Låna en elcykel på biblioteket

På Stapelbäddsgatan 3 i Malmö finns Cykelbiblioteket. Där kan du som vill prova på låna en elcykel, en lådcykel eller en elassisterad fraktcykel. Enligt Jesper Berséus (bilden) på Cykelbiblioteket är tanken att när man väl har fått prova ligger det närmare till hands att man börjar cykla mer permanent. Sweden by Bike frågade hur det fungerar. 

Vad är tanken med ett cykelbibliotek?
Lite förenklat är det att få folk att cykla lite oftare och lite längre. Vi hade redan ett cykelkök, som är en systerorganisation till cykelbiblioteket där folk kan lära sig reparera sin cykel, låna verktyg, gå kurser, men även arrangerar event för att höja cykelns status. Även om vi visste att så och så många besökte vår öppna verkstad var det svårt att bevisa att vi bidrog till att fler och fler cyklar mer och mer. Så när vi fick ett miljöpris från Malmö Stad lade vi de pengarna på att starta cykelbiblioteket. Den stora finansieringen kommer dock från Trafikverket.

Så ni sänker en tröskel genom att låna ut cyklar?
Grundtanken är att om fler bara inser hur lätt det är att ta sig fram på cykel, inte minst i det urbana landskapet, kommer fler och fler ha cykel som primärt transportmedel. Detta gagnar i sin tur hela samhället i allt från bättre hälsa, mindre koldioxidutsläpp, bättre luft, mer plats i staden till att bygga parker och skolor med mera. Vi har förstått att många går runt med tanken att det skulle vara intressant att köpa en lådcykel eller elcykel, och då kanske göra sig av med bilen – (eller 1 av bilarna:/). Men det är en stor investering och många tänker att: “jag vet inte om jag faktiskt kommer använda den tillräckligt mycket för att det ska vara värt det”.

Vad hoppas ni att folk ska upptäcka när de börjar cykla?
I butikerna går det bara att provcykla, inte att testa hur det faktiskt är att på riktigt leva med en el/lådcykel.  Nu får folk chansen att testa i 12 dagar i verkliga livet. De kan själva se om de använder den även om det blåser kallt, regnar eller om man är sen till dagis. Dessutom märks det också hur mycket tid man tjänar på att slippa leta parkeringsplats, eller pengar på att slippa köpa bensin eller hur mycket bättre man mår av att cykelpendla till skolan eller jobbet istället för att sitta i en bilkö.

Men ni är inte en cykelpool?
Nej, vi är inte en klassisk cykelpool där någon lånar en lådcykel för att flytta en eftermiddag. Det är snarare ett prova-på-verktyg där låntagare kan få känna efter om el/låd-cykel är för dem och vi andra kan kolla efter vad som händer med samhället om vi har en samhällsinfrastruktur där det möjliggörs att göra bra val.

Vilka reaktioner har ni mött hittills från kunder?
Väldigt positivt. Många låntagare cyklar iväg lyriska, de har länge gått och undrat hur det är. Det är många som köper cykel efteråt. Och många som vill anmäla intresse att även prova på andra modeller och typer av cyklar. Det går att se att intresset för elcyklar har ökat markant under de 2,5 åren vi hållit öppet. Inte minst sen statens subventionering för elcykelköp kommit till.

Något som överraskat dig?
Vi har märkt att målgruppen skiljt sig lite från vad vi förväntade oss. Vi hade nog räknat med att de som provade i huvudsak var den lite sportiga typen som hade lite för långt till jobbet med vanlig cykel, eller inte ville komma fram genomsvettig. Men inte minst en målgrupp av lite äldre, som kanske inte längre kan cykla på en vanlig cykel och därför känner sig väldigt fast av att vara beroende av endast kollektivtrafik, har varit väldigt positiva till möjligheten att cykla el-hoj. Men sen finns såklart alltid vissa som tycker att det är krångligt att hyra, eller att det känns osäkert att stoppa ner sina två barn i en plastlåda ute i trafiken. Det är ju dock positivt även för dem att man kan testa, även om resultatet blir att det inte känns säkert nog.

Får vi se fler cykelbibliotek?
Flera cykelbibliotek har redan ploppat upp, och är baserade direkt på vår modell. Bland annat Drammen i Norge och Helsingborg. Men det finns även andra som startat utan att vända sig till oss för tips. Överlag finns det också ett stort intresse bland dem som är intresserade av delningsekonomi generellt.

Hur går det till rent praktiskt att låna en cykel hos er?
Cyklarna hyrs ut i 12 dagar och det kostar den symboliska summan av 100 kr. Det går att från hemsidan boka och välja vilken cykelmodell man vill prova och vilken period som passar bäst. Det är nästan alltid fullbokat, men det går fint att också vara på en reservlista om någon avbokar eller inte dyker upp. Sedan hämtar låntagaren cykeln på onsdagskväll och lämnar tillbaka söndagen i veckan därpå. Vid upphämtning skrivs ett låneavtal (går att läsa på hemsidan) och det ges en full genomgång om hur cykeln fungerar, säkerhet och hur den bör låsas. Sedan skickar vi ut en enkät för att föra statistik på om det ökat folks cykelvanor och/eller om de faktiskt köpt en cykel.

Fakta
Cykelbiblioteket är ett projekt som verkar under STPLN (stpln.org) som är en NGO (icke-statlig organisation som vill främja kreativa idéer). Cykelbiblioteket är ett pilotprojekt som gärna tar gärna emot studiebesök och medverkar gärna till att sprida sina erfarenheter i olika sammanhang. Drivs med ekonomiskt bidrag från Trafikverket.
cykelbiblioteket.se