En cykelreparation till kaffet

På Vartoftagatan på Skrapans sydöstra sida på Södermalm i Stockholm ligger Ljung & Baker Café. Här kan man dricka ”kick ass”-kaffe och förundras över att nyttiga rawfoodbollar smakar så bra medan man ser på när cykelmekanikerna på Bonne Mécanique gängar fast en frihjulskrans. För Jennica Ljung är totalupplevelsen en del av kvalitetstänkandet. 

Kaféet ligger i samma lokal som cykelverkstaden och cykelbutiken. De två verksamheterna pågår parallellt och ger ömsesidiga fördelar.

– Det är underhållande för mina kunder att sitta här och titta när killarna arbetar i verkstaden, det händer alltid något. Det är spännande för mig också, jag lär mig massor om cyklar, säger Jennica Ljung som äger Ljung & Baker Café och Catering och driver det tillsammans med sin blivande man Ian Baker.

Hon menar att det är en annorlunda och rolig kaféverksamhet att dela lokal med cykelmekaniker. Dessutom kommer det kunder som behöver extra mycket energi.

– Det är många hungriga cyklister som kommer hit och vill ha hälsosam mat. Jag skulle själv beskriva min mat som powerfood; hälsosam, fräsch, vegetarisk, ekologisk. Sedan serverar jag riktigt bra kick-ass kaffe. Gästerna ska veta att jag inte använder några tillsatser, jag gör allt från grunden, alla bakverk görs på plats utan gluten och socker. All mat är vegetarisk. Eftersom jag gör allt från början händer det vissa dagar att maten tar slut, och då är det så. Jag har inte saker i frysen på det viset, utan jobbar alltid med färska råvaror.

Kvalitet ett konkurrensmedel
Kaféet öppnade i september 2017. I viss mån är läget på en sidogata en utmaning, men stamkunderna infann sig ganska snart.

– Det verkar som att det börjar sprida sig att vi är ett kafé som passar cyklister bra. Sedan är det ju inte bara de cykelintresserade som kommer utan det är på det hela taget väldigt blandat när det gäller gäster: cyklister som vill ha powerfood, småbarnsföräldrar, studenter, folk som arbetar på kontor i närheten och så vidare. Studenter kommer hit för att plugga, då kan jag fråga om de inte blir störda av allt som händer, men de tycker ofta tvärtom, att det stimulerar, och många säger att de gillar doften härinne. Småbarnen har också mycket att titta på.

Driver man ett kafé är ju kaffet en strategisk fråga. Drycken ligger Jennica Ljung varmt om hjärtat.

– För mig personligen är kvaliteten på kaffet väldigt viktig. En gäst kom fram till mig en dag och sa att ”det är udda, du finns i en cykelverkstad och har det bästa kaffet i kvarteret”. Trots att man är liten så kan man hävda sig mot de stora kedjorna, och med tanke på hur många kaféer det finns här på Södermalm, så känns det som ett bra betyg.

Inte bara kaffet ska hålla hög kvalitet utan det ska prägla hela verksamheten. Det ser hon som ett sätt att klara av konkurrensen.

– Bra mat, kvalitet, personlig service, valuta för pengarna. Man måste helt enkelt jobba hårt för att klara sig som småföretagare, jag har marmorbord, konst, kaktusar, det ska finnas en tanke bakom allt.

Träningsmänniskor går över till veganskt
För en okunnig kan det se ut som att det finns en motsättning mellan växtbaserad, vegansk föda och den energi och det protein som en hårt tränande person behöver. Det gör det inte menar en kunnig person som Jennica Ljung.

– Blåbär, frön och nötter innehåller massor av energi och nyttiga ämnen. När jag gör rawfoodbollar använder jag mig bland annat av maccapulver, som är en superrot som är rik på vitaminer, mineraler, kalcium, järn och fiber. Jag har jobbat med många kroppsbyggare och andra som tränar väldigt mycket som har lagt om sin kost helt till vegansk kost och rawfood. Tidigare har många män tänkt att ”jag måste ha en stek”, men nu är det annorlunda. De som tränar tänker jättemycket på vad de stoppar i sig och äter veganskt för att de vill må bra. Det här har varit stort utomlands ganska länge, och nu kommer det till Sverige på allvar.

Intresset för hälsosam mat har fört Jennica Ljung till många olika platser i världen. Bland annat har hon arbetat på den berömda skandinaviska restaurangen Aquavit i New York.

– Jag har jobbat som kock i tio år på olika platser i världen. Då lär man sig mycket naturligtvis. Sedan är jag utbildad avspänningsterapeut och håller kurser i näringsrik matlagning. Under våren ska jag hålla föredrag på olika företag, prata om hur man lagar näringsrik mat på naturlig väg. För mig hänger allt ihop, det räcker inte enbart med nyttig mat utan du måste sova bra, vara avspänd, röra på dig och så vidare. Men nyttig mat är en väldigt bra början.

Ljung&BakerAlla leveranser med egen lastcykel
Helhetstänkandet omfattar hela företaget och inte minst de miljöpåverkande aspekterna. Jennica Ljung menar att hon tänker på miljö och klimat i allt hon gör.

– Vi har själva en lastcykel utanför kaféet. Med den hämtar Ian all vår mat, och om vi är ute på cateringsleverans själva så använder vi cykelåkeriet MovebyBike. Alla inköp görs med cykel, alla utkörningar.

Hon säljer ekologiskt kaffe och te som är komposterbart med återvinningsbar förpackning. När man lagar mat kan det bli råvaror över när man är färdig. På Ljung & Baker slänger man nästan ingenting.

– Jag arbetar med färska varor hela tiden, gör en soppa varje dag, och då ser jag till att vi inte har något svinn alls. Det är både oekonomiskt och dåligt för miljön med svinn, så det undviker jag helt. Sedan kan det hända att någon kommer in sent och frågar efter soppa, och då måste jag tala om att den är slut för idag, men det finns ny i morgon. Det känns det som att folk accepterar.

Rawfood bryter ner allt motstånd
Om man då flanerar på Götgatan och bestämmer sig för att vika ner på Vartoftagatan och ta sig en kopp ekologiskt kick-ass-kaffe, vad ska man ta till?

– Då skulle jag rekommendera rawfoodtryfflar och en rawfoodtårta som jag gör. Förutom att de är fantastiskt goda, om jag får säga det själv, så är de nyttiga. Jag använder bland annat sådant som färska dadlar, kokosolja och olika typer av frukter som granatäpplen. Många blir förvånade över att det kan smaka så bra utan socker, och utan onyttiga saker i dem. Jag vet föräldrar som köper dem till sina barn, som det enda godis de får.

Även de mest svårflörtade kundkategorierna faller till föga för rawfooddelikatesserna.

– För någon månad sedan kom det in två medelålders män som tog varsin espresso. De stod och tittade och var litet skeptiska, men när de smakade på varsin rawfoodboll såg jag på ansiktsuttrycket hur förvånade de blev. De hade inte förväntat sig att det skulle smaka så gott.

Fakta

Läge: Vartoftagatan 45 bredvid Skrapan, mitt emot Åsö Gymnasium.

Utbud: Kafé, lunch, catering, kvällsevent

Bakgrund: arbetat på Salt & Brygga i Malmö (ekologisk, miljöanpassad, energieffektiv restaurang), Hilton i Köpenhamn, Aquavit i New York, köksmästare på Food Story i Stavanger.

Personligt: Ska gifta sig med Ian Baker, som hon driver kaféet tillsammans med. Ian levererar varor med lastcykel.