. Här finns ett tiotal resta stenar, som utgör delar av gravanläggningar. Det finns även gravar i form av fyra runda stensättningar. En av dessa undersöktes arkeologiskt 1972 och visade sig innehålla en hällkista.

 • 9

  Gumhems gravfält

  Det här är spännande och vacker plats värt en omväg. Gumhems gravfält är det näst största gravfältet i Östergötland. från yngre stenåldern (500-1050 e Kr). Gravfältet domineras av en stor skeppssättning och en dommarring.

 • 10

  Baustasten Härna

  Bautastenen vid Härna har enligt traditionen rests till minne av den förste kristne i Hycklinge. Stenen är nästan 2 meter hög. Bautastenar markerar ofta en grav, enligt traditionen markerar Bautastenen vid Härna den graven där den förste kristne i Hycklinge vilar.

 • 11

  Sillstadsgrottan

  Det här är en ruskig historia. Enligt sägnen tillfångatogs en flicka från Fågelsrum och sattes i grottan. Efter en tid fick hon gå hem och hälsa på sina släktingar. På tillbakavägen strödde hon ut ärtor och kunde på så vis befrias.

 • 12

  Hornåbergs badplats

  Stanna till och ta ett dopp på Hornåbergs badplats med fin sandstrand. Här finns bryggor och hopptorn. Omklädningsrum och toaletter. Badplatsen ligger i anslutning till Hornåbergs camping med café och restaurang.

 • 13

  Trossbonäs badplats

  Här finns en barnvänlig, långgrund badplats med sandstrand vid Åsunden i närheten av Horn. Du följer en gångstig ner till vattnet. Mulltoalett finns.

 • 14

  Råsöbadet

  Det finns flera möjligheter till bad. Råsöbadet är en barnvänlig, långgrund badplats med sandstrand vid Åsunden. Mulltoalett finns.

 • 15

  Hisneklint

  Avstickare från Spångsholm till fornborgen Hovberget och Hisneklint med fantasisk utsikt.

 • 16

  Kisa hembygdsgård

  Från Kisa hembygdgård har du vacker utsikt över Kisasjön. Hembygdgården består av 14 kulturhus från hela Kindabygden. Huvudbyggnaden är en herrgårdsbyggnad från Hovby gård i Västra Eneby socken från 1600-talet. Nya Logen inrymmer bland annat ett fotomuseum.

 • 17

  Vårgårdsudde badplats

  I centrala Kisa finns badplats med brygga och en liten sandstrand med gräsyta vid Kisasjön.

 • 18

  Helvetets portar

  Ett bergspass, nära Korpberget, efter en medeltida väg, som en gång var Karl XI:s ridväg. Den här platsen var för de vägfarande känd som en mycket fruktad passage, då terrängen runt omkring lämpade sig för överfall. Här ska enligt sägnen stråtrövare legat i bakhåll. 100 meter söder om prtsen står Lerjes sten drygt 3 meter hög).

 • 19

  Vadstuguberget

  Vadstuguberget ligger 185 meter över havet och har vidsträckt utsikt över sjön Åsunden. På Korpberget, som nås via samma uppfart, finns rester av en fornborg. Här är en av Östergötlands bästa platser för bergsklättring.

Några praktiska tips

Den här cykelturen är lättcyklad och kräver inga särskilda förkunskaper. Du cyklar på vägar med asfalt och på mindre grusvägar, bitvis på lite mer trafikerade landsvägar.

Se och uppleva

 • local_seeFöllingsö odlingslandskap
 • local_seeHallstad ängar Nturrreservat
 • local_seeTrollegater Naturreservat
Visa fler cykelturer