directions_car
Bitvis längs trafikerad bilväg.
25547 m uppför.
chat_bubble_outline
Sverigeleden är markerad med gröna skyltar längs med vägen.

Sverigeledens norra etapper bjuder in till en resa genom några av Sveriges mest förtrollande och avlägsna landskap. Denna sträcka av leden ger en känsla av äkta äventyr, där varje ny etapp avslöjar en ny del av Sveriges storslagna natur och rika kultur.

Från Karesuando, som ligger tryggt inkilat vid den svensk-finska gränsen, tar sig leden djupt in i Norden, korsande mörka skogar, glittrande kustlinjer, imponerande fjäll och städer präglade av historia. Besökare får känna av kylan från Norrbottens arktiska bris och beundra Haparandas särpräglade position som en gränsstad.

När resan fortsätter söderut, blir Västerbottens huvudstad, Umeå, ett centrum för kulturell upptäckt. Staden pulserar av liv, konst och musik, vilket erbjuder en perfekt paus från naturens lugn. Vidare söderut slingrar sig leden genom Västerbottens skogar och Jämtlands fjäll, där den världsberömda skidorten Åre erbjuder en oemotståndlig chans för utflykter, oavsett årstid.

Turen kulminerar i den kustnära staden Sundsvall i Medelpad. Här kan resenärer uppskatta en perfekt kombination av natur och kulturarv, med stadens historia som gränsar till böljande kullar och öppna vatten. Den norra sträckan av Sverigeleden är mer än bara en cykelväg – det är ett dyk in i hjärtat av Sveriges norra skönhet.

Ladda ner GPX-fildownload help_outlined

Anslutande cykelleder