Biking Dalarna inleder samarbete med Sweden by Bike

Biking Dalarna inleder samarbete med Sweden by Bike. Biking Dalarna har 16 områden med uppmärkta stigcyklingsleder för både cross country och downhill. Det finns gemensam ledmarkering och gradering som gör det enkelt för cyklisten att välja. Andreas Hermansson, som är ansvarig för affärsutveckling inom outdoor på Biking Dalarna, menar att man har en stor potential att utveckla såväl välkända områden som Idre Fjäll och många mindre områden som är attraktiva för besökare.  

Ni satsar sedan många år målmedvetet på att utveckla cyklingen inom Biking Dalarna. Vilken potential ser du med att utveckla cykelturismen i Dalarna?

Vi ser en stor potential i att fortsätta utveckla Biking Dalarna konceptet eftersom det handlar om cykelleder som många tycker om. Vi har flera kända områden som ingår i Biking Dalarna. Idre Fjäll utvecklar sitt berg till konceptet Bikeland, Rörbäcksnäs blev utsett till årets trail center av Happyrides läsare och Vasaloppsarenan känner alla till. Vidare har vi Orsa Grönklitt, Bjursås Berg & Sjö och Lugnet i Falun. Sedan har vi flera mindre områden som är mindre välkända, men som har stor utvecklingspotential. Några exempel är Rättviks IK Jarl område, Lima och Säter, säger Andreas Hermansson.

cykla-mtb-på-stigar-med-flow-biking-dalarna-sweden-by-bike

Vilka utvecklingsinsatser genomför ni just nu?

Vi jobbar nu målmedvetet med att öka kännedomen kring Biking Dalarna och satsar på att sprida ut våra cykelgäster till fler områden samt på att få fler att komma och besöka oss under hela barmarkssäsongen från maj till oktober. Vi genomför också ledbyggarträffar i flera områden under barmarkssäsongen 2024, säger Andreas Hermansson. 

Är det några målgrupper som är särskilt viktiga och som ni har satsat extra mycket på?

Vi har utvecklat konceptet Outdoor Qualified för hotell & boendeanläggningar som vill vara cykelvänliga, och som kan erbjuda extra service kopplat flera outdoor-relaterade upplevelser. På dessa anläggningar som ligger i anslutning till Biking Dalarna-områden finns det säker cykelförvaring, cykelavspolning, enklare verktyg till låns och personalen har genomgått värdskapsutbildning kopplat till cykling och outdoor för att bättre kunna erbjuda rätt typ av service och upplevelser till sina gäster. Det vi siktar extra mycket på att attrahera är aktiva barnfamiljer, nyfikna sommargäster och klassiska cykelentusiaster. Alla dessa kategorier kan hitta mtb-leder och boende som passar just dem i Dalarna.  

Nu inleder Biking Dalarna ett samarbete med Sweden by Bike. Vad hoppas ni att det ska leda till?

Biking Dalarna är Sveriges största mtb-cyklingsområde och vi hoppas att ännu fler ska upptäcka vår fantastiska cykling. Biking Dalarna ska vara ett paradis för mtb-cyklister. Nu hoppas vi att fler ska upptäcka det under hela barmarkssäsongen. När det gäller Sweden by Bike ser vi det som en självklarhet att samarbeta med en duktig aktör som bidrar kraftfullt till att få fler människor att upptäcka hur otroligt vackert Sverige är sett från cykelsadeln.  

Enligt Katarina Bergstrand som är vd på Sweden by Bike är det med stolthet man inleder samarbete med ett så välkänd och stark aktör som Biking Dalarna.

Biking Dalarna är väldigt proffsiga och har under lång tid jobbat systematiskt med att utveckla kvalitetssäkrade leder av högsta kvalitet. Sweden by Bike lyfter fram cykelvänliga resmål i hela landet, alla med sin egen karaktär. Vi menar att de olika platserna stärker varandra och bildar tillsammans en kritisk massa som gör det lättare att nå ut både nationellt och internationellt. Nu blir det ännu bättre. Alla vet vilken nationalklenod Dalarna är som landskap och Biking Dalarna är en urstark aktör på sitt område.

cykelsemester-vid-siljan-biking-dalarna-sweden-by-bike