I Skurugata kan snön ligga kvar till midsommar och en vandring genom den 800 meter långa klippkanjonen bjuder på ett eget mikroklimat. Ett perfekt utflyktsmål för dig som cyklar i Eksjö.

Det är fascinerande med geologiska tidsperspektiv. De sista resterna av den senaste inlandsisen som inleddes för 115 000 år sedan försvann från norra delen av landet för nästan 10 000 år sedan. Ännu idag reser sig landet efter isens tryck. Vid Höga kusten i Ångermanland är landhöjningen cirka 7 millimeter årligen, i Furuögrund som ligger vid kusten i Västerbotten är den 9 millimeter.

Spåren från inlandsisen går att hitta på många platser. Rullstensåsarna är ett, isräfflor ett annat och i skogen kan man se flyttblock, det vill säga stora stenar som ligger för sig själva. De så kallade jättegrytorna är ett annat spektakulärt resultat av inlandsisen. De bildar runda hål i berget och uppstod genom att vatten har drivit runt stenar som med tiden gröpt ur det hårda materialet.

Både i fallet med flyttblocken och jättegrytorna satte fenomenen fart på fantasin hos människor som skyllde på troll och jättar. Ett annat fenomen som troligen, men inte helt säkert, har koppling till inlandsisen och som har satt fantasin i rörelse är Skurugata i Eksjö kommun i Småland. Det rör sig om en så kallad klippkanjon, en cirka 800 meter lång och mellan 7 och 24 meter bred gata i berget. Bergväggarna är ungefär 35 meter höga.

Sägnen säger att en gång höll både troll och rövare till i Skurugata. Men det fanns saker som kunde skrämma bort dem. När soldaterna i Smålands grenadjärer en gång marscherade genom gatan i berget med sina flaggor i topp försvann de för alltid.

En berättare som gillade Skurugata var författaren och tecknaren Albert Engström. Här lekte han som barn och uppe på närbelägna berget Skuruhatt finns hans minnessten. Skuruhatt är 337 meter högt och ett av Smålands högsta berg.

Promenaden genom Skurugata tillbaka till parkeringsplatsen beräknas till ungefär en timme. Det är ungefär 13 kilometer från Eksjö till naturreservatet där Skurugata och Skuruhatt ligger. Mer information hittar du på kommunens hemsida.

Ett bra cykeltips i trakten är Albert Engström-leden som går genom Eksjö.

(Fakta är hämtade från Wikipedia, Eksjo.se och Visiteksjo.se)

Tillbaka till alla artiklar