350 mil bikepacking till Spanien

En bikepackingresa genom Sverige, Danmark, Tyskland, Nederländerna, Belgien, Frankrike, Andorra och Spanien med dagsetapper som snittade på 14-15 mil. Magnus Lagher lever som han lär. Den som själv vill prova bikepacking får det Kajsa Warg-inspirerade rådet att använda det man redan har.  

Du var på långtur i Europa i somras. Kan du berätta om din rutt?

Jag har i flera år haft tanken att åter komma iväg på en lite längre tur. Familjen har länge rest till Torrevieja på den spanska solkusten. Under senvintern så togs beslutet att i år skulle det ske. Som du vet har jag de senaste åren gjort otaliga kortare turer, året om. Min tanke var att omsätta de erfarenheterna till ett större sammanhang och se om det gick att, med ganska minimal packning, ta mig genom Europa. 

Magnus Lagher i Andorra

Jag började med att titta på rutten tidigt i våras och använde mig av Google Maps och en app som heter Naviki. Naviki-appen ger mig möjlighet att välja lite olika ruttalternativ som; kortast, fritids- och turistcykling med flera. Utifrån den så kollade jag sedan rutten på Google Maps ”street view”-läge för att undvika de mest obehagliga överraskningarna. Jag var ju helt på det klara med att det skulle bli ändringar längs vägen, men jag ville ha en ”bas” att utgå ifrån. Jag la dessutom rutten utanför de flesta storstäder då det var landsbygd och natur jag ville uppleva.

Men så här blev den: Norrköping-Jönköping-Varberg. Färja till Grenå i Danmark. Århus-Kolding-Flensburg(Tyskland)-över Elbe vid Glückstadt-Bremens norra utkant-Rheine-Venlo(Nederländerna)-Maaseik(Belgien)-Huy. Där fick jag rådet att cykla längs RAVeL, som är ett cykelvägnät i Belgien, till Dinant i Frankrike, längs floden Le Meuse. De dagarna erbjöd helt fantastisk vacker cykling som passar alla, nästintill bilfritt och eftersom man cyklar i huvudsak vid floden, väldigt flack profil. Sedan genom Masíf central till Toulouse-över Pyreeneerna till Andorra och in i Spanien. Teruel-Valencia-Torrevieja. De ursprungliga 320 milen växte och landade på 350 mil. Detta gjorde jag på 26 dagar, inklusive 2 ”vilodagar”. Det blir i snitt 14-15 mil om dagen. Två nätter tillbringade jag på bed’n’breakfast. 2 nätter hos värdar i Warmshowers som är ett nätverk bland långfärdscyklister och två nätter hos vänner. I övrigt sov jag i tält, ”vildcampade” längs rutten.

När du är ute och cyklar som ”cykelturist”, ser du några skillnader mot att cykla i Sverige? 

Det är ju svårt att låta bli att jämföra. Visst vi har kommit en bit på väg i Sverige men överlag är dock uppfattningen att det är så mycket bättre skyltat för cykelturisten, speciellt i Tyskland, Nederländerna, Belgien och Frankrike. På många platser, men inte alla, är dessutom toleransen gentemot cyklister från andra trafikanter mycket större.

Du är litet av en bikepacking-ikon. Vad är det som är så trevligt med det sättet att cykla? 

Nu är du snäll. Vet inte om jag kan kalla mig det, men om jag kan inspirera någon att våga prova, så är jag överlycklig. Den absolut största fördelen menar jag är hastigheten. Förstå mig rätt! Tillräckligt långsam för att man verkligen ska kunna uppleva omgivningarna, vyerna, dofterna. Men samtidigt tillräckligt snabb för att man ska komma en bit på väg.

bikepacking

Anta att man aldrig har testat bikepacking tidigare, men vill testa på en ”lagom” nivå. Hur skulle du lägga upp en tur?  

Jag tror på att göra insteget så litet som möjligt. Du behöver inte en massa dyr specialutrustning, väskor eller cykel. Vill du prova så använd din vanliga cykel. Välj en destination eller område som du är bekant med, som inte ligger för långt bort. Kanske finns det ett vindskydd i närheten. Även om jag tycker om att ibland faktiskt laga mat utomhus så går det jättebra med ett smörgåspaket eller om du önskar frystorkat. Saknar du sovsäck och liggunderlag? Det finns kanske någon i din omgivning som kan låna ut? I omgivningen finns säkert även någon som vill göra dig sällskap?

Vill man veta mer om bikepacking i allmänhet och min Spanienresa i synnerhet, titta in på velonavia.se. Eller kom till Svenska Cykelmässan i mars där jag kommer finnas på plats.