Grusvägsmagi bland småländska skatter
Cykling: 167 km med start i Vrigstad, Småland
4 150 kr/pers (3 nätter)
sell
Pris
4 150 kr/pers
hotel
Boende
3 nätter
directions_bike
Cykling
167 km

Allt detta ingår

 • doneTre nätter på Best Western Hotel Vrigstad (del i dubbelrum)
 • done3 x frukost à la Best Breakfast by Vrigstad
 • done1 x hembakt cykelfika att ta med ut på premiärturen på ankomstdagen
 • done2 x cykellunch att ta med på turerna
 • done3 x 3-rätters middag i hotellets Restaurang Bull’s
 • doneDigitala kartor (gpx-filer) & färdbeskrivning
 • doneFri tillgång till relax, jacuzzi & bastu (renovering klar i mitten av augusti)
 • doneUtomhuspool med soldäck (renovering klar i mitten av augusti)
 • doneFullskaligt gym
 • done24 h jourtelefon vid akuta ärenden

Möjliga tillval

 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två nätter
 • doneEnkelrumstillägg: 275 kr/natt
 • doneHyrcykel

Småland har fått sitt namn från de tolv ursprungliga små landskapen Aspeland, Finnveden, Handbörd, Kinda, Möre, Njudung, Sevede, Tjust, Tveta, Vedbo, Vista och Värend. Denna indelning existerade troligen redan under vikingatiden och blev fast etablerad under medeltiden. Varje ”små land” hade en egen tingplats, där tinget hölls.

Nästan inget annat landskap kan stoltsera med så många fantastiska grusvägar. Här blir du ett med naturen, lugnet och de stora skogarna. Du kommer att ta del av en spännande historia med franska Cisterciensermunkar, Nydala klosterkyrka, Kristian Tyranns blodiga resa genom Småland och magiska Eksjöhovgårds slottsruin på en ö utanför Sävsjö. Men också ståtliga trädgårdsodlingar, kulturminnesmärken, mysiga caféer och butiker att stanna till vid. Välkommen att uppleva cykling på slingrande småvägar och många småländska skatter!

Dag 1 - Ankomst och upptäcksfärd på småländska grusvägar

hotelBest Western Hotel Vrigstad
restaurantMiddag
45 km
slappna-av-på-terrassen-på-vrigstad-hotell-sweden-by-bike

Du kommer till den mysiga lilla orten Vrigstad och checkar in på ditt härliga rum för vistelsen. När du har gjort dig hemmastadd finns en fin tur som passar perfekt som uppvärmning. Turen är ett miniäventyr i sig själv, som ger dig en smak av den småländska skogen, de många ängarna och de glittrande sjöarna. På just den här rundan har du stor chans att se Skogens konung på nära håll – älgen. Kanske till och med mer än en gång om du har tur!

Stanna till vid Norrsjön eller Sörsjön nära den mysiga lilla byn Hetseryd kan du se både en eller två kräftor krypandes runt stenarna i vattnet. Sjöarna är mycket rika på kräftor och ”det röda guldet” som äts till största del under augusti månad, förgyller många kräftskivor runt om i Småland och resten av landet. En fantastisk start på ditt småländska cykeläventyr!

Varför inte ta ett dopp innan middagen? Vi rekommenderar med varm hand den mysiga badplatsen vid Slättsjön som bara ligger två minuters biltur från hotellet. Kvällen avslutas med en god lokalproducerad middag i hotellets mysiga restaurang.

Dag 2 - New York på det småländska höglandet

hotelBest Western Hotel Vrigstad
restaurantFrukost, lunchpaket, middag
60-72 km
cykla-gravel-i-småland-upptäck- magiska-grusrundor-sweden-by-bike

Dagen börjar med en härlig frukost inför en energirik och härlig dag på cykelsadeln. Idag har det blivit dags för en riktig Roll’s Royce-runda som vi stolt kallar New York rundan. Du kanske undrar om det är möjlighet att cykla hela vägen till New York på de småländska grusvägarna? Ja, kanske! Du kommer definitivt att få svar på varför vi valt att döpa den här turen till New York-rundan. På den här rundan kan du verkligen plocka russinen ur kakan och njuta nutid, dåtid och framtid på en och samma gång. Alltifrån slottsruiner och medeltidskyrkor till mysiga kaféer och glittrande sjöar.

Din smarriga cykellunch intar du med fördel antingen vid anrika Eksjöhovgårds slottsruin eller mysiga Komstad kvarn. Vi rekommenderar också att du gör ett klassiskt fikastopp på Forssa Kvarnagård och Melins konditori två heta tips. Efter en fin dag på cykeln rullar du hemåt för att njuta av en välkomponerad 3-rätters middag. Mätt och belåten kryper du ner i den sköna sängen på hotellrummet och minns de upplevelser dagen gett. Dagens tur går fint att korta ner.

Dag 3 - Bland munkar & fabrikörer

hotelBest Western Hotel Vrigstad
restaurantFrukost, lunchpaket, middag
50 km
barhäng-after-bike-gravel-rider-vrigstad-sweden-by-bike

Efter frukost är det dags att ge sig ut på Munkaleden. En cykeltur där du kommer få njuta av en härlig blandning av småländsk historia och nostalgi när den är som allra bäst. Så hoppa upp på sadeln, knäpp hjälmen och rulla ut på det småländska gruset!

En sen lunch passar utmärkt att inta vid Nydala klosterkyrka, där lugnet och harmonin snabbt infinner sig. Nöjd, glad och fylld av härliga upplevelser är du mer än värd att avnjuta en god och mysig middag. Kanske toppar du kvällen med en ”Gravel Rider”, hotellets egenkomponerade fräscha cykeldrink, framtagen för just dig och ditt sällskap.

Dag 4 - Dags att bege sig hemåt

restaurantFrukost
vrigstad-hotell-cyclist-welcome-sweden-by-bike

Fyll på med härlig frukostenergi och känn dig stolt och nöjd över ditt cykeläventyr på det småländska höglandet.

Vi tackar för den här gången och säger på återseende!

Cykelpaketet betalas direkt till arrangören.

Avbokning eller ändring kan ske senast klockan 15 dagen före ankomst utan kostnad. Avbokning senare eller utebliven ankomst debiteras med hela beloppet.

2 Omdömen

Helhetsintryck
Värde för pengarna
Bemötande och service
Boende
Matupplevelse
Cykelupplevelse
juli 2024, Anita L.
Bokning 52296
juli 2024, Anneli R.
Vi är mycket nöjda med service och bemötande. Maten och kocken med personal var helt suveräna 😍. Rummet var stort pch bra med plats för våra väskor. Det hade varit 5+ om poolområdet varit klart.