Kloka råd om packning för cykelresan

För den som har personliga erfarenheter av att packa fel på en cykelresa känns de råd som cykellegendaren Gun Hägglund (1932-2011) gav i trycksaken ”Skyltade cykelleder i Sverige” (Cykelfrämjandet och Vägverket, 2009) mer än övertygande.

Det första hon säger är att man inte ska packa i en stor ryggsäck eftersom det blir vingligt och jobbigt. Den som har provat kan intyga att en tung ryggsäck känns i baken redan efter några kilometer.

Du som vill packa klokt för en cykelresa använder cykelväskor. De får gärna vara vattentäta (annars måste du stoppa in kläderna i plastpåsar). Du packar tyngre i de som sitter fram. Man får plats med två fram och två bak. Småsaker i en eventuell cykelkorg fram, så lite som möjligt på pakethållaren, och ingen överlastad cykelkärra. Då är pappa gladare när man är framme vid dagens mål menar Gun Hägglund!

Hon ger även rådet att skriva ner en egen packlista som man kan återkomma till när det är dags för nästa cykelresa. Nybörjaren kan lägga ut det som hen hade tänkt ta med sig i soffan, och sedan plocka bort 50 procent…

Några av de saker som hon menar att cyklisten ska ha på sig är: hjälm, stoppade cykelbyxor, tröja med ficka bak, lätt vindtät jacka, regnställ som andas. Hon rekommenderar även handskar så att man inte får skavsår i händerna.

När man kommer fram tycker Gun Hägglund att det är bra att ha med sig ett torrt ombyte, kanske lätta sidenlakan, tröja att sova i, handduk och skor att byta om till.

På hennes lista över saker som är bra att ha med på cykelturen finns bland annat: karta i plastficka, sittunderlag, pulverkaffe, tvättmedel på påse, pump och andra reparationssaker, reservcykelnyckel (kan ju vara bra om man förvarar den på annat ställe än den man använder), pengar, solglasögon och fickkniv.

Avslutningsvis, för att återknyta till baken så ger Gun Hägglund också rådet att ta några träningsrundor hemma innan man ger sig iväg. På det viset tränar du upp sittmusklerna och slipper ömheten under din cykelresa.

Tips om Bagagetransport
Du som vill slippa transportera bagaget själv kan använda vår tjänst Bagagetransport.se. Tjänsten är utvecklad tillsammans med transportföretaget Jetpak och innebär i korthet att du kan skicka ditt bagage i förväg till ditt kommande boende, så att väskan är framme när du kommer fram. Bagaget hämtas upp innan klockan 10:00 och levereras senast klockan 16:00 samma dag. Vi tycker att det är en prisvärd service som kan lyfta din cykelreseupplevelse ännu högre, speciellt för dig som är litet äldre eller rent allmänt inte vill ha tung packning.

Här hittar du det enkla bokningsformuläret som du fyller i innan transporten. Hoppas du blir nöjd!