Köpenhamn inkörsport till dansk cykelturism

Köpenhamns rykte som cykelstad är svårt att överträffa. Vi bad Jesper Pørksen, som är kanslichef på Dansk Cykelturism, berätta vad huvudstaden betyder för cykelturismen i landet som helhet. På köpet fick vi ett tips om att bikepacking kan vara något för Sverige. 

Köpenhamn är en världsberömd cykelstad. Hur stor roll spelar det när man ska locka utländska cykelturister till Danmark?
Det spelar utan tvekan stor roll. Vår cykelkultur har blivit lika känd som smörrebröd i utlandet, och det är i hög grad cykelstaden Köpenhamns förtjänst. Väldigt många turister upplever Köpenhamn på två hjul, och har de väl fått upp ögonen för Köpenhamn så blir de medvetna om att det finns fina möjligheter för cykelsemester även i resten av Danmark.

Under seminariet Stora Cykeldagen i Vetlanda i december nämnde du att bikepacking växer kraftigt i USA. Tror du att det kan vara något även för Danmark och Sverige att satsa på när det gäller cykelturism?
Det tror jag absolut. Bickepacking utgör ett koncentrat av det stora och ökande intresset för MTB, det nya intresset för gravel biking och den eviga lusten till äventyr. Man kan säga att bikepacking är motsvarigheten till den urbana cykelturen när det gäller rekreation. Det handlar om natur, smala stigar och stora vidder. Det gör bikepacking intressant för nya målgrupper. Sverige skulle i mina ögon kunna vara det idealiska landet när det gäller ett större bikepackingäventyr, men vi har faktiskt riktigt goda möjligheter även i Danmark. Resan behöver inte vara 1000 kilometer lång för att det ska bli ett äventyr.

Om du skulle turista med cykel i Köpenhamn, vad skulle du själv åka och titta på?
Jag skulle ta en tur på Havneringen, som är en 13 kilometer lång rutt runt hamnen i Köpenhamn. Här kan man uppleva något av det bästa staden har att bjuda på när det gäller cykelinfrastruktur, och samtidigt se livet i staden från vattensidan och från de broar man cyklar över. Det är ganska så fantastiskt.

Förklaringar

Bikepacking Ibland definieras det som kombinationen av att cykla och campa. Man cyklar med packning i cykelväskor i lantliga miljöer och har beredskap att sova i tält.

Gravelcykling Cykling på grusvägar med cyklar som är lämpliga för ändamålet. Exempelvis genom robusta däck och stabil konstruktion. Ett fenomen som blivit stort i USA på senare år, inte minst för att cyklister vill slippa dela asfaltsvägar med bilar i det som brukar kallas bilens förlovade land.