Tyskar gillar de långa dagarna i Norden

Det verkar som att tyskar tycker om Sverige, och de tycker om att cykla. Vi bad Münchenbaserade resejournalisten Thorsten Brönner berätta om vad det är med det svenska landskapet som lockar och vad tyska cykelturister förväntar sig.   

För några år sedan cyklade du i Småland och tog bland annat en tur runt sjön Rusken. Gillade du vad du såg?
Det svenska landskapet tilltalar mig. Vår cykeltur genom Småland förde oss genom kuperad terräng. Ingen dag var den andra lik. Ibland cyklade vi utmed sjöar, ibland in i vackra städer. Turen runt sjön Rusken är mycket lugn och avkopplande.

Du har även varit på andra platser i vårt avlånga land, i Stockholm till exempel. Vilka är Sveriges främsta egenskaper som cykelland?
Sverige har goda förutsättningar att bli en destination för cykelturism. Det är ett säkert land och vädret på sommaren är ofta stadigt. Turister från Tyskland älskar de långa dagarna i Norden. Det finns många rutter, tyvärr hittar man inte så mycket information om dem på internet. Flera länder i Europa har enhetligt beskriva cykelrutter. Bra nät av cykelrutter finns till exempel i Danmark, Storbritannien och Schweiz. 

Hur vill tyska cykelturister bo och vilken service förväntar de sig?
Det finns en del tyska cykelturister som vill bo exklusivt. Andra tycker om värdshus och campingplatser som ligger lantligt. Tyska cykelturister bokar gärna resan via en arrangör. Denne förser dem med kartor, bokar boende och transporterar bagaget. Själv tycker jag att det är spännande att växla mellan att övernatta i städer och på landsbygden. Hittills finns det bara ett litet antal bokningsbara cykelresor att välja på för tyska turister. Det vanliga är att de vill stanna en vecka eller längre i Sverige. 

Hur ser du på svensk cykelturism om du jämför med Tyskland?
I Tyskland finns det många cykelvägar med lång sträckning. I Sverige cyklar man även mycket på stigar. Jag har hört att Kattegattleden är bra utbyggd. Den typen av leder vill man gärna ha som cyklist. I Tyskland är de cykelvägar som går utmed floderna mycket omtyckta. Man kan cykla utmed nästan varenda större flod. I Sverige finns ju leden utmed Göta kanal, som ju ska vara trevlig. I Norden skulle jag kunna tänka mig att en resa av bikepackningtyp för äventyrsbenägna cyklister skulle passa bra. Annat som jag tycker ser spännande ut är kuststräckorna, sjöarna samt öarna Gotland och Öland.