Cykelhandlare märker att säsongen har blivit längre

Längre cykelsäsong, mer pålästa kunder och allt fler elcyklar. Det är några av de iakttagelser som Jonas Holtbo, marknads- och etableringsansvarig på cykelhandlarkedjan Sportson, har gjort de senaste åren. När han ska komma med ett gott råd till oss cyklister är det att inte glömma underhållet.  

För inte så länge sedan satt Jonas Holtbo i sin bil vid Gullmarsplan och väntade på grönt ljus. Vid hans sida kom en man cyklande mot samma trafikljus. När det var dags att stanna fungerade inte bromsarna och mannen fortsatte rätt ut i korsningen.

– Hade det kommit en bil i korsande trafik hade det gått riktigt illa. Nu kunde jag kliva ur min bil och hjälpa honom att fixa bromsarna så att han kunde fortsätta. Det är ett tydligt exempel på hur viktigt det är att lämna in sin cykel på service regelbundet, eller gå igenom den på egen hand om man har kunskaperna. En cykel kräver service på samma sätt som en bil, säger Jonas Holtbo.

Om man använder cykeln varje dag kan det behövas service flera gånger per år, menar han. Cyklar man mindre kan det räcka med en gång per år. Många har inte det klart för sig.

– Vi får ofta in cyklar där i princip allt är slut; drivlinan, bromsbeläggen och så vidare, sedan säger vi att ”det kommer att kosta så här mycket att laga den”. Då tycker folk att ”Va? Jag köpte ju en fin cykel för att den skulle hålla länge”. Vi svarar ”Nej, du köpte en fin cykel för att den skulle fungera bra”. Det gör den inte om du inte tar hand om den.

Längre säsong för cykling
På egen hand kan man alltid hålla cykeln ren, smörja in kedjan, kontrollera växlarna och bromsarna. Spola av kedjan, men använd inte för mycket olja varnar Jonas Holtbo. Nyp åt bromsarna och testa innan du ger dig iväg. Behovet av underhåll har ökat på grund av ett fenomen som han och hans kollegor har sett de senaste åren.

– De som cyklar året runt har blivit fler, och även de som inte cyklar året runt cyklar en större del av året. Man cyklar även när det är mörkt och kallt, och ställer in cykeln först när snön kommer på allvar. Förr var det många som cyklade på sommaren och sedan minskade det snabbt, i oktober trappades cyklingen ner ordentligt, i november var det dött. Så är det inte längre.

Märkligt nog har inte användningen av dubbdäck ökat i riktigt samma omfattning. Sportson lät genomföra en marknadsundersökning våren 2017 och det visade sig att bara en fjärdedel av de som cyklar på vintern använder dubbdäck.

– Det svaret skrämde mig lite, jag förstår inte riktigt hur man vågar ge sig ut på cykel när det är halt utan dubbdäck. En liten sladd på framhjulet så tappar man balansen direkt. En förklaring kan helt enkelt vara brist på information, många vet fortfarande inte att det finns dubbdäck för cyklar.

Viktigt tänka igenom hur cykeln ska användas
Sportson säljer fortfarande mest av det som kan betecknas som standardcyklar som används till vardagscykling. Samtidigt märks det att kundernas preferenser har blivit mer specialiserade och att många som kommer in i butikerna är väldigt pålästa.

– Idag går många direkt fram till den typ av cykel de ska ha och vet om att ”det här är en cross-country, det här en trail eller en enduro”. Det är intressant, att folk är mer medvetna om de olika alternativen och vet vad de ska ha. Det gör att vi handlare kan bygga sortiment på ett mer intressant sätt, säger Jonas Holtbo.

Han menar att det är viktigt för kunden att tänka igenom ganska noga hur den cykel man köper ska användas och hur ofta.

– Du får inte den funktionen du vill ha om du köper på en alltför låg nivå. Ett dyrare växelsystem behöver inte hålla längre, men du får en helt annan funktion. Ska cykeln hålla för vad som helst? Då kan det inte vara jättebilligt, men det är heller ingen idé att gå för långt upp på skalan. Cyklar du varje dag i alla typer av väder slits cykeln hårdare, och det är dyrare att byta ut ett high end-system än ett midrange-system.

