Rosendoft på cykelturen

En svensk vingård, slott, prunkande trädgårdar och cykling på förnämliga Kattegattleden. Det är några av ingredienserna i paketet Cykeltur för trädgårdsälskare. Trädgårdar och blommor är en passion för arrangören Christina Högardh-Ihr som bland annat skrivit flera böcker i ämnet. Sweden by Bike bad henne berätta mer om kopplingen mellan resor och cykling.  

Vad upplever man på en trädgårdsresa? 

Mycket! Jag skulle säga en blandning av underbara trädgårdsmiljöer, blommor, buskar, träd, nyttoodling i köksträdgårdar, skönhet, dofter och inte minst många entusiastiska och kunniga människor som mer än gärna delar med sig av sina erfarenheter. Dessutom, lite motion får man ju alltid, ofta frisk luft och goda luncher, middagar och massor med goda fikor.

Vilken typ av trädgårdsupplevelser kan man få i Sverige? 

Vi lever ju i ett avlångt land med många olika förutsättningar för odling. Var man än kommer så anpassar man sin trädgård efter klimat, jordmån, vindar och så vidare. Vi har också olika trädgårdstraditioner i Sverige. I Skåne är det lummigt och en hel del häckar och murar som skyddar trädgårdarna. När man kommer längre upp ”bjuder man in” med mer öppenhet. I Sverige kan man se allt från superestetiska privatträdgårdar, tjusiga slottsparker och stora naturträdgårdar till kolonilottsområden fulla med snickarglädje och nyttoodling.

Fenomenet är stort i England. Ser trädgårdsresorna och traditionerna annorlunda ut där? 

Absolut! Trädgårdsturism är ett väl utvecklat begrepp i England. Utbudet av trädgårdar är enormt och infrastrukturen med färdmedel, caféer, restauranger, hotell och B & B:s är på toppnivå. Det finns också framför allt två stora organisationer som är väldigt duktiga på att sprida information och bokningsmöjligheter till väldigt många trädgårdar; National Trust och National Garden Scheme.

Ni har ett cykelpaket hos Sweden by Bike med cykling längs Kattegattleden och besök på trädgårdar längs vägen. Kan du berätta litet om vad man får uppleva? 

Välkända Sofiero Slott & Slottspark i Helsingborg, berömt för sina rododendronplanteringar som blommar i tusentals från april till juni och också fina blomsterrabatter, spännande utställningar och en av Sveriges största blomstershower i slutet av augusti. Man cyklar längs havet vidare från Helsingborg och mot Kullahalvön där man får se ytterligare en spännande slottsträdgård, Krapperup, men också en gammal fin allmogeträdgård i Viken. Mer än hundra olika sorters rosor finns i Sylvias privata trädgård i Mölle, Mamsellens Matverkstad bakar de godaste och blommigaste tårtor du smakat, på Bjärehalvön är det himmelskt vackert och utbudet av småskaliga jordbruk och gårdsbutiker är stort. Sista anhalten på vår cykeltur är Båstad och där ligger Norrvikens Trädgårdar, spännande, nytt möter gammalt, unika trädgårdsrum och vacker utsikt. På kvällarna äter man gott och bor bra på våra mysiga hotell och pensionat. Man kan välja till bagagetransport, vinprovning och privata guidningar också på vår tur så den kan få en extra guldkant.

Har du själv någon favorit när det gäller det som växer i en trädgård?

Doftande rosor, goda äpplen och en och annan kryddväxt.