Hemestra i Göteborg

GreenhackGBG är Göteborgs Stads kanal för hållbara livsstilar. Namnet har man hämtat ifrån det som kallas ”lifehacks”, det vill säga smarta och enkla sätt att ta an och ta sig förbi vardagsutmaningar. Som arena arbetar man med många olika aspekter av hållbarhet och grundfilosofin är att alla kan börja med att ta ett litet steg mot ökad hållbarhet, sedan tar man ytterligare ett. Vi ställde tre frågor till Elina Järkil som är projektledare på GreenhackGBG. 

Ni arbetar för att fler ska anamma hållbara livsstilar i Göteborgs Stad. Vad är det bästa man kan göra om man vill lägga om sitt sätt att leva i en mer hållbar riktning? 
Allting räknas, alla små insatser varje dag. Det var och en gör bidrar till förändringen och det är tillsammans vi gör skillnad! Det viktiga är att hitta något som du är beredd att förändra och börja där och inte känna att du behöver göra allt på en gång. GreenhackGBG är en bred arena där många aspekter av hållbarhet lyfts upp, där alla kan hitta områden som känns relevanta. Om jag ska välja något specifikt område så skulle jag säga att du ska fundera över hur du reser i vardagen och om du till exempel kan välja cykel eller kollektivtrafik istället för bil. Ett annat område är hur du kan förändra din klädkonsumtion till att ta mer hänsyn till både människa och miljö, till exempel genom att låna kläder eller köpa på secondhand.

Ni tipsar om att ”hemestra”, det vill säga att semestra i närområdet. Vad är fördelarna med det? 
Det är ett miljövänligt, ekonomiskt och tidseffektivt sätt att semestra på. Och så finns det möjligheter att upptäcka det vi har i närområdet!

Har du något tips på ett extra fint utflyktsmål man kan ta sig till med cykel i Göteborg?
Delsjöområdet är härligt och där finns mycket att se och uppleva och självklart sjöar för att kunna ta sig ett dopp. Ett tips är att ladda ner appen Göteborg på cykel med Gothenburg Guides – ett spännande och lättillgängligt sätt att bli guidad på cykel runt om i Göteborg. Appen har än så länge två rundturer: Guldkorn i Göteborg på cirka 10 kilometer och Längs Älven på cirka 14 kilometer. Turerna har 12 respektive 15 mål och en tydlig karta och vägbeskrivning som visar vart du ska. Du kan starta turen där du befinner dig och avsluta på samma ställe.

Daniel Bergstrand
daniel@swedenbybike.com