Personlig service och charmig småskalighet ger guldkant i Roslagen

Med bra cykelkartor och lite äventyrslust kan man leta sig fram till många små trevliga boenden i Roslagen. Det menar researrangören Hannele Gladh som driver företaget ResGladh i Norrtälje. Och hon märker att turisterna tycker lika mycket om att röra på sig som de tycker om en god måltid när de kommer fram.

Med sitt företag ResGladh erbjuder Hannele Gladh resepaket i Sverige, på Åland och i Finland. Resorna innehåller mycket upplevelser och i regel mycket rörelse. En populär del av utbudet utgörs av cykelresor i Roslagen. Anledningarna är många.

– I mina ögon är det som kännetecknar Roslagen vänliga boenden, en charmig småskalighet, personlig service, att det finns både lantliga miljöer och skärgård. Sedan finns det mycket småvägar som inte är så trafikerade. Naturupplevelsen varierar verkligen med cykelpaketen, vissa tar dig ut i skärgården, andra ut i djupa skogar, säger Hannele Gladh.

Hon är även ordförande för Hike & Bike Roslagen som är ett samarbete mellan flera småföretagare inom turistnäringen i Roslagen och som syftar till att främja utvecklingen av cykel- och vandringsturism. Enligt Hannele Gladh har initiativet lett till ett ökat cykelresande i området.

– Vi har absolut märkt resultat av det. Upprinnelsen var att vi fick möjlighet att delta i EU-projektet Quadruple 2011 och fick ekonomiskt stöd som vi kunde använda till att ta fram kartor och en cykelguide med olika rutter och en översiktskarta. Sedan dess har vi inlett samarbetet med Sweden by Bike och finns med i Norstedts fina cykelkartor. Det har gjort stor skillnad. Tidigare fanns nästan ingen information och det är svårt att ge sig ut och cykla helt på egen hand, säger Hannele Gladh.

I Roslagen är det extra viktigt med bra kartor menar hon, eftersom det inte finns några tydligt skyltade leder.

– Allt är liksom inte serverat på silverbricka här, det kan vara litet utmanande med orienteringen stundtals, men det är en del av charmen tycker jag. Man behöver bra kartmaterial för att vara säker på att hitta ibland.

I sin verksamhet märker hon att människor är intresserade av att aktivera sig fysiskt på semestern. I det sammanhanget passar cykelresor väldigt bra.

– Det är många som vill ha en aktiv, rörlig ledighet idag. De är ute efter frisk luft, motion och upplevelser. Åker man på en cykelresa över tre, fyra dagar får man garanterat massor av intryck av varierande slag, och det är uppskattat.

En bra reseupplevelse ska innehålla natur, trevligt boende, bra service och inte minst en fin matupplevelse tycker Hannele Gladh. Det märker hon på den återkoppling hon får från sina cykelpaketskunder.

– Kunderna värderar sina matupplevelser högt. Det kan handla om allt ifrån en picknickkorg till en hemlagad middag, men en god måltid är något man kommer ihåg.

Sweden by Bike undrar vad en Roslagenexpert som Hannele Gladh ser som sitt speciella smultronställe i området. Det visar sig att hon gillar sommaren i sin helhet, när hela Roslagen blommar upp och det är folk överallt och det pågår en massa aktiviteter. Hon trivs lika bra inne i centrala Norrtälje som ute i naturen.

– Men ska jag bara sätta mig ner och koppla av i en vacker miljö så är det klart att jag gärna sätter mig på klipporna vid Arholma och njuter av utsikten.

Daniel Bergstrand
daniel@swedenbybike.com
Tillbaka till alla artiklar