Många känner Patrik Klüft som stavhoppare med VM-brons och flera svenska rekord på meritlistan. Idag är han tillsammans med berömda makan Carolina mångsidig entreprenör inom hållbar och fysiskt aktiv turism med Järvsö som bas. En viktig ingrediens är cykling och Patrik själv är verksam som bland annat cykelguide. Sweden by Bike bad honom berätta mer om vad som händer i den hälsingska cykelmetropolen.  

På ett personligt plan, vad får en gammal elitidrottare som du ut av att ge dig ut i naturen på en cykel? 

Att komma ut i naturen ger en enorm frihetskänsla och en känsla av perspektiv. Att vara ett med skogen, bergen, just där och då. Att vandra, cykla eller topptura på skidor tar dig så nära vildmarken som det bara går. Man får en känsla av lugn i kombination med en härlig miljö och milsvida utsikter.

Du har startat upp Järvsöguiderna tillsammans med din kollega Benny Gäfvert. Vad är era erfarenheter från säsongen 2021?

Ja det stämmer och känns fantastiskt kul! Det som är roligast är att få in personer i arbete med saker som de verkligen tycker om. Största utmaningen med tanke på att verksamheten är så säsongsbetonad är ändå bemanningsfrågan och att hitta bra balans i hur mycket och lite man jobbar generellt.

Vad har pandemin inneburit?

Pandemin har såklart haft en stor inverkan, inte bara på oss utan på olika verksamheter i hela Sverige, men det vi ser är ändå att cyklingen i alla former ökar hela tiden. För oss i Järvsö är det viktigt att hitta struktur på leder och vart vi vill att våra gäster ska röra sig i våra skogar och på våra berg.

Ni har fokus på guidade naturupplevelser, både sommar och vinter. Vad är det era kunder uppskattar allra mest?

Bemötande, kompetens och förmågan att möta gästen på dennes nivå oavsett vilken aktivitet man valt. En annan aspekt är att vi verkligen visar intresse för gästen. Målet som vi alltid har är att alla som är med oss verkligen ska ha lärt sig någonting nytt som de kan ha med sig i sin fortsatta cykling eller inom den aktivitet de valt. Vi har våra värdeord Värdskap-Utmaningar-Upplevelser som vi har som grund när vi möter gästen.

En ny satsning den här säsongen är Camp Järvsö. Vad hittar en besökare där?  

Camp Järvsö ( www.campjarvso.se) är en hotell- och konferensanläggning med inriktning på hälsa och olika fysiska aktiviteter i Hälsinglands hjärta. Där kan du bo på hotell och få en varierad vistelse genom att antingen delta i gårdens dagliga aktivitetsprogram eller i enskilda pass. Gården passar utmärkt för den gäst som är i Järvsö för att cykla, men om man vill göra något annat kan man exempelvis ägna sig åt skidåkning. Utbudet är stort med olika träningsmöjligheter som gym, yoga, och gympasal. På området finns allt från klättervägg, studsmatta, naturlekplats, beachvolleybollplan, beachfotbollsplan, fotbollsplan, yta för inlines, basket, andra bollspel, längdhoppsgrop, koordinationsbana, MTB-skillsbana samt löpnings- och MTB-spår som på vintern blir längdspår. Det går även att besöka vår härliga restaurang eller nyttja vårt aktivitetsområde. Det finns även ett stort utbud av Gravel-cykling med otaliga mil grusvägar och Camp Järvsö som nav.

Järvsö sticker ut med sin cykling och höga trivselfaktor. Vad är hemligheten?

Min personliga åsikt är att Järvsöbon är väldigt tillmötesgående och hjälpsam. Det ger personen som frågar något en väldigt bra känsla. En annan orsak är att det är en hel del redan bosatta och inflyttade entreprenörer som genomför olika satsningar. Det ger upphov till massor av aktiviteter, restauranger, kultur, livsmedelsprodukter som både fast boende och inresta gäster kan njuta av.  

Kan du berätta mer om de olika satsningarna?

Järvsö Bergscykel Park rankas som en av de bästa downhillparkerna i landet. Cykla Järvsö bygger cirka sju mil cross country-leder. Byns cykelklubb Järvsö Bergscykelklubb har under ett par år jobbat hårt för att få till ett Järvsö Skills Park. I den Skills-Parken ingår två stycken pumptracks, ett teknikområde samt kommer detta till sommaren 2022 att byggas ut med en ny Dirt-Park så man kan säg att cyklingen i Sverige har ett nytt cykel-mecka av högsta klass. Vintertid utvecklas vi hela tiden som skidresort med Järvsöbacken i centrum. Rovdjurscentrumet De 5 Stora tillsammans med Järvzoo och kulturminnesgården Stenegård ger en stor bredd av upplevelser som uppskattas av både de fast boende och besökare. Sist men inte minst måste jag nämna själva miljön. Den är helt fantastisk med Ljusnan som går genom dalen och alla bergen runt omkring ger milsvida utsikter.

Tillbaka till alla artiklar