Ingen dag är den andra lik för Kalle Sverre i Järvsö

Sedan många år är Järvsö i Hälsingland en populär destination för cyklister. En av de strävsamma entreprenörer som gjort succén möjlig är Karl-Erik ”Kalle” Sverre som driver Järvsö Cykelservice. Sweden by Bike har frågat vad som driver honom, hur han har klarat av pandemin och om tjusningen med Järvsö Gårdstramp. 

Du är en mångsidig person som började med loppmarknad i Järvsö. Idag arbetar du som cykelguide och driver både cykelbutik och cykelverkstad. Vad är det bästa med ditt jobb?  

Tillsammans med min sambo Ninette Jonsson tog jag över en stor loppis i Järvsö 2012. Vi insåg direkt att vi behövde bedriva ytterligare någon verksamhet, så vi började sälja begagnade cyklar och laga cyklar till andra. Nu har cyklarna tagit över, och loppisen är bara en mycket liten del av verksamheten. Cykelreparationer och cykelförsäljningen ökar hela tiden. Cykelguidning är också en del som vi provat på och som vi hoppas hinna med mer av i framtiden. Det kan också bli så att vi ska ha enklare kurser i cykelmekning i slutet av sommaren och i höst. Det bästa med mitt jobb är att ingen dag är den andra lik. Vissa dagar kan vi laga damsnurror från 20-talet, barncyklar, eller 70-80-tals cyklar och så kan det dyka upp nya cyklar som ska monteras. 

Hur har ni klarat er under pandemin?

Förra sommaren när reserestriktionerna släpptes ökade cykeluthyrningen rejält från tidigare år. Vi hade cirka 30 uthyrningar på en hel säsong och det ökade till 20-30 uthyrningar per dag i 7 veckor.

I vinter har vi byggt om lokalerna till bättre och större cykeluthyrning, cykelbutik och cyklar till salu på tre våningar. Vi har även elcyklar så det blir en hel del sådana också som ska monteras. Alla cyklar vi lagar, monterar och servar provkör vi innan vi lämnar ut dom till kund, så det blir en hel del cykling. 

Ni har öppet året runt?

Vi har normalt öppet hela vintern också, men kommer att ha en del semester under hösten. Då anpassar vi tiderna efter bokningstrycket, så det kommer ändå att gå att hyra cyklar hela hösten. Det löser vi. 

Det råder cykelbrist i Sverige. Hur har du lyckats få ihop cyklar inför den här säsongen?

Vi har haft stora problem med att skaffa cyklar. Inför den här säsongen hade vi gjort en rejäl beställning, redan i oktober förra året bokade vi in leverans av cirka 60 mtb-cyklar som skulle levereras från april och sen under hela sommaren, men till dags datum har vi inte fått en enda cykel… ja, så vad säger man? Vi märkte redan i februari att vi får inte skulle få in så många cyklar, så vi började näthandla själva. Vi köpte en del cyklar från Bikester under våren och det har vi fortsatt med och kompletterat cykeluthyrningen. Den ökar hela tiden så vi har nu cirka 80 cyklar som vi kan hyra ut. Vi har cyklar som passar för hela familjen och till riktigt bra priser, om jag får säga det själv. 

Ni planerar för Järvsö Gårdstramp i augusti. Vad kan man få uppleva då?

Järvsö Gårdstramp är ju ett supertrevligt arrangemang där man cyklar mellan olika gårdar och får provsmaka olika lokalt tillverkade produkter som man även kan köpa med sig hem. Vi får ju så klart hyra ut många cyklar då och när vi tidigt på morgonen fått ut alla cyklar, kan vi cykla lite på Gårdstrampet själva. Man träffar många glada och trevliga människor som rest hit för att var med. Vi måste ju också finnas till hands ifall någons cykel går sönder under dagen. Vi tar även hjälp av ”Nisses rullande cykelservice” som finns i grannkommunen, för det blir en hel del fix under dagen. 

Vilken är din egen favoritrunda när du cyklar?

Min favoritcykelrunda är när det är grusväg genom jordbrukslandskap, lite asfalt går också bra. Det kan bli 6-7 mil när jag tar elcykeln. Som nummer två kommer ju så klart dom superfina leder som Cykla Järvsö bygger för fullt. Man kommer långt ut i naturen och är ofta alldeles själv, helt underbart.