Det här området är känt för sin storslagna natur med höga berg, djupa dalar och den trolska vildmarken. Den här cykelturen tar dig till hisnande vyer, spännande grottor och hänförande naturreservat.

Du passerar Trollegater, en av Sveriges största urbergsgrottor där det enligt sägnen bodde troll. En unik geologisk sevärdhet! En annan mytomspunnen plats längs vägen är Helvetets port, ett bergspass längs en medeltida väg i närheten av Kårtorp där stråtrövare låg i bakhåll förr i tiden. Hundra meter söder om passet står Dackes sten eller Lerjes sten, vilken flera sägner är knutna till.

Ladda ner gpx-fildownload help_outlined

 • 1

  Vadstuguberget

  vadstuguberget2

  Vadstuguberget ligger 185 meter över havet och har vidsträckt utsikt över sjön Åsunden. På Korpberget, som nås via samma uppfart, finns rester av en fornborg.Här är en av Östergötlands bästa platser för bergsklättring.

 • 2

  Helvetets portar

  Helvetets portar 2

  Ett bergspass, nära Korpberget, efter en medeltida väg, som en gång var Karl XI:s ridväg. Den här platsen var för de vägfarande känd som en mycket fruktad passage, då terrängen runt omkring lämpade sig för överfall. Här ska enligt sägnen stråtrövare legat i bakhåll. 100 meter söder om prtsen står Lerjes sten drygt 3 meter hög).

 • 3

  Trollegater

  trollegater

  Ta en tur i inlandsisens fotspår. Här ligger en av Sveriges största urbergsgrottor med ett gångsystem på dryga 140 meter. Utforska trollens värld på egen hand eller med guide. Den stora grottan, där det enligt folksägnen förr i tiden bodde troll, är den mest intressanta. Genom en smal gång kommer du till en sal. I bortre änden på salen finns öppningar till två långa gångar som längst in är förbundna med varandra.

 • 4

  Hallstad ängar

  hallstad-angar-sweden-by-bike

  Hallstad ängar är en unik äng med hamlade lindar som ligger naturskönt vid sjön Järnlundens södra strand. Lindarna är gamla, knotiga och ihåliga som ett resultat av regelbunden skörd av lövverket. Här finner du en rik blomsterprakt med en mångfald örter och gräs.

 • 5

  Åsundabadet

  Åsundabadet

  Avsluta cykelturen på Åsundabadet som ligger mitt i Rimforsa. Här finns en fin sandstrand.

Några praktiska tips

Den här cykelturen är lättcyklad och kräver inga särskilda förkunskaper. Startpunkt är Rimforss och du cyklar på asfalt och grusväg.

Se och uppleva

 • local_seeFöllingsö odlingslandskap
 • local_seeHallstad ängar Nturrreservat
 • local_seeTrollegater Naturreservat
Visa fler cykelturer