Hitta din egen cykelguide genom Sweden by Bikes guidepool

På senare år har många reslystna cyklister upptäckt fördelen med en egen cykelguide som visar vägen. Guiden tar dig dessutom till sevärdheter och smultronställen som du kanske hade missat annars och som förhöjer upplevelsen ytterligare. Priserna är relativt överkomliga och en erfaren cykelguide kan lotsa en grupp där cykelkunskaperna varierar på ett bra sätt. Vi bad vd Katarina Bergstrand berätta mer om Sweden by Bikes guidepool. 

Foto: Abloc AB

Vad ser du som den stora fördelen med att anlita en cykelguide.

Att anlita en cykelguide kan verkligen förhöja upplevelsen. Du är direkt hemma i en trakt där du aldrig har varit förut och får reda på en massa spännande saker på köpet. Guiden kan även hjälpa dig att utveckla teknik och färdigheter så att du blir en bättre cyklist. Det gör att du får ut ännu mer av cykelturen. 

Videoklipp från en cykeltur med Järvsöguiderna.

Varför har Sweden by Bike utvecklat en pool med cykelguider?

Vi upptäckte själva att det var svårt att hitta erfarna cykelguider när vi fick förfrågningar från utländska grupper och företag som ville bjuda medarbetarna på en cykelupplevelse. Här fanns det helt enkelt ett behov av att ta fram samlad information för att kunna vidareförmedla kontakter. På det sättet kan en intresserad person hitta en cykelguide i rätt område. Vidare kan hotell och vandrarhem förstärka sitt erbjudande genom att samarbeta med en duktig guide. De får en ny produkt i sin portfölj. Det har vi sett flera exempel på. 

Hur vet man att era guider är duktiga?

Eftersom det inte finns någon nationell utbildning för cykelguider tog vi fram en egen digital utbildning i samarbete med Katarina Rönnbacka Nybäck. Vi lär ingen att cykla, det kan kursdeltagarna redan, men de får en grundläggande utbildning i vad det innebär att hantera en individ eller en grupp som cykelguide. Viktigast av allt är att förebygga olyckor genom goda förberedelser, och om det värsta händer ska man kunna hantera situationen och ha en tydlig handlingsplan. Sedan handlar det om kvalitet i alla detaljer. En kund som betalar för en guidning har höga förväntningar. Det ska våra utbildade guider kunna leva upp till. 

Hur beter man sig om man vill få kontakt med en cykelguide?

Du går in i vår guidepool och ser på kartan vilket område du är intresserad av. Peka på någon av flaggorna så ser du vilken guide som är aktiv i området. Läs beskrivningen av guiden och ta sedan kontakt via kontaktuppgifterna på presentationssidan. Det går även bra att e-posta oss om du vill ha tips om region och person. 

Hur beter man sig om man vill finnas med i er guidepool?

Du börjar med att gå vår onlinekurs. Det är bara att ta kontakt via e-post så hör vi av oss när det är dags. Nästa kurstillfälle är kvällstid 6 februari 2023. I nästa steg publicerar vi en presentationssida i vår guidepool på hemsidan.