Stor potential för cykelsemester längs Strömsholms kanal

Att cykla längs Strömsholms Kanal är en riktig idylldröm, och i närheten av kanalen fullkomligen kryllar det av intressanta och givande utflyktsmål. Något som alltfler cyklister skulle kunna ta del av om de kände till denna guldgruva. Vi har träffat Raija Edvinson, som arbetar med turismfrågor i Fagersta och som ingår i kanalens samverkansgrupp tillsammans med hennes kollegor från Smedjebacken, Surahammar, Hallstahammar och Västerås.

Hej Raija!
Vilka möjligheter ser du för er när det gäller cykelturism? 

Vi har inte aktivt jobbat så länge med cykelturismen så vi har många utvecklingsmöjligheter. Efter att vi började samarbeta med er på Sweden by Bike är det roligt att se att flera boendeanläggningar nu har förstått betydelsen av cykelturister och vill satsa på dem. Speciellt i dagsläget, när det blir mer semestrande i Sverige, är det viktigt att erbjuda bra förutsättningar för cyklister. Kanalområdet och hela Västmanland är egentligen ett ganska outforskat område så det finns stora möjligheter att många fler kan upptäcka den här destinationen. Det kan skapas flera paket och den som inte har egen cykel kan hyra cykel från i sommar. Det som är nackdel i dag är att man endast får ta två cyklar på tåget så det kan ställa till problem om det är flera med cykel som vill kliva på samma tåg. Så där önskar jag att det blir en förändring.  

Raija Edvinsson

Har du tips på några smultronställen i trakten som är bra att ta sig till med cykel?
Det finns många smultronställen längs kanalen, och det första jag tänker på är alla de vackra slussmiljöerna. Det är dessutom en spännande upplevelse att se en slussning och hur de stora slussportarna öppnas och stängs manuellt när det kommer båtar. Det finns 26 slussar och min favorit är förstås Semla i Fagersta men det är också väldigt idylliskt i Seglingsberg i Surahammar och i Trångfors i Hallstahammar. I Västanfors i Fagersta har vi även Kronprinsessan Victorias sluss vid hembygdsgården! Hon var här och namngav slussen när kanalen firade 200 år 1995.

Sen finns det massor med olika intressanta besöksmål längs kanalen, allt från hembygdsgårdar i Söderbärke och Västanfors till olika spännande, gamla industrimiljöer. Ängelsberg med världsarvet Engelsbergs bruk, Oljeön (världens äldsta bevarade oljeraffinaderi) och Skulpturparken kräver definitivt ett längre stopp. Här kan man med fördel övernatta på Engelsbergs pensionat, äta på Nya Serveringen eller fika på Café Höjden, allt på promenadavstånd och med sjöutsikt. Nästa fikapaus kan man ta på Genbergs Café i Virsbo, där det även finns en konsthall, och smaka på deras piroger eller något annat gott. I Surahammar finns ett motorcykelmuseum och i Hallstahammar kan man hitta ett kanalmuseum som båda är värda att besöka. Ett pampigt slott lyser gult i Strömsholm och inte långt därifrån, i Borgåsund, kan du fika eller äta en bit mat i det nyrenoverade hamnmagasinet. Så det finns mycket att välja på!  

För dig som vill läsa mer om cykling längs Strömsholms kanal rekommenderar vi att kika under Cykelleder där leden har sin egen sida. Där finns också förstag på hur du kan lägga upp din cykeltur längs kanalen under fyra härliga cykeldagar.  Kanske din nästa sommarsemester?