Södertälje utvecklar cykelturismen

När man träffar Aljoša Lagumdžija som är chef för Södertäljebyrån blir man övertygad om att Södertälje inte kommer att ”missa tåget” när det gäller den växande cykelturismen. Besöksmålen i och omkring staden är många, cykelinfrastrukturen långt utvecklad och man har identifierat en intressant målgrupp på andra sidan Östersjön. 

Hur långt har ni kommit när det gäller infrastruktur och information för cykelresor?
Vi har kommit en bit på vägen i form av att vi kan erbjuda material om exempelvis besöksmål och leder som ska förhöja värdet av besöket. Informationen ska underlätta för besökaren, förklara vilka vägar man ska ta och så vidare. Vi samarbetar med Sweden by Bike för att lyfta fram och verkställa de möjligheter som finns inom cykelresor i Södertäljeområdet, för att få hjälp med att tematisera och presentera det vi har på ett positivt sätt.

Kan du tipsa om några fina utflyktsmål i närheten?
Det finns verkligen en hel del att välja mellan, och det är den stora fördelen med Södertälje. Vi har en bred blandning av besöksmål; naturen, attraktioner för barnfamiljer som Tom Tits Experiment, vi har friluftsmuseet Torekällberget som visar hur staden såg ut på 1800-talet, ångfartyget Ejdern som har turer till vikingastaden Birka och mycket, mycket mer. Sedan är mångkulturen ytterligare en styrka i Södertälje, med mat från hela världen.

Vad ser du för fördelar med just cykelturism?
Cykelturism är ett speciellt utvecklingsområde för oss. Under de senaste åren har jag och mina kollegor tagit hand om fler och fler cykelturister, och vi vill helt enkelt vara med när det händer så att vi inte ”missar tåget”. När det gäller den här typen av turism så är ju Stockholm ofta antingen starten för en resa eller slutmålet. I förhållande till huvudstaden har vi ett strategiskt läge, ska man söderut passerar man Södertälje vare sig man vill eller inte, och det ska vi utnyttja. Man kan komma med cykel, med tåg eller via vattenvägarna.

Södertälje vänder sig litet extra till finska besökare i sin marknadsföring. Varför?
Södertälje har sedan länge många invånare av finskt ursprung. Många kom hit för att jobba på bland annat Scania och Astra på 1960- och 70-talen. Vår tanke med att satsa på finska turister som målgrupp är att många har en koppling till staden och vill komma hit igen av nostalgiska skäl. När vi är på mässa i Helsingfors kan det komma fram folk som berättar att ”oj, jag är född i Södertälje” och att de har känslor för staden. Olika mätningar visar att finnar kommer högt upp när det gäller utländska besökare. Sedan är det en närliggande marknad med människor som har relativt gott om pengar. Vi genomför satsningen tillsammans med den lokala besöksnäringen.

Daniel Bergstrand
daniel@swedenbybike.com