Cykling och historia med Ekomuseum Bergslagen

För den som vill njuta av vacker natur, välbevarade historiska miljöer och fina cykelmöjligheter är trakten kring Strömsholms kanal det perfekta målet. Ekomuseum Bergslagen är ett museum utan väggar som finns på massor av fantastiska platser. Sweden by Bike bad Malin Andersson som är verksamhetsansvarig på museet dela med sig av sina bästa tips när det gäller alla sevärdheter.                          

Du är verksamhetsansvarig på Ekomuseum och har bra koll på besöksmål och historia. Vilka är dina bästa tips när det gäller cykling och Strömsholms kanal?

Det mest ”synbara” med kanalen är ju slussarna och det är intressant och spännande att se en slussning, så där finns 26 fina, historiska utflyktsmål som alla går att nå med cykel. Det finns flera extra vackra platser man kan cykla till utmed kanalen. En är Seglingsberg, där finns en smal udde med vatten på båda sidorna som är riktigt fin! På Västanforsområdet finns både sluss, ett gammalt kraftverk, den vackra kyrkan, hembygdsgården med jättefina stugor, odlingar, handelsbod och kaffestuga. Herrgårdsflygeln är öppen då och då på sommaren. Själva herrgården är däremot borta. Den revs för att kanalen skulle gå fram just där, så kanalen går tätt intill. Vill man trampa fram på en jättefin liten landsväg i ett vackert kulturlandskap med sjöarna i närheten, så ska man cykla mellan Söderbärke och Smedjebacken på östra sidan om vattnet. Somrigare och finare kan det inte bli.

Ni är med och arrangerar många evenemang, exempelvis Järnruttenveckan. På vilket sätt har det varit annorlunda till följd av pandemin?

Det har faktiskt inte varit så stor skillnad. De flesta av Ekomuseum Bergslagens miljöer ligger ”rymligt” i naturen, så det finns gott om plats för alla. Hela området är ett museum och platserna är montrarna som man ibland till och med kan gå in i. Vid guidade turer har gruppernas storlek anpassats efter rådande restriktioner och man har på varje plats anpassat hur besökare får röra sig och hur fikabord eller bänkar att sitta på har placerats – och så har den obligatoriska handspriten stått väl tillgänglig.

I Ekomuseum Bergslagen finns hela 68 besöksmål. Har du någon favorit som passar extra bra för en barnfamilj? 

Barnfamiljerna brukar faktiskt uppskatta alla platser. Det finns plats för den med spring i benen att röra sig, det finns bäckar att plaska i, skog att utforska och märkliga annorlunda byggnader som sätter fart på fantasin. För att vara mer specifik så brukar barnen gilla Nya Lapphyttan i Norberg. Där är kan man gå in i de fina timmerhusen och fantisera om hur det var att bo och leva på medeltiden. På bland annat Färna, Skantzen och Västanfors hembygdsgård finns så kallade teknikparker. Där kan barnen leka och lära sig om historien. Och så tycker nog alla att det är spännande med slott, så Strömsholms slott med sina grönskimrande ekdungar är uppskattat – plus att kanalen går tätt intill!

https://ekomuseum.se

https://www.instagram.com/ekomuseumbergslagen

https://www.facebook.com/ekomuseumbergslagen