Transport snarare än träning
Som cykelhandlare måste man vara medveten om trender i högre grad än för några år sedan menar Jonas Holtbo. Ändå måste man ha is i magen. Ibland är intresset för något nytt stort, men det är inte alla som verkligen slår till och köper exempelvis en fatbike. En trend som han utan tvekan tror kommer att hålla i sig är elcyklar.

– Jag tror även att marknaden för elcyklar börjar mogna, det motstånd som fanns för några år sedan har försvunnit. Vi ser bland annat en ny typ av kunder som inte är cyklister på det ”traditionella” sättet, utan som mest funderar på sina behov av dagliga transporter. De väljer gärna elcyklar. Även traditionella cyklister har ändrat synsätt och börjar inse att elassistans är perfekt när du vill komma till jobbet utan att behöva duscha. Det är väl den här attitydförändringen som har gjort att försäljningen har tagit fart, nya grupper av cyklister attraheras av elcykelns möjligheter. Det handlar om transport, inte om träning.

Billigare och ofta snabbare
Elcyklar skapar också nya möjligheter för näringsliv och den offentliga sektorn. Både när det gäller framkomlighet och klimatneutralitet.

– Hemtjänsten säljer vi exempelvis mycket elcyklar till. Inne i staden eller närförort där det är mer eller mindre omöjligt att parkera bilen, så är elcykel perfekt. Man tar sig från ett kvarter till ett annat på nolltid, stannar precis framför porten. Det kostar en bråkdel av att ha bil, och i många fall går det mycket snabbare. Det här är ju fördelar som gäller i många andra branscher där du behöver transporter, där är elcykeln verkligen ett alternativ.

En elcykel kostar i regel mer än en standardcykel, men vad tycker Jonas Holtbo är ett rimligt pris?

– Det vi har sålt mest under ett par års tid är elcyklar för cirka 15 000 kronor eller strax över. Då får man en vettig hoj med ett bra system, som är byggd med kvalitet. Du kan ju köpa elcyklar för ner mot 7000 och de kanske fungerar bra, jag kan inte uttala mig om alla, men vi ser ofta i våra verkstäder att billigare elcyklar inte har lika bra kvalitet. Ännu viktigare är att de inte lika väl genomtänkta i sin funktion, de beter sig inte som en cykel ska, eftersom det inte finns en tanke bakom helheten.

Piggare på jobbet när man cyklat
När folk vill turista med cykeln är det viktigt att det går att hyra cyklar på orten. Sportson märker i viss mån av ett ökande intresse även från cykeluthyrare.

– Det är inte jättemycket, men det är fler som hör av sig, vi märker att det är fler som ger sig in i den branschen. Det är fler som tittar på alternativ, och då tänker jag inte bara på cykeln, utan även på att man vill ha en trygg funktion i att faktiskt äga cykeln. Många vill även ha vårt mobila servicekoncept eller bara ett vanligt serviceavtal kopplat till de här cyklarna.

Framtiden då? Jonas Holtbo tror att vi kommer att få se mer av förmånscyklar, det vill säga att företag låter personalen hyra cyklar till ett bra pris och att kostnaden dras från lönen. Han ser det som ett positivt inslag på många vis, som cykelhandlare naturligtvis, men även de effekter det kan ha på samhälle och arbetsliv.

–  En del av de som provar förmånscykel kommer att fortsätta cykla och välja bort bil eller kommunala färdmedel. Min egen erfarenhet när jag började cykla till jobbet är dessutom att man är mycket piggare när man kommer fram, jämfört med om man har åkt bil, så jag tror att produktiviteten ökar ute på arbetsplatserna. Du får vidare mer tid över till annat när du motionerar till och från jobbet. Tidigare hade jag 1,4 mil till jobbet och det tog mig 32 minuter med cykel, och 26 minuter med bil. Då kunde jag fråga mig varför jag satt i en bil.