shopping_cart
kr

Med vintercykling som last

Den svenska vintern är opålitlig på många håll. Ena dagen djupsnö, nästa dag barmark. Vi bad en riktig vintercyklingsexpert berätta hur han bär sig åt för att klara av sin arbetsdag när kylan kommer. Och Owen Laws på MOVEBYBiKE Umeå är inte vem som helst, vi talar om en person som kan leverera ett piano – med cykel… 

Förändrar du körstilen på vintern?
Har man turen att bo i en stad som försöker vara mån om vintercyklister så är det en stor fördel. Men det kan ändå vara bra med dubbdäck åtminstone framtill under den värsta halkperioden. Tänk på att cykla lite långsammare och var försiktigt i kurvorna så borde det gå bra. Ha hjälm om det känns tryggt, men annars anpassa hastigheten.

Gång- och cykelvägarna är trängre när det har snöat, så man får köra lite försiktigare när man möter folk. Största problemet är snövallar och spår, speciellt där cykelpassagerna möter gatan, då får man sakta in för att inte förstöra hjulen i spåren. 

Vad behöver man mer tänka på för att klara av att cykla på vintern?
Egentligen är det inte så stor skillnad mellan att cykla på sommaren och vintern – för det mesta! Det tar lite längre tid på vintern än annars, bland annat på grund av dubbdäcken som jag har på alla tre hjulen. Man får klä sig varmare och ibland får man även ha med regnbyxor när det är regn. Det jobbigaste är att hålla fingrarna och tårna varma när det är riktigt kallt. När jag jobbar har jag Hestra läderskidhandskar med uttagbar innerliner samt tunna ylleliners på händerna som jag klippt av tummarna och pekfingrarna på för att kunna skriva i telefonen som är ett viktigt arbetsverktyg. Kanske jag skaffar handvärmare som sitter på styret, eller eluppvärmda handskar och sulor till skorna.

Några andra specialknep?
I år har jag och sambon börjat med cykelöverdrag när cykeln står ute över natten, man kommer igång mycket snabbare då. Bland annat är det mycket mindre risk att låset har fryst fast. Merinoull är perfekt som underkläder, och en jacka med möjlighet att reglera ventileringen. Jag cyklar hela dagarna i mitt företag MOVEBYBiKE Umeå och då har jag alltid två lager olika (beroende på hur kallt det är) merinoulltröjor samt en Houdini Power Houdie och antingen en vattentät Houdini Ascent jacka om det är risk för regn eller många minusgrader, eller en lättare Houdini jacka med mycket ventilering när det är torrt ute och max några minusgrader.

När jag cyklar privat så räcker det bra med en lättare jacka med bra ventilering. Både jag och sambo älskar Houdini Dunfri, som är både mycket vattenavvisande och lätt som en fjäder. Öronmuffar kan vara bra att ha under ylletoppluvan.

Berätta om MOVEBYBiKE, vad gör ni?
Vi är ett cykelåkeri. Vi kör bud och transporter åt både företag och privatpersoner. Precis som ett vanligt åkeri så tar cykelåkerier många olika slags regelbundna och tillfälliga uppdrag. Vi kör allt ifrån rena bud till blommor (även på vintern), catering och matkassar, tryckerihämtningar/leveranser, lägenhets- och kontorsflyttar, distribution/butiksleveranser. Stora skillnaden jämfört med cykelbud är att MOVEBYBiKE kan ta mycket större grejer, upp till 300 kilo och det går att lasta in en europall i cykeln.

Vilken typ av kunder har ni?
Förra sommaren var vår första sommar i Umeå. Vi körde mycket grönsaker, dels hämtade vi fulla laster åt en krog (Gotthards krog) med egen odling. Och en kväll i veckan körde vi ut grönsakskassar hem till folk åt en annan odlare (Marstorps mat). Vi har kört ut mobiltelefoner och tillbehör åt en stor aktör (Stjärnafyrkant) och det blir mycket catering och brödleveranser åt ett café/bageri (Kulturbageriet, och Tonka (bara catering)). Vi kör ut blombuketter (åt Linné och Grankvist) och hämtar/kör ut trycksaker och profilgrejer åt några reklamföretag (bland andra Gröna Tryck).

Vi har faktiskt ganska många kunder med grön profil, vilket känns väldigt bra. (Gröna Tryck, Linné och Grankvist, Gotthards krog, Kulturbageriet, Marstorps mat, Älvtåets ekokrog). Vi har inte haft så många privata kunder ännu, men har hunnit flytta på ett par soffor och förrådsinnehåll.

Mobebybike, Umeå, lastcykel

Märker du i er verksamhet att klimatfrågan är viktig för svenska hushåll och företag?
Svårt att svara på den frågan redan nu. Flertalet av våra kunder anlitar oss för att det är en hållbar lösning, men också för att det är den bästa lösningen. Man kan tycka att om klimatfrågan var prioriterad skulle vi översvämmas av kunder, och så är det inte nu. Men det handlar om att sälja in sig också så folk vet att man finns, och det har bara gått drygt ett år än så länge. Fråga igen om ett år!

Hur mycket behöver man träna fysiskt för att arbeta med cykeltransporter?
Ingenting. Om man har normalfysik så är det bara att sätta igång. Att cykla är ju bland de bästa folkhälsoåtgärderna som finns, så man får sin träning i jobbet så att säga. Vår lastcykel har el-assist så man behöver inte köra hårt jämt. Själv har jag astma, men det går ju bra ändå. Jag brukar säga att alla de stora idrottsmännen har astma, och det är inget hinder för dem.

MOVEBYBiKE finns i Malmö, Stockholm, Lund, Umeå, Uppsala och Göteborg.

Pianoflytten
https://www.facebook.com/MoveByBike/videos/1398538663608763/

Owen Laws
Född: 1960 i USA
Familj: Sambo, två vuxna söner
Bor: Umeå
Bakgrund: Organisatör inom freds- och solidaritetsrörelsen under studietiden på universitetet, tidigare kommun- och landstingspolitiker för MP.
Idag: Driver MOVEBYBiKE Umeå, vill göra Umeå till en cykelstad där större delen av godstransporterna sker med lastcykel och MOVEBYBiKE är den största aktören.

Foto: Bilden i topp, Ymas Jansson, övriga bilder Owen Laws

Daniel Bergstrand
daniel@swedenbybike.com
Tillbaka till alla artiklar